Bomen over de boomkwekerij deel 12 met Jaco Moerland

De boomkwekerij, vaste planten- en zomerbloementeelt is een moderne dynamische sector met unieke producten en veel verschillende klanten. Jaco vertelt over zijn ervaringen in de boomkwekerij.

 

Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben Jaco Moerland, 55 jaar en werkzaam bij Boot&Dart Boomkwekerijen, vestiging Boskoop. Met roots in de agrarische sector ben ik van jongs af aan op de boomkwekerij te vinden. Als klein kind vond ik het fascinerend dat je van een stekje een nieuwe plant kunt maken. In de voortuin van mijn ouders knipte ik in de winter takken uit Forsythia, Philadelphus en Ribes om te kijken hoe de stekken het in het voorjaar een paar meter verderop in dezelfde voortuin deden. De latere stap naar de tuinbouwschool en de kwekerij was dan ook een hele logische. Het werken in het groen en de vaak wonderlijke en verrassende schoonheid van de natuur maakt dat ik nog altijd met veel plezier in deze sector werk. Naast het werk ben ik graag bij mijn gezin, hou ik van sport en doe ik in mijn vrije tijd jongerenwerk.

Welke werkzaamheden voer je uit op het werk?

Kort gezegd ben ik in grote lijnen verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de handelsloods en de kwekerij in Boskoop. Zoals de inzet van personeel, het aankopen van benodigde materialen en gereedschappen, het klaarmaken en afleveren van orders, teeltplan maken, gewasverzorging en diverse administratie zoals bijvoorbeeld voor de  gevoerde keurmerken.

 

Hoe ziet een gemiddelde week er voor jou uit?

Heel gevarieerd. Op een aantal vaste items na is het ook anticiperen op de gebeurtenissen gedurende de week.  Vast item is bijvoorbeeld de werkbespreking met loods en kwekerij team. Ook een stukje dagelijkse administratie. Daarnaast kan het, afhankelijk van het seizoen, van alles zijn. Zoals het ontvangen van vertegenwoordigers en het bezoeken van stekleveranciers. Maar ook gewasbescherming, bemesting of in de zomer een perceel schoffelen met de machine hoort erbij.

 

Welke opleidingen heb je hiervoor gevolgd, kun je hier iets over vertellen?

Na de lagere tuinbouwschool aan de Zijde in Boskoop heb ik de Middelbare Tuinbouwschool gevolgd.  Deze was toen nog in Boskoop te vinden, de MTuS is in de jaren negentig uit Boskoop vertrokken en opgegaan in de MBO Gouda.  De boomteeltopleiding is, evenals vele andere beroeps specifieke opleidingen, in de jaren daarna langzaam verdwenen.  Mooi dat er sinds een aantal jaren weer een MBO Boomteelt BBL opleiding is in Boskoop.  Nieuwe aanwas is echt belangrijk omdat je bij veel bedrijven in de regio een verouderend personeelsbestand ziet ontstaan.  De nieuwe Branche opleiding boomkwekerij is overigens ook een mooi initiatief en een goede aanvulling.

 

Wat vind je het leukst aan de sector?

Je hebt in deze sector te maken met de verschillende seizoenen en dat maakt het werk heel afwisselend. Het is ook altijd weer mooi om van een stekje of een zaadje een nieuwe plant te zien groeien en daarmee onze leefomgeving weer iets groener te maken. Waar ik ook veel plezier aan beleef is het begeleiden van stagairs die met regelmaat op het bedrijf voorbij komen. Als gevolg daarvan mag ik nu alweer een aantal jaar, als vertegenwoordiger vanuit de groene sector, praktijkexamens voor het MBO afnemen.

Zijn er nog andere dingen die je leuk vindt om te vertellen?

Komend voorjaar (17 juni) zijn de open kwekerijdagen aan de Halve Raak in Boskoop en Boot&Dart gaat daar ook aan meedoen. Op dit moment zijn we plannen aan het maken en voorbereidingen aan het treffen om te laten zien wat voor moois onze sector te bieden heeft.


Heb je tips voor het werven van mensen voor deze mooie sector?

Binnen de Greenport zijn er veel initiatieven om onze sector bij de jonge generatie onder de aandacht te brengen, laten we die met zijn allen ondersteunen en uitdragen!

 

Aan wie geef jij de pen door?

Wilco Dorrestein van Delphy.

 
Wat wil je aan hem/haar vragen?

Ik weet dat Delphy betrokken is bij het onderwijs in de Greenport. Jongeren van vandaag zijn opgegroeid met digitalisering en verregaande technologie.  Kun je vanuit jouw vakgebied iets vertellen over innovaties in de boomkwekerij?

 

 


 

Nieuws

Evenementen
Evenementen
10-06-2024
Evenementen  De komende maanden staan er weer een aantal mooie evenementen op het programma die we graag onder uw aandacht brengen: Plantarium | GroenDirekt  | 21 en 22 augustus 2024 Als Talentboom zijn we ook dit jaar weer met een stand aanwezig op deze toonaangevende vakbeurs.