Bomen over de boomkwekerij deel 14 met Björn Kohlmann

De boomkwekerij, vaste planten- en zomerbloementeelt is een moderne dynamische sector met unieke producten en veel verschillende klanten. Björn vertelt over zijn ervaringen in de boomkwekerij.

 

Als eerste, kan je iets over jezelf vertellen?

Ik ben Bjorn Kohlmann, Woon in Boekel, getrouwd met Hanneke en heb 2 Kinderen Linn (8) en Raf (6). Ongeveer 5 jaar geleden ben ik mijn eigen bedrijf Growfirm gestart en werk projectmatig voor bedrijven in de boomkwekerij sector. Voordat ik zelfstandige werd heb ik bij Boomkwekerij Gebr. Van den Berk in Sint-Oedenrode gewerkt Hier heb ik verschillende functies gehad. O.a. logistiek planner, hoofd kwaliteitszorg, hoofd logistiek, verantwoordelijke voor aansturen Duitse vestiging en met veel verschillende projecten bezig geweest.

Welke werkzaamheden voer je uit?

Ik heb voor verschillende opdrachten verschillende functies, zo ben ik voor Tree Centre Opheusden (TCO) waar ik 1 tot maximaal 2 dagen in de week voor werk vaktechnisch adviseur. Ik ondersteun de werkgroepen en dagelijks bestuur, door projecten uit te voeren en acties op te pakken waar de kwekers niet voldoende tijd voor hebben.

Naast mijn werkzaamheden voor TCO kies ik er bewust voor om ook rechtstreeks voor vooraanstaande bedrijven te werken, de dynamiek en ondernemerschap van deze klanten geven me veel energie. De projecten waar ik momenteel mee bezig ben zijn gericht op IT optimalisatie en kennisoverdracht richting klanten, maar ook risico inventarisaties en verduurzamingstrajecten.

 

Hoe ziet een gemiddelde week er voor jou uit?

Ik werk ongeveer 40% vanuit kantoor en 60% ben ik bij klanten aan het werk of onderweg voor opdrachten. Mijn vrouw Hanneke is directeur bij SamGroofing en heeft ook een volle agenda, hierdoor breng ik ongeveer 2 dagen per week de kinderen naar school en ben ik 1 middag per week vanaf 3 uur thuis voor de kinderen. Verder ben ik regelmatig avonden voor overleg of vergaderingen van huis. 

 

Welke opleidingen heb je hiervoor gevolgd, kun je hier iets over vertellen?

Voor ik begon met werken heb ik MBO boomteelt in Nijmegen en Helmond (Mierlo) doorlopen. Hier heb ik heel erg veel geleerd van Corry van Gestel en Johan Schoenmakers. Toen ik eenmaal aan het werk was heb ik verschillende opleidingen gevolgd. O.a. Logistiek management en bedrijfskunde aan de HAS in den Bosch. Deze laatste opleiding was ook zeer interessant, wel pittig naast mijn werkzaamheden maar wel een hele goede opleiding.

 

Wat vind je het leukst aan de sector?

Waar zal ik beginnen? De mensen, de producten, het werken met de natuur en levende producten en alle uitdagingen die daarbij komen kijken.

Welke andere dingen zou je nog willen vertellen?

Ik zou nog wel een keer een maand op een pistebully willen werken. Je weet wel een sneeuwschuiver op de skipistes.

Verder ben ik heel blij met de landelijke samenwerking van de boomteelt regio’s onder leiding van LTO vakgroep bomen, vaste planten en zomerbloemen. De regio’s en LTO houden elkaar goed op de hoogte en werken op onderdelen heel goed samen. Ga zo door allemaal!


Heb je tips voor het werven van mensen voor deze mooie sector?

Investeer in de werving en dan niet alleen financiële middelen voor advertenties, maar zorg dat je netwerk op orde is en ga erop uit om potentiële medewerkers te ontmoeten en ga het eerlijke gesprek met ze aan. Vertel over de mooie kanten van ons vak maar maak er geen sprookje van.

 

Aan wie geef jij de pen door?

Ik wil de pen graag doorgeven aan Marc Lodders

 
Wat wil je aan hem/haar vragen?

Hoe kijk je aan tegen de recente aanmeldingen van boomkwekers uit midden Brabant bij Treeport Zundert (TPZ) en wat betekend dit voor de focus en werkzaamheden van TPZ

 

 


 

Nieuws

Evenementen
Evenementen
10-06-2024
Evenementen  De komende maanden staan er weer een aantal mooie evenementen op het programma die we graag onder uw aandacht brengen: Plantarium | GroenDirekt  | 21 en 22 augustus 2024 Als Talentboom zijn we ook dit jaar weer met een stand aanwezig op deze toonaangevende vakbeurs.