Boomteeltopleidingen 

Zoek jij een opleiding om in de boomkwekerij te gaan werken? Dit zijn de mogelijkheden. 

Vmbo

 

Alle agrarische opleidingscentra (aoc’s) in Nederland hebben een groene vmbo-opleiding. Met dat diploma op zak kun je, als je dat wilt, doorleren op een mbo-school.

Er is geen vmbo-opleiding die helemaal op de boomkwekerij is gericht. Je kunt er wel een profiel kiezen waarbij je veel met planten kunt werken.

Bekijk het korte filmpje voor meer informatie.

 

Mbo

De meeste aoc’s in Nederland bieden een opleiding plantenteelt aan op mbo-niveau. Maar die zijn niet op alle vestgingen te vinden. Hier vind je een overzicht van de opleidingen die een studie plantenteelt aanbieden.

Op vijf vestigingen van aoc’s is er een teeltopleiding die zich richt op de boomkwekerij en vaste plantenteelt. Deze scholen werken met elkaar samen en vormen groepen met boomkwekerij-leerlingen.

 

Dat zijn: Yuverta in Geldermalsen, Horst en Boskoop, Zone.college in Zwolle en Curio in Breda.

 

Twee keer per jaar komen alle studenten uit deze boomkwekerij-groepen bijeen tijdens een studentendag. Ze gaan dan bij elkaar kijken. Dat is leuk, want in Opheusden kweken de boomkwekers een heel ander sortiment dan in bijvoorbeeld Boskoop.

Hbo

Een aantal groene hbo-scholen hebben opleidingen voor zowel studenten als mensen die al in de praktijk werken. Voor studenten die in de boomkwekerij en vaste plantenteelt aan de slag willen, zijn de HAS Hogeschool, Aeres Hogeschool en Hogeschool Inholland het meest interessant.

Op HAS Hogeschool in Den Bosch leer je ook over de teelt van de boomkwekerij binnen de opleiding Tuinbouw en Akkerbouw.

 

Bij de andere genoemde scholen komt vaktechniek minder aan de orde maar doe je kennis op waarmee je allerlei banen kunt krijgen in de tuinbouw.

Universitair Onderwijs

De enige Universiteit die agrarisch gerichte opleidingen met bijvoorbeeld het vak plantenwetenschappen aanbiedt, is Wageningen University & Research.

 

Talentboom Brancheopleiding Boomkwekerij

De opleidingen zijn vakgericht (geen Nederlands, rekenen en burgerschap) en duren 40 dagdelen voor de niveaus medewerker en meewerkend voorman/vrouw en 31 dagdelen voor Bedrijfsleider 1. De opleidingen zijn modulair opgebouwd en bestaat uit 5 blokken.

Hierdoor is het ook mogelijk om 1 onderwerp te volgen en hiervoor een deelcertificaat te halen.

De lessen worden gegeven door de vakdocenten van het AOC in combinatie met specialisten uit de sector. De didactiek ligt bij de docent, kennis bij de vakspecialist. De theorie ontmoet de praktijk. De externe specialisten worden voor minimaal 20% van de lessen ingezet. Meer informatie over de locaties en aanmelden kun je hier vinden.

Scholingsconsulent biedt hulp

Wil jij meer weten over de verschillende opleidingen die je kunt volgen of vraag je je af welke opleiding het beste bij je past? Of zoek jij een bedrijf waar je stage kunt lopen? Met al die vragen kun je terecht bij de scholingsconsulenten. Neem gerust eens contact op, we kunnen je helpen je vragen te beantwoorden en hebben goede contacten met de scholen en stagebedrijven. Kijk op ons contactformulier of stuur een appje via de button.

 

 

Nieuws

Enquête dienstverlening
Enquête dienstverlening
26-05-2023
Om nog beter te kunnen inspelen op de behoefte vanuit de sector, en we bezig zijn met een nieuw meerjarenplan, is er vandaag een enquête online gezet.