Functioneringsgesprek

Een functioneringsgesprek is eigenlijk niets anders dan even de tijd nemen om met je leidinggevende te praten over twee vragen:

 1. Doe ik als medewerker nog altijd de goede dingen?
 2. Doe ik dit ook op de goede manier?

Met een antwoord op beide vragen en eventuele daaruitvoort komende acties kun je in vertrouwen met elkaar verder werken. Dat is belangrijk voor jou als medewerker en voor je leidinggevende.

Leidinggevenden zijn vaak niet gewend tijd voor een dergelijk gesprek te nemen. En de meeste medewerkers vragen er zelf niet snel om. Als je te lang niet over bovenstaande zaken praat, merk je dit aan:


Medewerkers die:

 • hun werkgever moeilijk kunnen vertrouwen;
 • bang zijn hun baan te verliezen;
 • hun werk bij zich proberen te houden;
 • bang zijn fouten te maken;
 • onderling concurrentie aan gaan.

 
Leidinggevenden die:

 • zelf een te hoge werkdruk ervaren;
 • moeilijk werk aan een ander over kunnen laten;
 • ontevredenheid voelen over het gedrag en de houding van medewerkers;
 • steeds alles moeten controleren.

 

Een eerste functioneringsgesprek voeren is spannend. De meeste gesprekken vinden pas plaats wanneer er iets fout is gegaan. Hierdoor is ieders verwachting van het gesprek negatief. “Er zal wel iets niet goed zijn.”  Op zo’n gesprek zit niemand te wachten. En als je dan eenmaal samen zit, waar moet je het dan over hebben? En hoe zorg je dat zowel positieve als minder positieve dingen aan de orde komen? Voordat je dit gaat bespreken is het handig je voor te bereiden. De werkgeverslijn (speciaal opgezet voor de agrarische sector) geeft via de Kennisbank Arbeid informatie over het houden van een functioneringsgesprek

De Ontwikkelscan helpt daarbij door het aanbieden van een vragenlijst die jij en je leidinggevende ieder afzonderlijk (of samen) in kunnen vullen.  De scan geeft weer waarover het gesprek kan gaan:

 • Aan de vragen die gesteld worden zie je de inhoud van je functie:
  • Wat doe je precies? Zie jij je functie ook zo, kan of wil je nog ander dingen oppakken?

 • Aan de verschillen en overeenkomsten in de beoordeling zie je precies:
  • waar je goed in bent: dit is jouw kracht in je werk;
  • Je verbeterpunten: hierin kun je jezelf nog verder ontwikkelen;
  • Je zwakke punten: hier ben je (nog) niet goed in. Zoek samen naar verbetermogelijkheden.

Een gezamenlijk antwoord op bovenstaande vragen is de uitkomst van een functioneringsgesprek.  Het draagt bij aan vertrouwen en verbinding tussen jou en je leidinggevende. Zorgt voor meer werkplezier en betere bedrijfsresultaten.

 

Voorbereiden op een functioneringsgesprek

Invullen van de vragenlijst van de ontwikkelscan zet je aan het denken over je werk. En hoe je zelf vindt dat je het doet. De vragen gaan allemaal over je werk. Een voorbeeld van een vraag die bij de functie van teeltmedewerker hoort: "Werkt zorgvuldig en houdt rekening met de kwetsbaarheid van het materiaal?". De ontwikkelscan vraagt je of je dit voldoende ontwikkeld vindt bij jezelf. Of dat je vindt dat je, je daarin nog kunt ontwikkelen.

Soms twijfel je over het antwoord. Wanneer dat het geval is, kun je het beste terug denken aan de laatste keer dat deze situatie zich voordeed. Hoe verliep het toen, kon je zelfstandig werken? Ging het snel? Zonder fouten?

Hier onder een stuk van een voorbeeldrapportage

screenshot beoordeling ontwikkelscan

De vinkjes laten zien wat jij en je leidinggevende geantwoord hebben. Je ziet dat je leidinggevende hier soms anders naar kijkt. Dat is niet zo gek. 80% van de mensen heeft de neiging zichzelf te overschatten en 20% heeft de neiging zichzelf te onderschatten.

Wat voor type ben jij? Heb je de neiging om te zeggen dat je alles al kan? Of ben je iemand die denkt dat het nooit goed genoeg is? Verschillen zijn niet erg. Verschillen zijn goede onderwerpen van gesprek om duidelijk te krijgen wat je van elkaar verwacht en wanneer je tevreden bent.

De vragenlijst is je voorbereiding. Maar je kunt je ook afvragen of er werkzaamheden zijn die je graag op zou willen oppakken of leren. Vind je het werk nog altijd leuk? Wil je dit werk over drie jaar nog steeds doen? Zo niet. Wat zou je anders willen?

Op basis van de uitkomsten krijg je ook een op maat opleidingsadvies. Een opleiding is niet altijd het antwoord. Je kunt ook veel op het werk zelf leren. De opleidingen in de ontwikkelscan zijn speciaal door de sector zelf geselecteerd.  Je kunt hier ook altijd contact over opnemen met de scholingsconsulent. Wil je de ontwikkelscan zelf invullen? Dan kan dat ook. Ook daarvoor neem je contact op met de scholingsconsulent.

Nieuws

Het kan nog beter
Het kan nog beter
04-02-2019
Bij Combinatie Mauritz zijn de zaken strak geregeld en men is trots om voor dit bedrijf te mogen werken.

Recente tweets