Student

Zoek jij een goede opleiding om in de boomkwekerij en vaste plantenteelt te gaan werken? Dit zijn de mogelijkheden:

Vmbo
Alle agrarische opleidingscentra (aoc’s) in Nederland hebben een groene vmbo-opleiding. Met dat diploma op zak kun je als je dat wilt doorleren op een mbo-school. Er is geen vmbo-opleiding die helemaal op de boomkwekerij is gericht. Je kunt er wel een profiel kiezen waarbij je veel met planten kunt werken.
 
Mbo
De meeste aoc’s in Nederland bieden een opleiding plantenteelt aan op mbo-niveau. Maar die zijn niet op alle vestgingen te vinden. Hier vind je een overzicht van de opleidingen die een studie plantenteelt aanbieden: https://www.kiesmbo.nl/zoekresultaten?searchQuery=plantenteelt

 

Op vijf vestigingen van aoc’s is er een teeltopleiding die zich richt op de boomkwekerij en vaste plantenteelt. Deze scholen werken met elkaar samen en vormen groepen met boomkwekerij-leerlingen. Dat zijn: Helicon in Geldermalsen, Zone.College in Zwolle, Citaverde College in Horst, Curio in Breda en Wellant College in Boskoop. Twee keer per jaar komen alle studenten uit deze boomkwekerij-groepen bijeen tijdens een studentendag. Ze gaan dan bij elkaar kijken. Dat is leuk, want in Opheusden kweken de boomkwekers een heel ander sortiment dan in bijvoorbeeld Boskoop.

 

Hbo
Een aantal groene hbo-scholen hebben opleidingen voor zowel studenten als mensen die al in de praktijk werken. Voor studenten die in de boomkwekerij en vaste plantenteelt aan de slag willen, zijn de HAS Hogeschool, CAH Vilentum en Hogeschool Inholland het meest interessant. Op HAS Hogeschool in Den Bosch leer je ook over de teelt van de boomkwekerij binnen de opleiding Tuinbouw en Akkerbouw. Bij de andere genoemde scholen komt vaktechniek minder aan de orde maar doe je kennis op waarmee je allerlei banen kunt krijgen in de tuinbouw.
 
Universitair Onderwijs
De enige Universiteit die agrarisch gerichte opleidingen met bijvoorbeeld het vak plantenwetenschappen aanbiedt, is Wageningen University & Research.

 

Scholingsconsulent biedt hulp

Wil jij meer weten over de verschillende opleidingen die je kunt volgen of vraag je je af welke opleiding het beste bij je past? Of zoek jij een bedrijf waar je stage kunt lopen? Met al die vragen kun je terecht bij de scholingsconsulenten Robert Soesman (mobiel nummer: 06 - 3010 8049, e-mail) of Mariëlle Gooijaers (mobiel nummer: 06 - 576 434 58, e-mail). Neem gerust eens contact op, we kunnen je helpen je vragen te beantwoorden en hebben goede contacten met de scholen en stagebedrijven.

Nieuws

Groen zeker doen!
Groen zeker doen!
28-09-2020
De groene sector groeit en wordt steeds belangrijker! Daarom zoeken we jong talent. Heb jij groene vingers? Kies voor een opleiding in het groen! Kijk op groenzekerdoen.nl voor meer informatie.