Ontdek de leerstijltest en de leercultuurtest
Boomkwekerij krijgt eigen sectoraal ontwikkelpad
De arbeidsmarkt verandert snel. Er is veel vraag naar goede medewerkers, en tegelijk willen werkenden zelf graag weten hoe zij zich kunnen ontwikkelen. Daarom zijn er nu sectorale ontwikkelpaden: duidelijke routes die laten zien welke functies er zijn in een sector, en hoe je daarin kunt instromen en doorgroeien.
Wat zijn sectorale ontwikkelpaden?
Een sectoraal ontwikkelpad is een overzicht van functies binnen een sector, gekoppeld aan opleidingen, ervaring en doorgroeimogelijkheden. Het laat zien welke carrièrekansen er zijn en hoe je je daar naartoe kunt ontwikkelen. Denk aan instroomfuncties voor starters tot aan leidinggevende of specialistische functies. Mensen ondersteunen bij hun loopbaan, én bedrijven helpen bij het werven en behouden van personeel dat is het hoofddoel van een ontwikkelpad.

Waarom zijn ze belangrijk?
De ontwikkelpaden zijn ontstaan vanuit landelijke aandacht voor de krapte op de arbeidsmarkt. In eerste instantie lag de focus vooral op cruciale sectoren zoals zorg en kinderopvang. Maar inmiddels zijn er ook andere sectoren aangemerkt als cruciale sector, zo ook de land- en tuinbouw sector.
De ontwikkelpaden krijgen onder andere ondersteuning via de SLIM-regeling – een subsidieregeling die mkb-bedrijven helpt bij het investeren in leren en ontwikkelen van medewerkers. Via deze regeling zijn de opleidingen uit een ontwikkelpad (deels) gesubsidieerd.
Ontwikkelpaden in de landbouwsector
Binnen de land- en tuinbouw zijn vijf sectorale ontwikkelpaden opgezet, namelijk:
1. Dierhouderij
2. Multifunctionele landbouw
3. Akkerbouw, vollegrondsgroente en bloembollen
4. Boomkwekerij en fruitteelt
5. Paddenstoelenkwekerij
Voor elk pad worden functies in kaart gebracht, inclusief functieomschrijvingen, vereiste competenties en passende opleidingen.
Ontwikkelpad boomkwekerij: samen met de sector
Voor het ontwikkelpad boomkwekerij en fruitteelt kijkt Talentboom mee op het onderdeel boomkwekerij. Onder verantwoording van LTO wordt dit pad ontwikkeld, met inhoudelijke inbreng van diverse partijen voor het boomkwekerijdeel. Daarnaast denkt een klankbordgroep van ondernemers mee, zodat het pad goed aansluit bij de dagelijkse praktijk in de sector.
In het ontwikkelpad boomkwekerij vind je functies van instroom tot doorgroei, met per functie een korte beschrijving, gekoppeld aan erkende opleidingen. Denk bijvoorbeeld aan functies als:
• Productiemedewerker boomkwekerij
• Teeltmedewerker
• Teeltcoördinator
• Bedrijfsleider of ondernemer
Bij elke functie wordt aangegeven welke leerroute of ervaring nodig is, zoals mbo- of hbo-opleidingen, certificaten of praktijkervaring.

Waar kun je de ontwikkelpaden vinden?
De sectorale ontwikkelpaden zijn nog in ontwikkeling. Zodra ze gereed zijn, worden ze gepubliceerd op www.leeroverzicht.nl – het landelijke platform voor scholing en loopbaanontwikkeling. Ook andere organisaties zullen er naar verwijzen. De paden worden aangeboden in toegankelijke formats, geschikt voor werkgevers, werknemers, opleiders etc.
We houden u op de hoogte over wanneer het ontwikkelpad voor de boomkwekerij beschikbaar is of komt.
Kortom: sectorale ontwikkelpaden helpen om werk en ontwikkeling beter op elkaar aan te laten sluiten. Ze zorgen voor duidelijkheid, herkenning en structuur – voor werkenden én werkgevers in de boomkwekerijsector.
Talentboom: Dé plek voor leren en ontwikkelen in de boomkwekerij
Ondertussen blijven de adviseurs van Talentboom zich actief inzetten voor scholing en ontwikkeling in de sector, op een persoonlijke en betrokken manier. Of het nu gaat om maatwerktrajecten, loopbaanadvies of het samen bedenken van ontwikkelmogelijkheden binnen jouw bedrijf – Talentboom staat altijd voor je klaar. Samen zorgen we dat medewerkers en bedrijven blijven groeien!
