Bomen over de boomkwekerij deel 6 met Peet Stolwijk

De boomkwekerij, vaste planten- en zomerbloementeelt is een moderne dynamische sector met unieke producten en veel verschillende klanten. Peet vertelt over zijn ervaringen in de boomkwekerij.

Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben 62 jaar geleden geboren in Boskoop en al op jonge leeftijd (6 jaar) in de boomkwekerij gaan ‘helpen’ bij mijn opa. Ik ben overigens geen familie van de andere Stolwijken in Boskoop. Mijn roots liggen in Reeuwijk.

De liefde voor het vak was groot en ik heb veel werkervaring op gedaan bij verschillende bedrijven, in de teelt en de handel in zowel Boskoop als Groenekan (laanbomen). Bij toeval ben ik in het beroepsonderwijs terecht gekomen. Dat is inmiddels 40 jaar geleden.

Welke werkzaamheden voer je uit op het werk?
Naast het coördineren en verzorgen van de lessen voor de reguliere BBL Boomteelt in Boskoop verzorg ik cursussen binnen de Greenport op het gebied van Plantenkennis, aansturen medewerkers, en nog meer. Ook landelijk ben ik betrokken bij het ontwikkelen van de  Talentboom Brancheopleiding Boomkwekerij. Eind oktober gaat deze daadwerkelijk van start. Hier kijk ik naar uit om dit traject samen met het bedrijfsleven en specialisten tot een succes te maken.

 

Hoe ziet een gemiddelde week er voor jou uit?
Maandag: mail doornemen en verwerken, cursusvoorbereiding, cursus geven, vergaderen
Dinsdag: mail, lesvoorbereiding, stage-bezoeken, plannen/ organiseren en telefoneren + brancheopleiding geven
Woensdag: wederom de mail en BBL lesdag
Donderdag: wederom de mail, opdrachten/toetsen nakijken/schrijven, stage-bezoeken, cursuswerk.
Vrijdag: vrij (seniorenverlof)

 

Welke opleidingen heb je hiervoor gevolgd, kun je hier iets over vertellen?
Na de middelbareschooltijd (VWO) ben ik naar de Rijks Middelbare Tuinbouwschool in Boskoop gegaan. Hier heb ik zowel de richting Boomteelt als Aanleg en Onderhoud gevolgd. Hierna de LV-akte Boomteelt behaald en vervolgens de LV-akte Aanleg en Onderhoud. Daarna allerlei beroepsgerichte nascholingen gedaan.

 

Wat vind je het leukst aan de sector?
Het leukst? Het is een combinatie van! Ik kan genieten van de mooie producten maar ook van de geweldige samenwerking met het bedrijfsleven. Zoals bijvoorbeeld: de wijze waarop ze bereid zijn om een kijkje in de keuken te willen geven aan de jongeren die de opleiding volgen.

Zijn er nog andere dingen die je leuk vindt om te vertellen?
Negen jaar geleden heb ik de kans gekregen om de BBL-opleiding Boomteelt in Boskoop te starten. Door de gezamenlijke inspanningen en grote betrokkenheid vanuit de Stichting Greenport gaat het goed met de opleiding!


Heb je tips voor het werven van mensen voor deze mooie sector?
Deze vraag combineer ik graag met de volgende vragen Anja van Tilburg (Greenport Boskoop) is degene die hier de afgelopen jaren veel inspanningen voor heeft geleverd, en nog steeds doet. En het ik vind het leuk om
haar hierover te laten vertellen/schrijven

 

Aan wie geef jij de pen door?
Aan Anja dús!

 
Wat wil je aan hem/haar vragen?
Wat vind je naast al het leuke het meest lastig in jouw werk voor en met de sector?

 

 


 

Nieuws

Evenementen
Evenementen
10-06-2024
Evenementen  De komende maanden staan er weer een aantal mooie evenementen op het programma die we graag onder uw aandacht brengen: Plantarium | GroenDirekt  | 21 en 22 augustus 2024 Als Talentboom zijn we ook dit jaar weer met een stand aanwezig op deze toonaangevende vakbeurs.