Werken met Poolse medewerkers

Werken met Poolse collega’s kan uitdagend zijn. Agata Wolters, eigenaresse van Language Switch, verzorgt voor bedrijven in  de glastuinbouw op 5 april de workshop “Efficiënt werken met Poolse medewerkers”. Wat kunnen we verwachten?

 

Agata verzorgt taalcursussen Pools en Nederlands op agrarische bedrijven. Ze is Poolse en woont sinds 2008 in Nederland. Ze studeerde in Polen en in Duitsland waar ze haar man ontmoette, een Nederlandse fruitteler. Agata: “In Nederland moest ik wennen aan de directe Hollanders. Nederlanders hebben snel een mening over dingen en verspreiden die mening graag. Ook stelden ze hele persoonlijke vragen. In Polen is het hebben van een mening niet direct een teken van intelligentie. Ik had nooit geleerd om mijn mening te geven. Of om heel open te zijn en veel persoonlijke dingen te vertellen. Wat dat betreft, worden Poolse scholieren nog steeds erg bescheiden opgevoed, zowel thuis als op school”.

 

Dat is nog steeds te merken bij de Poolse werknemers die in de Nederlandse tuinbouw werken. Poolse werknemers zijn gewend aan hiërarchie. Ze zeggen meestal altijd ja, ook als ze de uitleg niet hebben begrepen. Ze doen alles voor hun baas. Maar het toegeven van fouten zien zij als falen. Ze zijn bang om hun baan te verliezen. Als je tegen een Poolse werknemer zegt: “vanmiddag om 15.00 uur wil ik je spreken” dan schrikken ze daarvan. En als je vraagt of ze een cursus willen volgen dan zijn ze daarover meestal eerst wantrouwend. Uit angst dat het geld kost, of dat ze buiten de groep komen te staan. Natuurlijk zijn er ook hele zelfstandige Poolse werknemers, maar die zijn in de minderheid. Poolse werknemers die het voortouw nemen en tolk zijn tussen hun baas en de Poolse werknemers hebben regelmatig een eenzame positie. Ze worden door hun Poolse collega’s niet meer in vertrouwen genomen omdat ze bang zijn dat dingen bij de baas terecht komen.

 

Als je leiding geeft aan Poolse werknemers dan is het goed om dit te weten. Maar, hoe moet je hiermee omgaan? Agata: “H