Functie
Alle functies
Aanbod verplichte cursussen
Administratief medewerker
Boekhouder / administrateur
Boekhoudkundig medewerker
Chauffeur
Chef Boomkwekerij
Chef logistiek
Hoofd logistiek
Inkoper
Logistiek medewerker
Medewerker
Meewerkend voorman
Onderhoudsmonteur
Ondernemer
Verkoper
Verkoper binnendienst
Thema
Alle thema's
Administratief
Arbo en Veiligheid
Financieel
Gewasbescherming
ICT en computergebruik
Kwaliteitszorg
Leidinggeven en Communicatie
Logistiek en transport
Management
Marketing en Commercie
Ondernemerschap
Productie
Productkennis
Supply Chain Management
Techniek
Teelt
Opleidingsniveau
Alle niveau's
VMBO
MBO
HBO
WO
 •  
 • Home
 • |
 • Cursussen
 • |
 • Cursus Vasteplantenteelt start op 28 november 2018

Opleider

Groeibalans Groeibalans
Rene Jochems of Rene van Gastel
076-5990251
E-mail
Website

Kosten

550 excl. BTW

Thema

Teelt
Productie

Opleidingsniveau

MBO

Duur

13 dagdelen

Data en locaties

Nog niet bekend

Cursus Vasteplantenteelt start op 28 november 2018

 

Ook dit jaar willen we een cursus vaste plantenteelt organiseren. De cursus gaat door bij voldoende deelname en wordt gehouden in Boskoop.

De eerste cursusavond is gepland op dinsdagavond 20 november 2018. De cursus bestaat uit dertien opeenvolgende dinsdagavonden, gevolgd door een examenavond. Rond de jaarwisseling, is er twee weken geen cursus. Bij de cursus horen twee excursies. Eén in de winterperiode en één in de zomer, na het examen. 
Deze cursus probeert zo praktijk gericht mogelijk, alle aspecten van de vaste plantenteelt te behandelen, zowel teelttechnisch als ook de handelstechnische kant. Een belangrijk onderdeel vormt ook de achtergrond van de vaste plantenteelt, zoals rustmechanisme, bewaring, bemesting, maar ook sortiment en herkennen ziekten en plagen.

De cursus vaste plantenteelt wordt georganiseerd onder verantwoordelijkheid van de cultuurgroep Vaste planten van de Vakgroep Bomen en Vasteplanten van LTO Nederland.

Als je mee wilt doen nodigen we je van harte uit om ke te melden bij René van Gastel ( renevg@groeibalans.nl)

Voor wie is de cursus bedoeld.

De cursus is bedoeld voor iedereen met een flinke belangstelling voor vaste planten. In de afgelopen jaren waren dit voor het grootste deel kwekers en hun medewerkers, maar ook vaak mensen uit de handel, keuring en andere delen van de sector. Meestal volgen veel medewerkers van handelsbedrijven en kwekerijen de cursus, omdat dit  bijdraagt tot een grotere betrokkenheid bij het product vaste planten. Doordat de cursus een breed karakter heeft, is er voor iedereen iets nieuws te leren. Zelfs mensen die al jaren in het vaste plantenvak zitten, kunnen op deze cursus de puntjes op de I zetten. Soms is het alleen al nuttig om eens goed te weten te komen waarom de dingen gaan zoals ze gaan. Door de diversiteit van deelnemers is er ook ruimschoots gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen en inzicht te krijgen in de mening van een ander gedeelte van de vaste plantenwereld. De handel en de kwekerij kunnen veel van elkaar leren.

Wat wordt er behandeld.

 • De cursus start met een voorstellingsronde, zodat iedereen weet uit welke sector van de vaste plantenteelt de cursisten komen.
 • Hierna zal worden ingegaan op de geschiedenis, maar ook op de actuele gebeurtenissen van de vaste plantenteelt, zoals areaal en keuringen.
 • Daarna zullen er vier avonden worden besteed aan de verschillende vermeerderingsmethoden, zoals scheuren, stekken, zaaien en weefselkweek.
 • Speciale aandacht is er voor de teelt in de volle grond. Op deze avonden aandacht voor bodem en bemesting, maar ook voor planning en plantmethodes. Zelfs het moeilijke onderwerp onkruidbestrijding zal niet worden overgeslagen.
 • Speciale aandacht is er ook voor de bewaring van de planten. In de bewaarperiode worden de grootste fouten gemaakt, omdat te weinig inzicht is in de mogelijkheden en de gevaren. 
 • Vanwege de speciale problematiek, wordt er een avond besteed aan de specifieke problemen bij een snijbloemenbedrijf en een avond speciaal over de potplanten teelt. Er wordt een avond besteed aan de afzet en de handel in vaste planten. Deze is namelijk veel ondoorzichtiger dan de handel in bloembollen en kent vele valkuilen. Een plant telen is één, maar verkopen is een tweede. Er wordt ingegaan op het nut van een goede naamgeving. De avond over het herkennen van ziekten en plagen is vooral gericht op het voorkomen van de ziekten, door een grotere kennis van deze problemen.

De cursus wordt in Boskoop gegeven door René van Gastel (Adviseur boomkwekerij en vaste planten bij Groeibalans). Een aantal cursus avonden, waaronder afzet, zal gegeven worden door Henk van den Berg (Zelfstandig adviseur vaste planten en zomerbloemen), en Marco Hofmann (Naktuinbouw) over sortimentskennis.

De cursus wordt tijdens de laatste les afgesloten met een examen. Bij behalen van een voldoende krijg je een erkend getuigschrift overhandigd.

Colland subsidie.
Voor deze cursus is het mogelijk om subsidie te krijgen via Colland Arbeidsmarkt. De vergoeding geldt voor bedrijfsleiders en werknemers in de boomkwekerij en vaste plantenteelt, mits ze op de loonlijst staan en premie aan het fonds Colland Arbeidsmarkt afdragen. Per medewerker wordt er maximaal 50 % van de kosten voor de cursus vergoed tot maximaal €1000,- per medeweker per jaar. Als u als ondernemer zelf op de loonlijst staat, geldt deze vergoeding ook, mits u ook premie afdraagt aan fonds Colland Arbeidsmarkt. Voor verdere info over subsidiemogelijkheden kunt u zich het beste wenden tot de Scholingsconsulent Boomkwekerij en Vaste Planten Mariëlle Mulder,  06- 57643458 of  m.mulder@talentboom.nl

Aanmelding:
Aanmelding is mogelijk bij René van Gastel via E mailadres:  renevg@groeibalans.nl of schriftelijk naar GroeiBalans Teelt & Onderzoek, t.a.v. René van Gastel, Moersebaan 8 G, 4882 KE Zundert 

Voor meer informatie kun je ook bellen met 06-43900628 (René van Gastel).

Het maximaal aantal deelnemers is 20, dus reageer snel, want vol is vol.

Na inschrijving ontvangt u de exacte gegevens, over data en adres gegevens

Kosten bedragen  €550,-  (excl.  21 % BTW) per deelnemer  en  incl. lesstof, koffie, thee.

Het cursusbedrag dient voor aanvang van de cursus te worden voldaan. (u ontvangt hiervoor een officiële factuur via GroeiBalans Teelt & Onderzoek) 

Met vriendelijke groet,     

René van Gastel ( adviseur boomkwekerij en vaste planten)
Aad Vollebregt (voorzitter LTO Cultuurgroep Vaste planten)

 

 
 

Inschrijven

Door hieronder uw gegevens in te vullen kunt u zich inschrijven voor de gekozen opleiding. U ontvangt van ons een e-mail om te bevestigen dat uw gegevens goed ontvangen zijn. De opleider zal vervolgens contact met u opnemen om uw inschrijving definitief te maken.


Datum en locatie

Deelnemer

Geslacht
Voorletter(s)
Tussenvoegsel
Achternaam
Adres
Postcode
Plaats
E-mail
Telefoon

Contactgegevens bedrijf

Bedrijfsnaam
Geslacht
Voorletter(s)
Tussenvoegsel
Achternaam
Adres
Postcode
Plaats
E-mail
Telefoon
Controle
* Verplichte velden

Contact

Door hieronder uw gegevens in te vullen kunt u contact opnemen over de gekozen opleiding.


Naam
Bedrijfsnaam
E-mail
Telefoon
Vraag
Controle
* Verplichte velden

Nieuws

Het kan nog beter
Het kan nog beter
04-02-2019
Bij Combinatie Mauritz zijn de zaken strak geregeld en men is trots om voor dit bedrijf te mogen werken.