Bomen over de boomkwekerij deel 11 met Roel Straathof (J. Straathof B.V)

Sinds het najaar van 2021 draait de Talentboom Brancheopleiding Boomkwekerij in Boskoop. Roel is 1 van de deelnemers aan de eerste van dit programma

 

Als eerste, kan je wat over jezelf vertellen?

Ik ben Roel Straathof, 22 jaar en werk op het bedrijf van mijn vader. Het is een familiebedrijf, volgens mijn vader de 4e generatie die het bedrijf runt. Ik werk hier samen met mijn vader, moeder en 1 vaste medewerker. Daarnaast werken er met name in de weekenden en vakanties wat scholieren mee.

We kweken op ruim 4,5 hectare voornamelijk buxus en Ilex in piramidevorm. Daarnaast kweken we een aantal andere soorten zoals Acers, Clematissen en Pyracantha soorten. Dit doen we deels in containers maar grotendeels in de vollegrond.

J. Straathof – Jos – Boomkwekerij – Buxus piramiden,  – Boskoop, boomkwekerij

 

 

Je doet mee aan de 1e editie van de Talentboom Brancheopleiding Boomkwekerij, waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
Ik ben een paar jaar gelede begonnen met de opleiding Tuinbouw Agribusiness bij de Hogeschool Inholland. Ik heb de opleiding hier niet afgemaakt omdat mijn interesse en motivatie wegzakte. De inhoud lag toch te ver van wat ik graag deed. Ik ben toen bij mijn vader op het bedrijf gaan werken en hoorde dat er in de regio Boskoop geregeld cursussen worden gegeven gericht op de boomkwekerij. Ik wou graag meer kennis op doen over boomkwekerij gerelateerde onderwerpen en besloot mij aan te melden voor de brancheopleiding

 

En waarom heb je dan gekozen voor de boomkwekerij?

Ik heb eigenlijk altijd al interesse gehad in de sector. Ik vind het fijn om buiten te werken. Daarnaast is het werk heel divers, geen dag is hetzelfde. Ik vind het mooi om handel te voeren en om een product in de markt te zetten.


Ik ben nu nog in dienst van het bedrijf maar ik zou het mooi vinden als ik in de toekomst kan toetreden in het bedrijf en het misschien zelfs overnemen.

Zo denk ik nu al wel mee over keuzes die gemaakt moeten worden, vooral als het over de toekomst gaat. Het is leuk om over de processen mee te kunnen denken.


Hoe bevalt de brancheopleiding?
Het is een hele leuke opleiding, heel praktisch omdat het puur gericht is op de boomkwekerij. Het is leuk dat we veel bedrijven bezoeken. Ook is het laagdrempelig zodat het goed te volgen is.


Het contact met de andere deelnemers is ook leuk, daar leer ik veel van. Daarnaast zijn de tijden zo dat je het goed kan combineren met je werk. We beginnen halverwege de middag dus dan kan je eerst nog even werken.


De inhoud sluit ook goed aan bij het werk, zo kan je bijvoorbeeld gelijk je spuitlicentie halen. Ook vind ik het mooi dat je losse modules kan volgen. Ik heb nu gekozen voor alle modules zodat ik het hele pakket heb. En wie weet volg ik in de toekomst nog meer modules uit een van de andere niveaus. Eerst maar eens dit rustig afronden.

De opdrachten heb ik nog niet allemaal gemaakt maar wat ik zo merk is dat het je wel helpt omdat je dan echt bezig bent met het bedrijf in combinatie met de theorie die je geleerd heb.

 

En tot slot, wat wil je andere mensen meegeven?
Ik vind het mooi dat zulke trajecten regionaal zijn, zo heb je alles in de buurt en bouw je gelijk een eigen netwerk op. Veel meer mensen zouden zich moeten aanmelden voor de Brancheopleiding. Zo leer je veel mensen kennen en leer je toch elke keer weer wat nieuws.

 

Aan wie wil jij de pen doorgeven en wat zou je aan hem/haar vragen?

Simon Been, waarom heb jij gekozen voor de Talentboom Brancheopleiding Boomkwekerij?


 

Nieuws

Evenementen
Evenementen
10-06-2024
Evenementen  De komende maanden staan er weer een aantal mooie evenementen op het programma die we graag onder uw aandacht brengen: Plantarium | GroenDirekt  | 21 en 22 augustus 2024 Als Talentboom zijn we ook dit jaar weer met een stand aanwezig op deze toonaangevende vakbeurs.