Bomen over de boomkwekerij deel 10 met Peggy Geraerts

De boomkwekerij, vaste planten- en zomerbloementeelt is een moderne dynamische sector met unieke producten en veel verschillende klanten. Peggy vertelt over haar ervaringen in de boomkwekerij.

 

Allereerst de vraag van Laura van Overbeek: ‘Als we het over vrouwen hebben die haar mannetje zeker kunnen staan denk ik ook aan Peggy. Een aantal jaren geleden heeft ze de overstap gemaakt naar de boomkwekerij sector. Wat vind je het leukste aan het werk in de sector?’

Wat een leuke vraag om mee te starten. Er zijn een aantal dingen waarin de boomkwekerijsector onderscheidend is ten opzichte van de sectoren waar ik voorheen heb gewerkt.

Allereerst de no-nonsense cultuur en de niet-lullen-maar-poetsen-instelling die vrijwel overal aanwezig is.

Daarnaast is het de passie voor het vak.

Als groothandel hebben wij aan de ene kant contact met onze leverancier, die we in de rustige zomerperiode bezoeken. Het is altijd mooi om te zien hoe een kweker gepassioneerd kan praten over zijn kwekerij en de planten die hij kweekt.

Aan de andere kant staan onze klanten, de hoveniers, veelal zelfstandig ondernemers die hard werken en met passie bezig zijn in de tuinen.

Het komt er op neer dat mensen de sector maken en als je daar elke dag mee mag werken, zorgt dat voor de juiste energie.

 

Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben Peggy Geraerts, 32 jaar en woonachtig in Someren. Ik werk nu ruim 4 jaar bij Boomkwekerij B. & B. Nagel.

Zoals Laura al aangaf, ik heb niet altijd in de sector gewerkt, hiervoor heb ik in de financiële dienstverlening en in het onderwijs gewerkt.
De administratieve ervaring was er wel, maar de kennis van planten ontbrak.  In de eerste jaren heb ik enorm veel van Bernie mogen leren. Naast het administratieve, hielp ik ook altijd mee met het uitzoeken van de planten, waardoor ik steeds meer oppikte.

Om mijn opgedane kennis te vergroten heb ik in 2020 de cursus Plantenkennis Compleet gevolgd bij de OntwerpAcedemie in Boskoop. Een erg leerzame en leuke cursus met een enorm bevlogen docente. Naast theorieles in het lokaal, was er ook altijd een buitenles, bij Greenlink gingen we dan alle planten bekijken, die we in de les behandeld hadden.

Door de cursus is mijn assortimentskennis vergroot en heb ik meer inzicht gekregen in de plantenfamilies, standplaats, grondsoorten en dergelijke.

 

Welke werkzaamheden voer je uit op het werk?

Ik werk op kantoor bij Boomkwekerij B. & B. Nagel. Onze kwekerij is gespecialiseerd in het kweken van de blauwe bessenplant (Vaccinium corymbosum) en daarnaast zijn wij een groothandel voor hoveniers in de regio.

Ik houd me vooral met de groothandel bezig. Ik ontvang vragen en bestellingen van hoveniers, verwerk ze administratief en koop ze in. Daarnaast overleg ik met leveranciers en hoveniers over beschikbaarheid of eventuele alternatieven.

Vervolgens zorg ik voor de transportplanning voor het ophalen van de planten, verwerk ik de prijzen en verstuur ik de afleverbonnen.

Het doel is altijd om de lijsten zoveel mogelijk compleet te leveren en de klant hiermee zoveel mogelijk te ontzorgen.

 

Hoe ziet een gemiddelde week er voor jou uit?

Wij hanteren een levertijd van 4 dagen. Alles wat uiterlijk op maandagavond wordt besteld, wordt op vrijdag geleverd. Dit betekent dat op maandag en dinsdag alle bestellingen verwerkt en ingekocht worden. Op dinsdagmiddag en woensdagochtend wordt de transportplanning gemaakt en eventuele wijzigingen besproken met de klant. Op woensdag worden de eerste planten geladen en op donderdag de rest. Op deze dagen hebben we op kantoor ruimte om offertes en overige vragen te beantwoorden.

Als op donderdagmiddag alle planten binnen en gesorteerd zijn, versturen we alle afleverbonnen zodat de hoveniers weten dat ze de bestelling op kunnen halen.

Sinds dit jaar ben ik op vrijdag vrij, maar in het voorjaar kom ik af en toe extra in verband met de voorjaarsdrukte. Op vrijdag worden veel bestellingen opgehaald door de hoveniers en help ik af en toe een handje met laden. Verder bereiden we een en ander voor, voor de aankomende week.

 

Welke opleidingen heb je hiervoor gevolgd, kun je hier iets over vertellen?

Ik heb geen opleiding in het groen gevolgd, maar de opleiding Management, Economie en Recht op Avans in ’S-Hertogenbosch.  Per toeval ben ik op deze plek terecht gekomen. Na 2 jaar werkzaam te zijn bij Boomkwekerij B. & B. Nagel ben ik de opleiding Plantenkennis Compleet gaan volgen aan de OntwerpAcademie in Boskoop.

 

Wat vind je het leukst aan de sector?

Zoals bij mijn openingsvraag al aangegeven, het werken met de mensen in de sector. Mensen maken de sector.

 

Zijn er nog andere dingen die je leuk vindt om te vertellen?

Nou dan wil ik graag even vernoemen dat ik op werk op het kantoor met een ontzettend mooi uitzicht. Het is iets kleins, maar het maakt me bijna dagelijks blij met mijn werkplek!

 

Heb je tips voor het werven van mensen voor deze mooie sector?

Ik denk dat dit kan door met passie over de boomkwekerij te vertellen en (aankomende) studenten dat gevoel van passie mee te geven.

Daarnaast vinden er veel technologische ontwikkelingen plaats in de boomkwekerij, die vernieuwingen zijn mooi om te laten zien en studenten zouden daarbij actief betrokken kunnen worden door toekomstvraagstukken ook eens bij hen neer te leggen. Ze hebben vaak een frisse en innovatieve blik op diverse vlakken.

 

Aan wie geef jij de pen door? Aan Michiel Curvers van Piante di Domani.

 

Wat wil je aan hem/haar vragen?

‘Je bent regelmatig in Italië te vinden om inkoop te doen. Wat zijn volgens jou de grootste verschillen tussen de kwekerijcultuur in Italië in vergelijking tot de Nederlandse kwekerijen?

 

Nieuws

Evenementen
Evenementen
10-06-2024
Evenementen  De komende maanden staan er weer een aantal mooie evenementen op het programma die we graag onder uw aandacht brengen: Plantarium | GroenDirekt  | 21 en 22 augustus 2024 Als Talentboom zijn we ook dit jaar weer met een stand aanwezig op deze toonaangevende vakbeurs.