Heb je vragen of onafhankelijk en kosteloos opleidingsadvies nodig?

Wij staan voor je klaar voor al je vragen rondom leren en ontwikkelen in de boomkwekerij sector. Wil jij groeien in je werk, een cursus volgen of weet je nog niet goed wat je wilt in je loopbaan en wil je daarachter komen?

Neem contact met ons op. Wij denken graag met je mee.

Telefoon: 06 57 64 34 58 (Mariëlle) of 06 38 78 57 53 (André)
E-mail: [email protected]

Thijs van Lankveld

29 oktober 2025

Bomen over de boomkwekerij deel 21 met Thijs van Lankveld

De boomkwekerij, vaste planten- en zomerbloementeelt is een moderne dynamische sector met unieke producten en veel verschillende klanten. Thijs vertelt over zijn ervaringen in de boomkwekerij.

Ik ben Thijs van Lankveld, eigenaar van Kwekerij van Lankveld in Elsendorp. Samen met mijn vrouw Patricia en ons vaste team van zeven medewerkers runnen we met veel plezier onze kwekerij. Jaarlijks telen we zo’n 1,7 miljoen planten. Inmiddels heb ik al 26 jaar mijn eigen bedrijf, dat in de loop der jaren flink is gegroeid. De kwekerij beslaat nu een totale oppervlakte van 3,5 hectare, waarvan ruim 1 hectare glazen kas, 1 hectare foliekas en 1,5 hectare buiten velden.

Als eerste de vraag van Wilbert van Luenen: Hoe kunnen we voldoende personeel werven in het middenkader?

Ja, dat is een goede en tegelijk ook een lastige vraag. Eigenlijk hebben we niet alleen in het middenkader mensen nodig, maar op alle vlakken. Het is al een hele uitdaging om de juiste mensen te vinden. Wij merken bijvoorbeeld ook dat het lastiger is om gemotiveerde schooljeugd te vinden. Ik heb het gevoel dat mensen tegenwoordig wat minder gemotiveerd lijken om te werken. Het zou goed zijn als de overheid het juist stimuleert als mensen meer willen werken, nu moeten ze daar juist extra over afrekenen. Dat is erg jammer, we leven nu in een andere tijd.

Wij hebben hier gelukkig vaak jeugd die toch een jaar of vijf blijft hangen, dat scheelt enorm. De laatste jaren zitten we qua personeel weer redelijk goed, maar er zijn ook tijden geweest dat het echt puzzelen was. Via mijn netwerk lukt het soms nog wel om mensen te vinden, en anders probeer ik het via advertenties. Maar ja, vinden is één ding – houden is minstens zo moeilijk. We zullen dan ook meer de socials in moeten gaan zetten. Dat is nu eenmaal het medium om mensen te bereiken.

Daarom blijf ik ook steeds naar automatisering en robotisering kijken. Dat gaat in de toekomst alleen maar belangrijker worden. Denk aan bufferbanden om op hoogte te werken en natuurlijk de heftrucks, die zijn hier al jaren niet meer weg te denken. Op het gebied van afleveren verwacht ik dat er nog veel meer geautomatiseerd gaat worden. Ik denk dat dit een belangrijk aspect is in de sector zodat je met minder mensen toch hetzelfde werk gedaan krijgt. Vooral omdat het vinden van personeel (en met name jonge mensen) een uitdaging blijft. 

Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben Thijs van Lankveld, eigenaar van Kwekerij van Lankveld in Elsendorp. Over een paar weken wordt ik 50 jaar, ik heb twee dochters (14 en 16) en naast mijn drukke kwekers vak, zet ik me ook graag in voor het dorp als vrijwilliger o.a. voor de woningbouw en ben ik voorzitter van de carnavals vereniging. Beide leuk om erbij te doen voor de afwisseling.

Verder zijn we net begonnen met de bouw van een nieuw woonhuis bij onze kwekerij.  Lang traject geweest, maar nu zijn we eindelijk gestart.
Samen met mijn vrouw Patricia en onze 7 vaste medewerkers runnen we de kwekerij waarin we jaarlijks zo’n 1.7 miljoen planten kweken.

Mijn ouders hadden hier vroeger een groentekwekerij met daarin komkommers en tomaten. Doordat ik hier opgroeide en meehielp op het bedrijf is mijn interesse in de tuinbouw eigenlijk ontstaan.

Vanuit deze interesse ben ik naar de middelbare tuinbouwschool in Nijmegen gegaan. Tijdens mijn opleiding heb ik stage gelopen bij enkele tuinplanten kwekers hier in de buurt. Door mijn werk op de kwekerij kreeg ik steeds meer interesse in de boomkwekerijsector. Vooral de afwisseling in werk en assortiment trok mij het meeste aan. Dat leek me leuker dan de groenten kwekerij. Daarna ben ik nog naar de vakschool in Vught gegaan. Vooral in Vught heb ik veel praktijkervaring opgedaan.

De kwekerij die ik heb opgebouwd is van oorsprong mijn ouderlijk bedrijf. Mijn ouders hebben geholpen om de kwekerij op te zetten. Dit was in de tijd dat schaalvergroting steeds belangrijker ging worden en groente telen op 1 ha glas was al niet meer zo rendabel. Ik twijfelde in het begin erg want waarom zou je zo’n grote kas nodig hebben bij het kweken van tuinplanten. Toch kwamen er veel geluiden uit de sector dat de kas een goede toevoeging zou zijn. Het eerste jaar begon ik achter de kas met containervelden en later kon ik een gedeelte van de kas huren. Langzaamaan groeide de kwekerij en al na drie jaar kon ik het hele bedrijf overnemen. Ondertussen heb ik alweer 26 jaar mijn eigen kwekerij. Inmiddels heeft de kwekerij een oppervlakte van 3,5 ha. waarvan ruim 1 ha glazen kas, 1 ha foliekas en 1,5 ha buiten velden.

Welke werkzaamheden voer je uit?

Mijn werkzaamheden zijn heel erg divers, 
Ik regel de verkoop, zowel voor de daghandel maar ook voor het plantgoed. Ik neem de bestellingen aan, bereid ze voor en stuur het team aan.

Eerder was ik veel meer bezig met de teelt, maar dat wordt gelukkig steeds meer overgenomen door mijn medewerkers. Op dit moment gaat nog veel in overleg maar mijn medewerkers leren veel en nemen steeds meer taken over. Het is heel fijn dat ik die werkzaamheden meer kan loslaten en mij meer kan richten op de verkoop en kantoorwerkzaamheden.
Daarnaast ga ik regelmatig naar stekbedrijven, zowel om stekken te brengen en te halen als om het contact te onderhouden. Dat vind ik belangrijk maar ook leuk om te doen. 

Hoe ziet een gemiddelde week eruit voor jou?

Een gemiddelde week? Ja, die bestaat eigenlijk niet. In de zomer ben je veel met beregening en plantgezondheid bezig, in de winter ben ik meer met de algehele bedrijfsvoering bezig en de stek- en teelt planning. Op zaterdag begeleid ik meestal zelf de zaterdagmedewerkers, zodat mijn vaste mensen vrij zijn. Als het echt heel druk is, komen de vaste medewerkers ook extra werken. Verder zit ik ook veel op kantoor – inkoop en verkoop doe ik zelf, terwijl mijn vrouw Patricia de verdere administratie regelt.

Ik werk vaak meer dan 40 uur per week, maar eerlijk gezegd voelt dat niet zo. Graag loop ik nog een rondje over de kwekerij om de planten te bekijken en na te denken over de werkzaamheden die gedaan moeten worden. Dat voelt meer als hobby dan werk.
Ik loop liever een rondje over de kwekerij dan dat ik een film kijk. Aangezien ik nogal perfectionistisch ben wil ik graag kijken hoe het er uitziet op de kwekerij, en dat oog voor detail probeer ik ook door te geven aan mijn mensen: “Let daar eens op,  of kijk daar ook even naar” hoor je mij dan ook geregeld zeggen.

Het werk uit handen geven gaat me steeds beter af, al blijft timemanagement een uitdaging. Soms wil je gewoon te veel tegelijk doen. Maar ik merk dat, door beter te verdelen, alles wel makkelijker verloopt.

Daarnaast vind ik het erg leuk om de verkoop zelf te blijven doen. Graag blijf ik in contact met mijn klanten. Aan de andere kant hoor ik ook dat de klanten mij graag spreken, ze vragen vaak specifiek naar mij. Ik heb de afgelopen jaren een goede band opgebouwd met mijn klanten. Mede hierdoor heb ik ook een goed beeld wat er door het jaar heen nodig is aan producten voor bijvoorbeeld de daghandel. Hierbij is het in het najaar het drukst dus ik probeer dit in de zomer goed voor te bereiden met mijn mensen zodat we in het najaar veel kunnen uitleveren.

Welke opleidingen heb je hiervoor gevolgd, kun je daar iets over vertellen?

Ik heb de middelbare tuinbouwschool in Nijmegen gedaan en daarna nog twee jaar vakschool in Vught. Vooral in Vught heb ik veel praktijkervaring opgedaan maar ook bedrijven leren kennen die nu nog klant zijn bij mij. Later heb ik nog wat managementcursussen gevolgd, maar tegenwoordig leer ik vooral via vakbladen, nieuwsbrieven, beurzen én natuurlijk door bij klanten langs te gaan. Ik denk altijd maar zo;  “Je komt altijd wijzer thuis, dan dat je vertrokken bent”.

Wat vind je het leukst aan de sector?

De afwisseling, dat is het mooiste aan dit werk. Je bent zowel binnen als buiten bezig, je maakt je eigen product en je kunt je onderscheiden door er je eigen draai aan te geven. Bijvoorbeeld door het ontwerpen van eigen etiketten of wat wij bijvoorbeeld doen, door combinaties van plantensoorten te maken. Ook heb  ik zelfs een paar eigen soorten ontdekt – mutanten die we zagen op de kwekerij. Hiervan zijn er drie echt een succes geworden, deze zijn met licentie op de markt gekomen en daar ben ik wel trots op. De volgende nieuwe soorten staan ook alweer in de testfase. Als wij een nieuw soort hebben ontdekt, presenteer ik deze op beurzen. In het door ontwikkelen van nieuwe soorten gaat veel tijd zitten, maar ik vind het geweldig om te doen.

Welke andere dingen zou je nog willen vertellen?

De markt voor heesters blijft tot nu toe vrij stabiel, ondanks de klimaatverandering. Wat wel een uitdaging is, blijft de ziektedruk. Daarom werken we nu meer en meer met groene middelen en plantversterkers. In de nieuwe kas – die we zo’n vier jaar geleden hebben gebouwd – hebben we daar ook de juiste technieken voor. Dus dat gaat gelukkig heel goed. Bij deze kas hebben we eigenlijk de buitenteelt naar binnen gehaald. We kunnen nu beschermd telen, maar wel met zoveel mogelijk het klimaat van buiten. We zien dat de planten hierdoor sterk en compact worden met een mooie kleur. Daar ben ik echt blij mee.

Daarnaast volg ik de ontwikkelingen rond veenvrij telen op de voet. Minder veen zou heel mooi zijn, maar de vraag is wel: wat komt er dan voor in de plaats? En zijn die grondstoffen wel voldoende beschikbaar? We doen zelf proeven, maar zien nog veel nadelen.
Gelukkig zit groen wél in de lift – daar profiteren we mooi van mee.

Heb je nog tips als het gaat over het werven van mensen voor onze mooie sector?

Werven is tegenwoordig een grote uitdaging (in iedere sector). Vroeger zette je een advertentie in de krant en kwam het meestal wel goed. Nu gebruikt men meer de social media kanalen.  Probeer samen één team te zijn, want alleen dan kun je met z’n allen stappen maken. En draag het uit wat je te bieden hebt; doe mee aan excursie’s, open dagen of een rondleiding voor de (basis) school.

Aan wie wil je de pen doorgeven?

Jeroen Erven van Boomkwekerij Jeroen Erven en directeur van CPB Transport (Green logistics & services)

Wat wil je hem vragen?

Hoe combineer je beide bedrijven en hoe verdeel je de aandacht zo goed mogelijk?

Terug naar boven