Op de zaadkwaliteit zijn zowel fysiologische processen bij ontwikkeling, rijping, opslag en kieming, als de bewerkingen tijdens en ná de oogst van invloed. De cursus Inleiding in zaadfysiologie, die voorheen aangeboden werd door Breedwise, geeft je inzicht in alle factoren die invloed hebben op de kwaliteit van zaad en leert hoe je deze kan controleren.
De fysiologische processen bij de ontwikkeling, rijping, opslag en kieming van zaden zijn alle bepalend voor de kwaliteit van een zaadlot. Ook de bewerkingen die tijdens en ná de oogst worden toegepast - denk aan droging, schoning, verwerking, behandeling en opslag - zijn van invloed op de kwaliteit. In de cursus Inleiding in zaadfysiologie krijg je inzicht in de werking van deze processen en hoe je hier op kunt sturen.
Na het volgen van de cursus Inleiding in zaadfysiologie ken je de achtergronden van de fysiologische verschijnselen die je in je dagelijks werk tegenkomt.
De volgende onderwerpen komen tijdens de cursus Inleiding in zaadfysiologie aan bod:
De cursus Inleiding in zaadfysiologie richt zich op medewerkers van de afdelingen zaadproductie, zaadverwerking en kwaliteitscontrole, zaadtelers van zaadbedrijven en planten- of boomkwekerijen.
De cursus Inleiding in zaadfysiologie start op 3 oktober 2023.
De cursus bestaat uit 5 dagen (van 13.00 tot 17.00 uur):
De cursus vraagt naast de bijeenkomsten om ongeveer 2 uur per week aan zelfstudie.