•  
  • Home
  • |
  • Actueel
  • |
  • Een lerende organisatie worden? Hoe doe je dat?

Een lerende organisatie worden? Hoe doe je dat?

Een lerende organisatie worden? Hoe doe je dat?

Is een van jouw doelstellingen om een lerende organisatie te worden? Doelstellingen worden eerder behaald als er een plan is.

Deze coronatijd brengt veel verandering met zich mee. Bedrijven die zich het best aanpassen aan een veranderende omgeving overleven het eerder. Hoe zorg je dat jouw bedrijf continu mee verandert? Wij geven je 10 tips:

  1. Psychologische veiligheid om kwetsbaar te kunnen zijn en leren, leidinggevenden geven het voorbeeld;
  2. Werk aan je back hand, blinde vlek;
  3. Van Fixed mindset naar Growth mindset;
  4. Risico’s nemen en fouten maken is normaal;
  5. Actief leren van fouten (de dialoog continu verbeteren);
  6. Voortdurende feedback (dagelijks);
  7. Dagelijkse reflectie op eigen handelen;
  8. Leren omgaan met niet weten;
  9. Managers zijn er voor de mensontwikkeling en niet voor de inhoud;
  10. Pijn + reflectie + veiligheid = Leren en Ontwikkelen.

We lichten een aantal tips kort toe.  

Psychologische veiligheid om kwetsbaar te kunnen zijn en leren, leidinggevenden geven het voorbeeld

Mensen durven pas open hun mening te geven als ze het vertrouwen hebben dat er zorgvuldig met ze wordt omgegaan. Als de leiding betrokkenheid toont, worden de onzekerheden die verandering met zich meebrengt, makkelijker geaccepteerd. En pas dan voelen mensen zich veilig om fouten te maken. Leidinggevenden geven het goede voorbeeld geven door ook hun fouten toe te geven en te laten zien hoe ze ervan geleerd hebben.  

Werk aan je back hand, blinde vlek

Voorheen leefde de opvatting: mensen kunnen makkelijker iets waar ze al redelijk goed in zijn verder ontwikkelen van bijvoorbeeld een 7 naar een 9. Maar het blijkt uit onderzoek dat mensen meer kunnen veranderen dan werd gedacht. Denk maar aan tennis, waar je in de eerste instantie de neiging hebt vooral om de bal heen te draaien naar de forehand, lijkt het ook zinvol om juist te werken aan hetgeen waar je minder goed in bent, je backhand.

Van Fixed mindset naar Growth mindset

De groeimindset is sterk gelieerd aan de lerende organisatie. Er zijn twee mindsets overheersend: de fixed mindset en growth mindset. Alleen mensen met de groeimindset hebben de overtuiging dat ze zichzelf kunnen verbeteren: zij zullen uitdagingen omarmen, terwijl mensen met de fixed mindset die zullen vermijden.
De groeimindset kan onder meer worden gestimuleerd door minder afwijzend met fouten om te gaan, zoveel mogelijk leerdoelen in plaats van prestatiedoelen te formuleren en procescomplimenten te maken, in plaats van persoonsgerichte complimenten.

Dagelijkse reflectie op eigen handelen

Mensen die elke dag een kwartier besteden aan reflectie leveren een 20 procent beter eindresultaat af ten opzichte van mensen die dan niet doen. Reflectie levert feedback op en feedback is een essentieel onderdeel is van elk leerproces. Een alternatief op het dagelijkse reflectiekwartiertje is de wekelijkse ‘Keek op de week’.  

Dit artikel is overgenomen van onze collega's van Kasgroeit.