Ontdek de leerstijltest en de leercultuurtest
Wilbert van Luenen
Bomen over de boomkwekerij deel 20 met Wilbert van Luenen
De boomkwekerij, vaste planten- en zomerbloementeelt is een moderne dynamische sector met unieke producten en veel verschillende klanten. Wilbert vertelt over zijn ervaringen in de boomkwekerij.
Mijn naam is Wilbert van Luenen, eigenaar van Wilbert Stek in Gendt bij Nijmegen. Mijn bedrijf is volledig gespecialiseerd in boomkwekerij- en buxusstek. Wij adviseren onze klanten én leveren stek af die optimaal weerbaar is. Voor ons is kwaliteit alles. Geen routine, maar meedenken, durven en doen. Wij produceren voornamelijk in opdracht, maar we hebben ook partijen op voorraad staan. En dat het hele jaar door, want diverse soorten kunnen we jaarrond leveren.

Als eerste de vraag van Wim van Meerten: Hoe ga jij om met de stijgende prijzen van materialen?
Dat is bij ons in de vermeerdering niet echt een groot issue. Natuurlijk wordt alles wel duurder. Maar neem bijvoorbeeld transport: we leveren alles af tuin, dus daar hebben we zelf minder last van.
Tijdens corona zag je wel dat trays duurder werden, maar dat is inmiddels alweer een tijd stabiel.
Voor ons als vermeerderingsbedrijf zijn de arbeidskosten een veel grotere uitdaging dan de materiaalprijzen. Sommige kosten moet je ook gewoon durven doorrekenen, want uiteindelijk moet het rendabel blijven. Maar het blijft gewoon lastig.
Kun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben Wilbert van Luenen. Net 50 jaar geworden, en 25 jaar geleden gestart als ondernemer. Eerst met amaryllisbollen, perkgoed en buxusstek. In de loop van de tijd heb ik me steeds meer gespecialiseerd in buxusstek, tot zo’n 10 jaar geleden.
Toen zijn we gaan verbreden. Achteraf gezien is dat een goede keuze geweest. Ik heb er een veel mooier en gevarieerder bedrijf voor teruggekregen, met een diversere klantenkring. Dat maakt het werk ook uitdagender, en dat is mooi.

"Ik ben de hele dag druk, en aan het einde van de dag denk ik: wat heb ik nou eigenlijk gedaan?"
Welke werkzaamheden voer je uit?
Als eigenaar zijn mijn werkzaamheden heel divers. Maar ja, wat doe ik eigenlijk? Dat vraag ik me soms af als de dag voorbij is. Ik ben de hele dag druk, en aan het einde van de dag denk ik: wat heb ik nou eigenlijk gedaan?
De dagelijkse aansturing van de kwekerij doet een bedrijfsleider, maar alles wat daarvoor komt, komt van mij. Verkoop en inkoop liggen volledig bij mij. Ik bezoek regelmatig klanten, zowel in binnen- als buitenland, en we ontvangen ook klanten op het bedrijf.
Voor personeelszaken heb ik iemand parttime in dienst die de HR-taken oppakt. We hebben ongeveer 16 vaste medewerkers, waarvan 8 met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast hebben we een pool van 60 scholieren. We werken niet met uitzendkrachten.
We hebben een mooie samenwerking met Scalabor, die ook voor ons produceren. Ik vind het belangrijk dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt betrokken worden en ook echt ingezet kunnen worden. Dat contact onderhoud ik dan ook zelf.
Hoe ziet een gemiddelde week eruit voor jou?
Vaak heel druk. En dan aan het einde van de dag toch weer die vraag: wat heb ik gedaan?
Op maandag starten we op en zetten we de weekplanning strak, die ik meestal al op zaterdag maak. Die planning verandert trouwens vaak weer.
Verkoop gerelateerde zaken pak ik meestal in het begin van de week op. Daarnaast het dagelijkse werk zoals mail en telefoon.
Wat ik belangrijk vind, is om vooruit te werken en vooruit te kijken. Beter en efficiënter worden. Daar moet je als ondernemer bewust tijd voor maken. Je moet weten wat er in het hele bedrijf gebeurt.
Geen dag is hetzelfde. Planningen worden regelmatig omgegooid. Flexibiliteit is daarom een belangrijke eigenschap in dit werk. Als je dat niet kunt, heb je het zwaar als ondernemer.
Verder vind ik het heerlijk om ’s avonds nog even wat werk weg te werken, omdat je overdag vaak geleefd wordt. Ook die flexibiliteit is voor mij belangrijk.

Welke opleidingen heb je hiervoor gevolgd, kun je daar iets over vertellen?
Ik heb uiteindelijk de Middelbare Tuinbouwschool in Nijmegen gedaan, dat heette toen het Vanck.
Dat was niet meteen de voor de hand liggende keuze, ook al hadden we thuis onder andere een varkenshouderij.
Ik wist niet goed wat ik wilde. Havo liep niet helemaal lekker, dus na het derde jaar ben ik naar de MTS gegaan. Daarna heb ik een beroepentest gedaan en op basis daarvan ben ik naar de tuinbouwschool gegaan. Dat was fantastisch.
Ik heb me nog ingeschreven voor de HAS, maar zover is het niet gekomen. Ik was helemaal weg van de snijbloemenhandel, liep stage bij een bedrijf in Bemmel en werd daar inkoper, ongeveer een jaar lang.
Maar dat vroege opstaan (4 uur) bleek niets voor mij. Tijdens dat vroege inkopen op de klok heb ik besloten om voor mezelf te beginnen als zomerbloemenkweker op een stukje grond van mijn vader.
Dat combineerde ik toen nog met werken in een rozenkwekerij. Uiteindelijk is dat gegroeid tot wat het nu is.
In de loop van de jaren heb ik nog diverse cursussen en trainingen gevolgd. De meest waardevolle vond ik een training van Jacobs & Van Rooij, die mij veel persoonlijk inzicht heeft gegeven, ook als ondernemer.
Via neventaken, zoals bestuurslid van de lokale VVD, heb ik mijn kennis verder verbreed.
Het meeste over teelt heb ik geleerd door te doen, te experimenteren en vooral: door veel met klanten te praten. Ook op organisatorisch vlak leer ik veel van klantgesprekken.
Als je er open voor staat, leer je elke dag.
"Tijdens het vroege inkopen op de klok heb ik besloten om voor mezelf te beginnen als zomerbloemenkweker op een stukje grond van mijn vader."
Wat vind je het leukst aan de sector?
De verscheidenheid in bedrijven, assortiment en afzetkanalen.
Ik kom uit de snijbloemen, maar de boomkwekerij vond ik altijd al veel meer afzetgericht. Denk aan aanleg, supermarkten, tuincentra enzovoort.
Dat is echt de kracht van de sector! Het geeft veel uitdaging en werkplezier.
De sector is constant in beweging. Je kunt je in onze sector ook echt onderscheiden op kwaliteit. Meer dan in andere sectoren, want een chrysant blijft een chrysant.
Welke andere dingen zou je nog willen vertellen?
Veel zaken zijn al aan bod gekomen. Een grote uitdaging voor de toekomst is het verminderen van gewasbescherming. Daar moeten we echt vol op inzetten.
Als stekleverancier kunnen we daar een rol in spelen. Keuzes maken in het assortiment is daarbij onontkoombaar.
Ik vind het lastig om daar als stekbedrijf een advies in te geven. Kwekers moeten hun eigen keuzes maken. Maar ze moeten zich wel bewust zijn van de ontwikkelingen op dit gebied en de alternatieven die er zijn.
Ik kan me enorm ergeren aan hoe onze sector soms wordt neergezet. Want we doen het echt goed, maar we vertellen het te weinig.
Milieuorganisaties hebben veel invloed en zijn vaak negatief.
We moeten uitleggen wat we doen, want dan kweek je begrip. Niet alleen planten kweken, maar ook begrip kweken in de samenleving.
Als iedereen daar een beetje in meewerkt, kunnen we samen veel bereiken.

"Niet alleen planten kweken, maar ook begrip kweken in de samenleving."
Heb je nog tips als het gaat over het werven van mensen voor onze mooie sector?
Begin vroeg, dus al op de basisschool. Nodig schoolklassen uit.
Werken met scholieren kan ook een goede manier zijn om te laten zien wat we doen. Soms blijft er iemand hangen, dat is echt een vijver om uit te vissen.
Het werken in de sector heeft nog geen aantrekkelijk imago. Dat moeten we echt doorbreken en dus laten zien wat we doen.
We zijn een belangrijke schakel in het oplossen van actuele problemen. Daarom ben ik positief over de toekomst van onze sector.

Aan wie wil je de pen doorgeven?
Thijs van Lankveld van Kwekerij van Lankveld.
Wat wil je hem vragen?
Hoe kunnen we voldoende personeel werven in het middenkader?