•  
  • Home
  • |
  • Leren in de Boomkwekerij

Leren in de Boomkwekerij

U vindt in dit hoofdstuk informatie over leren in de boomkwekerij. Informatie zowel bestemd voor werkgevers als werknemers. Maar ook voor zij-instromers, leerlingen en decanen om inzicht te krijgen in de mogelijkheden van leren in onze sector.

Het is duidelijk dat het voor iedereen belangrijk is dat je continue leert. Omdat je omgeving continue verandert. Daarbij is het handig je persoonlijke ambities op een rij te zetten. En vervolgens te kijken hoe deze omgezet kunnen worden in opleidingsdoelen.

Voor de toekomst van de boomkwekerij is het noodzakelijk continue te leren om kennis, vaardigheden en gedrag te verbeteren. Dit in relatie tot de doelstellingen van het bedrijf waar je werkt of wilt gaan werken. Er moet een kwalitatief goed 'leer'aanbod aanwezig zijn.  Is het aanbod niet te vinden, dan kan de scholingsconsulent dat aanbod verbeteren. Denk hierbij zowel aan aanbod op gebied van formeel leren (cursussen en opleidingen) als informeel leren (leren op de werkvloer door coaching bijvoorbeeld).

 

Groeiende medewerkers, bloeiende bedrijven


Uit diverse onderzoeken blijkt dat we het meeste leren op de werkplek. Steeds meer bedrijven zien de nut en noodzaak in van werkplekleren, maar wat houdt het nu eigenlijk in? En waar begin je? Hoe zorg je voor een goede leercultuur op jouw bedrijf?

Als we het over werkplekleren hebben, kun je denken aan al het leren van de medewerkers op de werkplek: van kennisoverdracht op collega’s (via buddy systemen) en werkinstructies tot het spontane leren dat voortkomt uit het uitvoeren van nieuwe en complexere opdrachten. Zowel binnen de techniek als in de boomkwekerij gaan de technologische ontwikkelingen razendsnel.

Medewerkers willen graag werk doen dat aansluit bij hun talenten en competenties. Een uitdagende werkomgeving met een goede werksfeer, goede arbeidsomstandigheden en een betrokken werkgever maakt medewerkers gelukkiger. Het is bekend dat gelukkige medewerkers productiever zijn, minder vaak ziek, sneller beslissingen nemen en beter leren. Door extra energie te steken in personeel werk je aan het rendement van jouw organisatie.

Volgens hoogleraar van Dam van Nyenrode Business Universiteit is slechts 14% van de medewerkers bevlogen en gelukkig in zijn/haar werk en leer je nog 40% nieuwe dingen tijdens het werk. Er valt dus veel winst te behalen. Kwalificatieveroudering (niet meer bij zijn) is de bedreiging van werkenden voor de toekomst. Blijven leren in het werk is van groot belang omdat de wereld om ons heen steeds sneller verandert. Hoe kun je daar als werkgever verandering in brengen? Wat is daar voor nodig?

Drie factoren spelen een belangrijke rol bij leren op de werkplek van de medewerker:

1) De kenmerken van de organisatie;

2) De (werk)condities op de werkplek;

3) De persoonskenmerken van de medewerker.

Door aanpassingen te doen in de organisatie of op de werkplek kan dit leiden tot ander gedrag van de medewerker. Hier kunt u het snelste effect mee bereiken en daar heeft u invloed op. Het veranderen van de persoon is veel lastiger.

Wat kunt u zelf doen? Om uw organisatie op weg te helpen kunt u contact opnemen met de scholingsconsulent Boomkwekerij. Deze kan u gratis en onafhankelijk adviseren wat voor uw bedrijf de beste oplossing is.

Nieuws

Hulp tijdens de Corona-pandemie
Hulp tijdens de Corona-pandemie
06-04-2020
We zitten nu al een aantal weken midden in de Corona-pandemie. En helaas lijkt er voorlopig nog geen verandering te komen in de maatregelen die genomen zijn.

Recente tweets