Heb je vragen of onafhankelijk en kosteloos opleidingsadvies nodig?

Wij staan voor je klaar voor al je vragen rondom leren en ontwikkelen in de boomkwekerij sector. Wil jij groeien in je werk, een cursus volgen of weet je nog niet goed wat je wilt in je loopbaan en wil je daarachter komen?

Neem contact met ons op. Wij denken graag met je mee.

Telefoon: 06 57 64 34 58 (Mariëlle) of 06 38 78 57 53 (André)
E-mail: [email protected]

Wilco Dorresteijn

12 april 2023

Bomen over de boomkwekerij deel 13 met Wilco Dorresteijn

De boomkwekerij, vaste planten- en zomerbloementeelt is een moderne dynamische sector met unieke producten en veel verschillende klanten. Wilco vertelt over zijn ervaringen in de boomkwekerij.

Allereerst de vraag van Jaco Moerland: 'Ik weet dat Delphy betrokken is bij het onderwijs in de Greenport. Jongeren van vandaag zijn opgegroeid met digitalisering en verregaande technologie.  Kun je vanuit jouw vakgebied iets vertellen over innovaties in de boomkwekerij?'

Tja, waar moet ik beginnen. Er zijn voortdurend innovaties in de boomkwekerij waaronder ontwikkelingen in digitalisering. Zo bestaat onze Gewasbeschermingsgids al zo’n 40 jaar, maar is er tegenwoordig ook een appversie voor op je smartphone. Hiermee heb je alle info direct bij de hand. Op onze Onderzoekskwekerij testen we LED-verlichting en zijn waarnemingen gedaan van buxusmot met behulp van het camerasysteem PATS. In projecten kijken we naar mogelijkheden met drones, robotisering, etc.

Ontwikkelingen in digitalisering en robotisering gaan hard, maar vooral in grootschalige teelten als glastuinbouw en akkerbouw. Delphy heeft bijvoorbeeld een apart team, Delphy Digital, dat zich bezig houdt met de teeltsturing van glasgroente op basis van sensortechniek, data-ontsluiting en kunstmatige intelligentie. Door de veelzijdigheid en diversiteit in teelten gaan deze ontwikkelingen in de boomkwekerij minder hard. De kracht voor de boomkwekerij zit in de combinatie van technologie en groene vingers. Het blijft dus belangrijk dat jongeren zich daarin verdiepen.

 Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben Wilco Dorresteijn, 48 jaar getrouwd en heb 2 dochters. Ik ben senior adviseur boomteelt en vasteplantenteelt bij Delphy, vanuit de vestiging in Hazerswoude-Dorp. In mijn vrije tijd ben ik graag buiten bezig in de tuinen, ik houd van fietsen en schaatsen op de ijsbaan en als er natuurijs ligt dan bel ik alle afspraken af en ben ik schaatsen.

Welke werkzaamheden voer je uit op het werk?

Delphy is een onafhankelijke advies en onderzoekspartner voor bedrijven in de plantaardige sectoren. Als adviseur heb ik een grote groep boomkwekers en vasteplantentelers die ik om de drie tot vier weken bezoek voor bedrijfsbegeleiding. Samen beoordelen we de groei van de planten, scouten we op ziekten en plagen, kijken we naar de bemesting en ik spar met de ondernemer of met zijn teeltchef over andere ontwikkelingen in de teelt en bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld weerbaar telen, vermindering van residu en nieuwe groeimedia zijn actuele thema’s. Na afloop maak ik een praktisch advies op papier. Daarnaast doe ik nog diverse andere werkzaamheden - eigenlijk te veel om op te noemen-  die mijn werk zo afwisselend maken. Ik ben bijvoorbeeld binnen ons team specialist gewasbescherming en plantgezondheid, ik ben actief binnen projecten en ondersteun mijn collega’s indien nodig bij onderzoek dat zij uitvoeren op onze Onderzoekskwekerij.

Hoe ziet een gemiddelde week er voor jou uit?

Geen week is hetzelfde. Dat maakt mijn werk zo leuk. Maar in het groeiseizoen ben ik dus bijna iedere dag op pad en in de winter heb ik weer wat meer tijd voor andere werkzaamheden en kennisontwikkeling en innovatie.

Welke opleidingen heb je hiervoor gevolgd, kun je hier iets over vertellen?

Ik heb VWO gedaan en werkte op zaterdag bij de plaatselijke bloemist/ tuincentrum. Ik denk dat daar mijn passie voor planten is gegroeid waardoor ik daarna de opleiding Tuinbouw heb gevolgd aan de Agrarische Hogeschool in Delft. Boomkwekerij kwam daar niet of nauwelijks aan bod, maar als afstudeeropdracht ging ik aan de slag bij DLV Plant (wat nu Delphy is) met de mogelijkheden van biologische bestrijding in de boomkwekerij. Dat was toen totaal nieuw. Daarna heb ik twee jaar als tuinbouwjournalist gewerkt bij Nieuwe Oogst en nu werk ik dus exact 25 jaar bij Delphy.

 

Wat vind je het leukst aan de sector?

Toen ik pas werd geïnterviewd door een groep brugklasleerlingen zei ik: “Als het ‘s zomers mooi weer is, loop ik lekker buiten en als het ’s winters koud is, heb ik binnen werkzaamheden of tijd om vrij te nemen als er natuurijs ligt.”

Maar het is vooral de veelzijdigheid. Geen bedrijf is hetzelfde, elke ondernemer is anders, elke teelt is anders, etc. De ene ondernemer wil voorop lopen qua duurzaamheid en ontwikkelingen en de ander is wat behoudender. Ook zijn de weersomstandigheden ieder jaar anders waardoor de groei ook anders is. In droge jaren spelen andere zaken dan in natte jaren. Verder is de sector voortdurend in ontwikkeling. Denk aan zaken als weerbaar telen, het reduceren van het veengebruik en zo voort. Eigenlijk ben je nooit uitgeleerd en moet je je voortdurend je kennis blijven ontwikkelen. Daar houd ik van.

Zijn er nog andere dingen die je leuk vindt om te vertellen?

Dat de boomkwekerij en vaste plantenteelt gewoon een erg mooi sector is.

Heb je tips voor het werven van mensen voor deze mooie sector?

Er gebeurt al veel qua werving. Top, als je kijkt hoe allerlei mensen zich hier voor inzetten.