Er zit groei in de Boomkwekerij!

 
Groen is overal om ons heen.  En al dat groen in bossen, langs wegen, in parken, plantsoenen, de tuin en het balkon is gekweekt in de boomkwekerij. Een boomkweker kweekt namelijk bomen en vaste planten. De grootte van de bedrijven varieert van 1 tot 500 hectare. Je vindt boomkwekers vooral in Boskoop, Noord-Brabant (regio Zundert en Haaren), Opheusden en Noord Limburg (regio Venlo). Maar ook in de rest van Nederland zijn boomkwekers. Zij zorgen voor de opkweek van vaste planten en bomen, voor de verdere groei van het groen, voor de verkoop en distributie van de planten, bomen en struiken in binnen- en buitenland. Een dynamische sector met een grote variatie aan werkzaamheden. Zowel op kantoor, bij klanten als op het bedrijf zelf.
 
Jouw talent hebben we nodig!

Op boomkwekerijen bestaan verschillende functies. Denk hierbij aan:

 • Logistiek: plannen, verzamelen, verdelen en transporteren van planten met heftrucks, trekkers en vrachtwagens.
 • Marketing en sales:  klanten binden en zorgen voor nieuwe klanten levert werkplezier op. Je ontmoet veel afnemers zoals andere kwekers, inkopers van tuincentra, hoveniers en gemeenten in binnen- en buitenland.
 • Teeltmedewerkers: gewassen vermeerderen, planten, rooien en verzorgen. Samen zorgen voor optimale groeiomstandigheden en een mooi eindproduct. Dat geeft voldoening.
 • Kantoormedewerkers: de bedrijven worden steeds groter en complexer. Dat vraagt steeds meer administratieve werkzaamheden. Hierdoor ontstaan er functies zoals receptioniste administratief medewerker, boekhouder en management assistent. Bij grote bedrijven ook functies zoals kwaliteitsmedewerker en planner.
 • Leidinggevenden: door de toenemende grootte van de bedrijven is er een sterkere behoefte naar medewerkers die andere medewerkers kunnen aansturen binnen de teelt en de handel.
 • Techneuten; door de verder gaande mechanisatie, automatisering en robotisering zijn medewerkers nodig die onderhoud kunnen plegen of storingen kunnen oplossen. Op grote bedrijven bestaan hiervoor aparte functies. Op de kleine bedrijven wordt de technische functie gecombineerd met teeltwerkzaamheden.

 
Door de diversiteit van de sector en de grote verschillen in bedrijfsgrootte heeft de sector veel functiemogelijkheden. Volgens arbeidsmarktcijfers is de behoefte aan vakbekwame teeltmedewerkers en leidinggevend personeel het grootst. Dit kan echter onvoldoende worden ingevuld vanuit het beroepsonderwijs.

 

 

 

Sector boomkwekerij 

De boomkwekerij en vaste plantenteelt is een dynamische sector met een groot aantal verschillende teelten, teeltwijzen en afzetkanalen. De sector staat bekend als een bedrijfstak die graag zelf de broek ophoud en niet te afhankelijk wil zijn van allerlei (inter)nationale afzetsubsidies. Ieder bedrijf is eigenlijk concurrent van elkaar en moet zich onderscheiden door specialiteit, betrouwbaarheid, prijs, kwaliteit, enz..
Meer informatie kunt u lezen via deze link.
 
Typische kenmerken van de sector zijn:

 • kennis en vakmanschap,
 • breed sortiment,
 • de kraamkamer van Europa van uitgangsmateriaal,
 • groot zakelijk inzicht (handel) en
 • veel innovatie.

Er wordt gekweekt op ongeveer 17.000 ha. De productiewaarde bedraagt ongeveer 610 miljoen euro met een exportwaarde van 450 miljoen. Door de teelt in potten en door teelten onder glas en in tunnels kan bijna jaar rond worden geleverd.


Advies als je graag wilt bijleren

Dankzij de inzet van scholingsconsulenten om bedrijven te adviseren op gebied van leren (ontwikkelen) professionaliseert de bedrijfstak zich steeds verder. Er wordt tevens ingezet op duurzaamheid. Waarbij naast “profit” (winst) en “planet” (milieu) ook de mens meer centraal komt te staan. Neem contact op met de scholingsconsulenten als je advies wilt over leermogelijkheden in de sector. 
 

Nieuws

Alle facetten van de boomkwekerij op een rij!
Alle facetten van de boomkwekerij op een rij!
25-05-2020
Vanuit het bedrijfsleven en het onderwijs kregen we de vraag of er een document bestaat waarin de facetten van de boomkwekerij & vaste plantenteelt in Nederland wordt uitgelegd.

Recente tweets