Bomen over de boomkwekerij deel 5 met Bob Hoogerdijk

De boomkwekerij, vaste planten- en zomerbloementeelt is een moderne dynamische sector met unieke producten en veel verschillende klanten. Bob vertelt over zijn ervaringen in de boomkwekerij.

 

Allereerst de vraag die Jacqueline van der Burg voor jou heeft: Hoe zou jij jongeren adviseren en enthousiast maken voor een baan in de agrarische sector?

De agrarische sector en de boomkwekerij specifiek is in mijn ogen een sector waar enorm veel talent gewenst is en jij als jonge nieuwe medewerker echt het verschil kan maken. Er zijn allerlei functies; van teelt tot productie, logistiek, techniek en commercieel.

Veelal zijn de teams compact en ben je niet één van de vele maar gelijk degene die een taak heeft en de verantwoordelijkheid krijgt. Degene die de verantwoordelijkheid pakt kan snel stappen maken en groeien binnen de functie of het bedrijf.

 

 

Kun je iets over jezelf vertellen?

Als zoon van een kweker van de oude stempel is de voorliefde voor het boomkwekrij product en hard werken er vanaf jongs af aan ingegoten. Samen bakken open/dicht leggen, mee helpen watergeven en de scherming open/dicht doen in het weekend. Aan de andere kant was m’n moeder erg commercieel gedreven en met haar ging ik doordeweeks mee naar de zaak of mocht ik op beurzen mee helpen de stand opbouwen.

Ik denk dat die combinatie  ervoor gezorgd heeft dat ik een commerciële functie binnen de boomkwekerij ben gaan bekleden. In het weekend alle kassen 3x per dag af hoeft nu niet meer, maar desalniettemin neem ik graag m’n kinderen mee naar de zaak om te “helpen” op zaterdag.

 

Welke werkzaamheden voer je uit op het werk?

Ik ben commercieel directeur, eindverantwoordelijke voor het commerciële gedeelte van het bedrijf. Hieronder valt de verkoopplanning en productieplan, inkoop leverbaar en plantgoed, verkoop en marketing en automatisering/ mechanisering op kantoor als op de kwekerij bij het afleverproces. Maar al deze disciplines dit doe ik niet alleen, we hebben een team van 54 vaste medewerkers met ieder zijn specialiteit en verantwoordelijkheid. Samen met het management team en mijn compagnon Siem Hoogeveen werken we dagelijks aan ons bedrijf.

 

Hoe ziet een gemiddelde week er voor jou uit?

In het seizoen is het iedere maandag op kantoor en beschikbaar zijn voor alle handen vragen. De dinsdag rond de tuinen, en enkele afspraken op kantoor. Op woensdag en donderdag plan ik m’n bezoeken aan klanten, collega kwekers of ga ik naar Portugal waar we een deel van onze productie doen met grassen. Op vrijdag de plannen of planningen maken, overleg met collega’s en ik probeer nog een aantal tuinen aan te doen waar activiteiten zijn. Op zaterdag maak ik de klussen af waar ik doordeweeks niet aan toe ben gekomen.

 

Welke opleidingen heb je hiervoor gevolgd, kun je hier iets over vertellen?

Ik ben begonnen met de havo en vond het ideaal dat je na 3 havo een MBO opleiding kon gaan volgen. Ik dacht dan ben ik al op m’n 18e klaar met school en kan ik voor mezelf gaan werken. Achteraf natuurlijk anders moeten aanpakken en gewoon eerst m’n havo afmaken dan een vervolg opleiding kiezen en wat later gaan werken. Een studenten leven is nog niet zo verkeerd denk ik nu.

Maar veel geleerd in de dingen die ik daarna allemaal goed en fout heb gedaan. Waarbij ik op m’n 21e bij Hoogeveen Plants aan de slag kon. Naast het veel kunnen leren in de praktijk en de collega’s aldaar, heb ik uiteindelijk nog een deeltijd HBO opleiding Bedrijfskunde gevolgd. Dit heeft me geholpen om bepaalde structuren voor mezelf en voor het bedrijf te op te zetten waar we tot op de dag van vandaag nog profijt van hebben.

 

Wat vind je het leukst aan de sector?
De seizoenen en het assortiment door de seizoenen heen. Ik moet mezelf afremmen wat assortiment aangaat, om het werkbaar en praktisch te houden binnen ons bedrijf.

Maar alle productgroepen binnen de boomkwekerij trekken mij en ik zie overal kansen.

 

 

Zijn er nog andere dingen die je leuk vindt om te vertellen?

Het meest moeilijke is om als je jong bent te bepalen wat je echt leuk vindt en om op dat moment een keuze te maken welke richting je opgaat. Ik heb ook altijd nog veel andere interesses gehad, maar heb op een gegeven moment wel de keuze gemaakt om voor de boomkwekerij te gaan. Het ligt dicht bij je (letterlijk), je hoeft dus nooit in de file te staan en je hebt de mogelijkheid om met jouw talent het verschil in een organisatie te maken.

 

Heb je tips voor het werven van mensen voor deze mooie sector?

Ongeacht de interesse voor een bepaalde functie er is altijd een uitdagende functie te vinden binnen onze sector. Gemoedelijk samenwerken met je collega’s, andere kwekers, of klanten. Als team samen de klus klaren en op vrijdag middag gezellig met je collega’s een biertje drinken om de week af te sluiten, dat zie je niet in elke sector terug.

 

Aan wie geef jij de pen door?

Karl Houdijk 

 

Wat wil je aan hem/haar vragen?

Het hebben van voldoende goede productiemedewerkers is steeds lastiger, we moeten naar meer mechanisatie binnen onze sector. Dit betekend ook meer technische mensen die dit kunnen instaleren, repareren en bedenken. Waarom vindt jij de techniek zo uitdagend bij vd Salm en welk soort functies zie jij ontstaan in dit kader.

 

 


 

Nieuws

Evenementen
Evenementen
10-06-2024
Evenementen  De komende maanden staan er weer een aantal mooie evenementen op het programma die we graag onder uw aandacht brengen: Plantarium | GroenDirekt  | 21 en 22 augustus 2024 Als Talentboom zijn we ook dit jaar weer met een stand aanwezig op deze toonaangevende vakbeurs.