Ontdek de leerstijltest en de leercultuurtest
Leon Smet
De week staat in het teken van een aantal inkomende buitenlandse bezoeken naar Nederland
Maandag 27 juni
Met een aantal teelt/handelsbedrijven vanuit de bloembollen- en boomkwekerij sector hebben we in de afgelopen jaren gewerkt aan marktontwikkeling in Roemenië. Kennis over ontwerp, aanplant en onderhoud van groen is daar zeer gewenst en Nederlandse bedrijven heb ik via een samenwerking en regeling van RVO verbonden in een soort consortium. Vandaag start een inkomende missie van een week, waaronder enkele burgemeesters.
Voor we de groep welkom heten op Schiphol heb ik ’s-ochtends een bijeenkomst in Den Haag bij woningbouwcorporatie Staedion. Vanuit stichting De Groene Stad ben ik betrokken bij onderzoek vanuit de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen naar de inzet van groen door woningbouwcorporaties.
Tijdens een presentatie van de WUR en diverse Nederlandse woningbouwcorporaties en gemeenten probeer ik zoveel mogelijk aan te geven dat groen meer is dan bomen, maar vooral ook vaste planten, heesters, rozen enzovoorts..
Vanmiddag heet ik de Roemeense delegatie welkom, en ‘s-avonds tijdens het diner in Utrecht bespreken we het programma van deze week. Ik kan er helaas maar een deel bij zijn omdat deze week ook een bezoek van de European Nurserystock Association (ENA) staat gepland.
Rond 22.30 uur ben ik weer thuis en ga een stukje wandelen met onze hond in het ‘Haagse Bos’ nabij mijn huis.
Dinsdag 28 juni
De ochtend vroeg gestart met hardlopen om daarna de mail door te nemen. De Roemenen verblijven in een hotel in Utrecht en gaan vandaag prachtige groenprojecten in onder andere Harderwijk bezichtigen. Hoe wij in Nederland bloembollen, vaste planten en bomen vanuit een ontwerp en onderhoudsvisie toepassen is prachtig om te zien.
Tussentijds is er frequent overleg met RVO en de liaison over het programma en de planning om te zorgen dat alles draait. ’s Avonds verwelkom ik in hotel van der Valk nabij Schiphol de verschillende ENA deelnemers aan de jaarlijkse zomerconferentie, welke dit jaar in Nederland wordt georganiseerd in verband met de Floriade. Anthos en LTO zijn beide verbonden aan deze Europese organisatie die zich inzet voor kennisdeling en lobby van en voor de boomkwekerijsector. Tot laat in de avond praten we met elkaar bij over ontwikkelingen in onze sector.
Woensdag 29 juni
Op tijd aan het ontbijt, waarna we met de ENA delegatie per bus vetrekken naar de Floriade te Almere. Vanuit de ENA ben ik verantwoordelijk voor het organiseren van het Europese Green Cities programma. Er is hard gewerkt aan het organiseren van een Green Cities conferentie op de Floriade. Zowel de ENA alsook de Roemeense delegatie nemen ‘s-ochtens deel aan het programma. Diverse sprekers, waaronder een MT lid van het ministerie van LNV, kwekers, onderzoekers en vertegenwoordigers van gemeenten nemen de luisteraars mee in de belang van en de aanpak rond het vergroenen van onze leefomgeving.
Na een netwerklunch wandelen we met elkaar over de Floriade. De zon schijnt, het groen staat er mooi bij, dat maakt veel negatieve publiciteit rond deze expo goed. Na een geslaagde dag gaat de bus weer van Almere richting hotel. Ik rij avonds naar huis, lees wat stukken en maak nog een wandeling met de hond.
Donderdag 30 juni
Vroeg naar het hotel gereden, alwaar ik zorg dat de gasten met de bus richting Naktuinbouw gaan. We houden hier de jaarlijkse ENA vergadering en John van Ruiten geeft voorafgaand een toelichting over de werkzaamheden van ‘de Nak’. Henk Raaijmakers opent als ‘voorman’ van ENA de vergadering.
Onderwerpen zoals duurzaamheid, platgezondheid en arbeid staan op de agenda. In veel Europese landen leven dezelfde zorgen over gebrek aan arbeid en wordt vanuit ENA een actieplan op gezet. Zelf geef ik een korte toelichting over de stand van zaken rond het Green Cities programma. Het bestuur van de ENA zoomt verder in op strategie en we besluiten met een ‘rondje sector ontwikkelingen’.
Over het algemeen gaat het goed maar ik bemerk enige onzekerheid over de toekomst als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de (marco) economische en geopolitieke gevolgen daarvan.
Na de vergadering gaan we naar kwekerij Roelofs in Zeewolde alwaar we een uitgebreide toelichting en rondleiding krijgen. Na afloop eten we in Zeewolde, waarna we in de stromende regen terug rijden naar het hotel.
Na de vergadering gaan we naar kwekerij Roelofs in Zeewolde alwaar we een uitgebreide toelichting en rondleiding krijgen. Na afloop eten we in Zeewolde, waarna we in de stromende regen terug rijden naar het hotel.
Vrijdag 1 juli
Door de chaos op Schiphol krijgen diverse deelnemers te horen dat vluchten vertraagd of vervroegd zijn, dit zorgt voor de nodige afstemming alvorens we naar Boskoop vertrekken om een bezoek te brengen aan kwekerij Arend Oudijk. Na een uitgebreide rondleiding vervolgen we richting Griffioen Wassenaar waar we een kijkje achter de schermen krijgen over het beleveren van vaste planten richting tuincentra en gemeenten. Daarna een bezoek aan Esveld en Hoogeveen Plants, waarna het programma erop zit. Een erg leuke en inspirerende week. We werken in een internationaal speelveld en het blijft goed om met de collega’s uit landen zoals Duitsland, Zweden of Turkije het contact te onderhouden. Er komt meer kijken dan je denkt voordat een plant bij de consument in de tuin staat of een boom is geplant door een gemeente. Het geeft energie om daar een bijdrage aan te mogen leveren. Tijd om het weekend in te luiden met een lekker biertje.
Zaterdag 2 juli
Mijn schoonouders zijn 50 jaar getrouwd, we zijn uitgenodigd om met de kinderen een weekend door te brengen op de Veluwe. Heerlijk om daar te wandelen. In de tussentijd is er nog tijd om een verjaardag van een goede vriend te bezoeken in het mooie Oisterwijk. Onder het genot van een Salsaband gezellig bijpraten met vrienden.
Zondag 3 juli
De dag begint met een lange duurloop en daarna fijn tijd doorbrengen met familie.
Tot zover.