Bomen over de boomkwekerij deel 7 met Anja van Tilburg

De boomkwekerij, vaste planten- en zomerbloementeelt is een moderne dynamische sector met unieke producten en veel verschillende klanten. Anja vertelt over haar ervaringen in de boomkwekerij.

 

Allereerst de vraag van Peet Stolwijk: Wat vind je naast al het leuke het meest lastig in jouw werk voor en met de sector?

Oei, we starten direct met het lastigste onderdeel. In het kader van de onderwerpen waar ik voornamelijk mee bezig ben (Onderwijs en Arbeidsmarkt) loop ik soms toch wel op tegen de traditionele wijze van HR binnen het bedrijf. Handen uit de mouwen, geen 9 tot 5 mentaliteit en wordt er niet heel veel gesproken over het persoonlijk ontwikkelingspad van individuele werknemers. Terwijl zeker dit laatste heel belangrijk is voor het behouden van personeel. De meeste willen zich doorontwikkelen, groeien naar een andere functie met de daarbij behorende salarisschaal. Met regelmaat echt aan de tafel om het gesprek aan te gaan gebeurt nu nog lang niet bij alle bedrijven.

Gelukkig zie ik ook steeds meer verandering bij met name de jonge ondernemers. En dat werpt ook zn vruchten af. Tevreden werknemers trekken ook nieuwe medewerkers aan.

 

Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben Anja van Tilburg (33), getrouwd en 2 kinderen van 3 en 1. En we wonen in Gouda. Ik heb geen roots in de boomkwekerij en ook niet opgegroeid in Boskoop.

Als scholier ben ik in de boomkwekerij terecht gekomen en had het daar meteen naar mijn zin. Sindsdien ben ik werkzaam in de sector. Eén jaar ben ik er tussenuit geweest naar Suriname. Meer dan 10 jaar heb ik op een boomkwekerij in Boskoop gewerkt en nu 5 jaar actief voor projecten van St. Greenport.

Naast het werk voor de Greenport dat ik zo’n 2 – 2.5 per week doe heb ik in Gouda Bloemendaal een wijkpunt Rechtstreex, waar producten rechtstreeks van de boer aan de consument wordt verkocht.

 

 

Welke werkzaamheden voer je uit op het werk?

Als projectleider is mijn werk erg divers. Ik ben voornamelijk actief op Onderwijs en Arbeidsmarkt en het organiseren van netwerkbijeenkomsten zoals bijvoorbeeld de netwerklunches. De projecten veranderen door de jaren heen wel regelmatig. Projecten op dit moment zijn de Greenport Boskoop Academy, de Tuinbouw Battle, het werven en enthousiasmeren van jongeren voor de Boomteeltopleiding door bedrijfsbezoeken/stages en de Heroes in Green campagnes.

 

Hoe ziet een gemiddelde week er voor jou uit?

Op maandagmorgen start ik de week op, maak een weekplanning, werk mijn mail bij en bereid afspraken voor. Maandagmiddag probeer ik zoveel mogelijk met de kinderen te zijn.

Dinsdag maak ik het liefst een lange dag en doe dan voornamelijk werk voor de Greenport. Hoe deze dag eruit ziet is altijd anders en afhankelijk van de projecten die draaien.

Woensdag probeer ik zoveel mogelijk thuis te zijn en een gezellige dag met de kinderen te maken. Tussendoor en ’s avonds maak ik dingen af die zijn blijven liggen en werk de mail weer bij. Woensdag doe ik ook vanuit huis een aantal werkzaamheden voor Rechtstreex.

Donderdag is weer een Greenport dag en net als dinsdag is het elke week weer anders wat er op de agenda staat. Ik probeer in te plannen om aan het einde van de dag alle Greenport activiteiten voor die week af te ronden.

Vrijdag is dag die helemaal in beslag genomen wordt door Rechtstreex. Op deze dag worden de producten gebracht en bestellingen van de klanten klaargezet die ze ’s middags komen ophalen.

In het weekend ben ik echt vrij en wordt er geen werk gedaan.

 

Welke opleidingen heb je hiervoor gevolgd, kun je hier iets over vertellen?

In mijn puber jaren was ik niet naar school te krijgen en deed er dus alles aan om met de kortst mogelijke route vanaf te zijn. 1 dag in de week de BBL Boomteeltopleiding in Houten vond ik wel voldoende. Toen ik die had afgerond begon het eigenlijk pas te kriebelen. Eerst heb ik diverse 1 jarige avondopleidingen en cursussen gedaan zoals management opleiding en innovatiemanagement. Daarna heb ik 4 jaar HBO Agrarische Bedrijfskunde in deeltijd gevolgd.

 

Wat vind je het leukst aan de sector?

No nonsens, nuchter en vooral praktisch. Er is veel mogelijk en er gebeurd ook veel op het gebied Onderwijs en Arbeidsmarkt omdat bedrijven heel gastvrij zijn en praktisch meedenken én doen zonder dat er eerst hele plannen van A tot Z moeten worden uitgeschreven.

 

Heb je tips voor het werven van mensen voor deze mooie sector?

  • Allereerst trotse werknemers trekken nieuwe medewerkers aan. Dus zorg dat je tevreden en trotse werknemers hebt.
  • Laat zien dat je vacatures hebt op alle mogelijke manier, sociale media, posters, in je netwerk en het netwerk van je werknemers als ze daar open voor staan. Wees creatief met je vacaturetekst en zorg voor een goed bedrijfsfilmpje.
  • De werkgeverslijn heeft deze week een webinar over krapte op de arbeidsmarkt met praktische tips voor werkgevers. Deze is ook later terug te kijken als je je aanmeld.

 

Aan wie geef jij de pen door?

Arno Engels

 

Wat wil je aan hem/haar vragen?

Je bent nu een poosje actief als docent teelt en hebt hart voor de jongeren in de boomkwekerij.

Wat zijn voor jongeren die werken in de boomkwekerij belangrijke punten om trots en tevreden te zijn in hun baan?

 


 

 

Nieuws

Tips aansturen personeel
Tips aansturen personeel
24-04-2024
Het succes van je bedrijf is voor een aanzienlijk deel afhankelijk van je personeel. Daarbij is het de kunst om ervoor te zorgen dat je medewerkers hun taken goed en op tijd uitvoeren.