Ontdek de leerstijltest en de leercultuurtest
Anneke van Dijk
in deze ‘De week van…’ vertelt Anneke van Dijk haar verhaal...
Ik ben Anneke en werk als Strategisch beleidsadviseur bij LTO Nederland voor de plantaardige sectoren en dan met name voor de vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen. Dat vraagt misschien even wat uitleg: LTO Nederland kent negentien sectoren die de volledige land- en tuinbouw weerspiegelen. Onze leden – in totaal 35.000 - werken in vakgroepen samen en buigen zich over specifieke sectoruitdagingen. Binnen de negentien sectoren zijn zeven vakgroepen of vaktechnische organisaties actief in de plantaardige sectoren. Daar werk ik dus voor als strategisch beleidsadviseur. Dit doe ik samen met mijn collega’s in Den Haag, Brussel en bij de regionale LTO organisaties. Samen werken we aan voldoende ruimte voor de kweker om te ondernemen. Dit doen we met een open houding naar de samenleving.
Hierbij geef ik jullie graag een inkijkje in een willekeurige week.
Maandag 16 september
De dag begint vroeg, wanneer ik samen met Erik Stuurbrink, voorzitter van de vakgroep “Bomen, vaste planten en zomerbloemen”, naar Noord-Nederland reis. We bezoeken Romkje de Hoop in De Trieme (Friesland) en Marcel Roffel in Niebert (Groningen). Om 9.00 uur ontvangen we een hartelijk welkom van Romkje, voorzitter van Kring Noord en bestuurder bij Greenport Noord. We bespreken de ontwikkelingen in de sector bomen, vaste planten en zomerbloemen in Noord-Nederland, waar het aantal bedrijven afneemt door het ontbreken van opvolgers. Bedrijven schakelen vaak over op akkerbouw, melkvee of natuur. De afstand tussen bedrijven maakt het lastig om te verenigen, maar Kring Noord organiseert excursies voor verbinding. Greenport Noord werkt samen met de tuinbouwsectoren en overheden om de sector zichtbaarder te maken. We zien kansen voor de sector, bijvoorbeeld in gebiedsplannen, en willen hieraan bijdragen vanuit LTO Noord.
Na dit overleg spreken we Marcel Roffel van Kwekerij Westerkwartier. Hij licht de ontwikkeling van zijn bedrijf toe, dat bestaat uit een kwekerij, hovenierstak en tuincentrum. We bespreken ook ruimtelijke ordeningsvraagstukken en hun invloed op de sector. Na een rondleiding vertrekken we naar Boneschansker in Meeden voor een bijeenkomst van Kring Noord. Erik en Romkje informeren de leden over de kansen in de regio. Enkele leden tonen interesse om verder mee te denken. Romkje wil de samenwerking met LTO Noord, Kring MiddenenOost, studiegroep Igrow en Greenport Noord versterken. Erik nodigt de leden uit vragen te stellen over onderwerpen als CSRD, waarover we in toekomstige nieuwsbrieven meer zullen schrijven.
De dag eindigt met een rondleiding over het bedrijf, waar we de percelen met diverse haagplanten bekijken.
Dinsdag 17 september
Jarig op Prinsjesdag! Op één of andere manier geeft dit toch iets extra’s aan deze verjaardag. Met de trein reis ik vanaf 8.00 uur vanaf station Driebergen-Zeist naar het LTO kantoor in Den Haag. De ochtend staat in het teken van overleg met collega’s. Samen met alle beleidsadviseurs, themaspecialisten, sectorspecialisten, communicatie en public Affairs medewerkers, kijken we vooruit naar het nieuwe parlementaire jaar, staan stil bij het regeerprogramma en blikken vooruit naar de miljoenennota. We kijken samen naar de troonrede. Vanaf 15.30 uur lezen we de miljoenennota, begrotingen van de departementen en geven we onze eerste reacties hierop. Omdat we op elke sector en elk thema een specialis hebben, kan iedereen goed inzoomen op de voor hem of haar relevante sector. Dat maakt dat we snel onze eerste reactie naar het nieuws kunnen geven.
Het is een drukke dag – maar tussen de bedrijven door maak ik de agenda en bijlagen gereed voor een vergadering van de Raad voor de Boomkwekerij van volgende week. Binnen deze Raad voor de Boomkwekerij werken LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen samen met Royal Anthos.
Woensdag 18 september
Deze woensdag draait om Plantgezondheid. De ochtend begint met een online overleg met collega’s van het team gezonde planten, waarin we informatie uitwisselen over ruimtelijke ordening en de ruimte voor plantaardige teelten, die in sommige gebieden onder druk staat door o.a. het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Bekendheid van de sector bij overheden helpt bij het maken van goede afspraken.
Met Arno Engels, projectleider van Weerbaar telen en Emissiebeperking, bespreek ik wat nodig is om tegen 2030 teeltsystemen te ontwikkelen zonder residu of emissie. Hiervoor zijn kennisuitwisseling, toeleveranciers en dienstverleners cruciaal. We willen de innovatiekringen van het project Weerbaar telen voortzetten. Arno bespreekt dit verder met collega’s van andere sectoren en het programmateam Plantgezondheid.
’s Middags heb ik overleg met het Platform Duurzame Sierteelt in Aalsmeer. Collega’s uit teelt, handel en dienstverlening delen kennis over verduurzaming. Paula Harkes van WUR presenteert bevindingen uit het Sprint-onderzoek, dat de impact van gewasbeschermingsmiddelen op ecosystemen en mensen onderzoekt. De discussie gaat over de risico’s voor mens, dier en milieu.
’s Avonds lees ik verder in De Roem van Boskoop van Koen van Wijk, waarin de geschiedenis van Boskoop door persoonlijke verhalen van families tot leven komt. Interessant is dat er begin 20e eeuw al een praktijkopleiding boomteelt werd gestart in Boskoop, waarbij vakonderwijs altijd van groot belang was voor de sector. Het belang van goed vakonderwijs was en is van groot belang voor de sector.
Donderdag 19 september
’s Morgens heb ik tijd voor wat bureauwerk en wat telefoontjes. Ik werk een aantal mailtjes weg, rond een verslag af.
In de middag heb ik een vergadering van het bestuur van de KCB (KwaliteitsControleBureau). We kennen in Nederland 4 plantaardige keuringsdiensten. Naast de KCB zijn dat de Naktuinbouw, BKD (Bloembollenkeuringsdienst) en de NAK. Het is van zeer grote waarde voor de teelt en afzet van onze producten dat we onafhankelijke keuringsdiensten hebben die toezien op de kwaliteit en de fytosanitaire eisen. De keuringsdiensten bestaan al vele decennia en hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de kwaliteit en betrouwbaarheid van het plantmateriaal dat in Nederland geteeld wordt . De KCB viert overigens dit jaar haar eeuwfeest.
Vrijdag 20 september
Dit is mijn roostervrije dag. Ik gebruik de ochtend voor de afronding van de week met enkele mailtjes, bevestigen van afspraken, telefoontjes en het schrijven van ‘de week van’ .