Bomen over de boomkwekerij deel 9 met Laura van Overbeek

De boomkwekerij, vaste planten- en zomerbloementeelt is een moderne dynamische sector met unieke producten en veel verschillende klanten. Laura vertelt over haar ervaringen in de boomkwekerij.

 

Allereerst de vraag van Arno Engels: ‘De boomkwekerij zou van oudsher een mannenwereld zijn, terwijl er best veel vrouwen in onze sector werken – en gelukkig ook verschillende meiden zoals ik zag op onze jongerendag bij De Buurte. Hoe staat Laura haar mannetje op het laanboombedrijf?’

Zelf heb ik niet het gevoel dat ik mijn mannetje moet staan. We zijn een goed team en we maken het samen! Ik ben opgegroeid op een agrarisch bedrijf en ik hou er van om buiten te zijn. Ik heb een agrarische opleiding gevolgd, daar was ik ook 1 van de paar meiden tussen allemaal jongens.

Op onze boomkwekerij heb het erg naar mijn zin. We zijn een fijn team met leuke collega’s waar iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid heeft. Erg trots ben ik op alle collega’s die veel kennis in huis hebben en hard werken, ook aan hun eigen ontwikkeling.

Het is fijn om een mooi gedreven team samen te werken.

Ik ben niet de enige vrouw die werkzaam is binnen ons bedrijf, meerdere vrouwen werken in ons team of met ons samen. Een medewerkster van ons kantoor heeft er afgelopen jaar voor gekozen om meer echt op de werkvloer te staan en zij geniet van het werk buiten en in de loods.

 

Kun je iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Laura van Overbeek, 35 jaar oud, getrouwd met Maarten, moeder van Suus (7), Rens (6) en Fem (4). Geboren en opgegroeid in Oirschot, op het melkveebedrijf van mijn ouders. Op jonge leeftijd was ik veel in de stal te vinden en hielp ik mijn vader en mijn moeder veel op het bedrijf. Ik genoot er van om buiten te zijn en bezig te zijn met dieren. Maarten leerde ik kennen in mijn tienerjaren, hij was toen begonnen met het kweken van bomen. We gingen samenwonen bij het bedrijf, dat bestond op dat moment uit een kalverhouderij in combinatie met wat boomkwekerij. Na mijn opleiding ging ik bij een accountantskantoor werken en later heb ik een functie gehad in de advieswereld. Onze kwekerij groeide en zo ben ik steeds wat minder buiten huis gaan werken en steeds wat meer op kantoor van de boomkwekerij. Nu combineer ik de opvoeding van de kinderen met het werk op het kantoor van onze boomkwekerij.

 

Welke werkzaamheden voer je uit op het werk?

Mijn werkzaamheden zijn heel divers. Ik ben verantwoordelijk voor personeelszaken, voorraadbeheer, de website, nieuwsbrief, financiële prognoses en analyses en ik zorg er voor dat alles ‘in control’ is op kantoor.

Alle vragen rondom systeem en computers komen bij mij en vaak komen we tot een oplossing. De uitvoer van bomen wordt door mij administratief geregeld.

 

Hoe ziet een gemiddelde week er voor jou uit?

Elke dag zorg ik voor dat de dieren (geiten, paarden, honden) gevoerd zijn, dan ontbijt ik met de kinderen en die breng ik dan naar school.

Mijn week is vaak anders en ik heb werkzaamheden die jaarlijks, per kwartaal of maandelijks gedaan moeten worden. In de winter is ons leverseizoen en dan ziet mijn week er als volgt uit:

Op maandag begin ik met het ontvangen van de inkoop van het plantgoed en kijk ik of de inkoop aan sluit met de facturen. Daarna werk ik mijn mailbox bij. Ik haal de kinderen zelf op van school

Op dinsdag doe ik vaak eerst wat boodschappen en begin ik na de middag op kantoor. Dan controleer ik de orderregels welke gefactureerd worden en regel ik de personeelszaken.

Op woensdag werk ik onder schooltijd, op donderdag werk ik de hele dag. Op die dagen doe ik diverse werkzaamheden op kantoor, zoals: indelingen van orderregels, communicatie met klanten over orderregels, lijsten maken om op orders voorraad te rooien, perceelsregistratie, resultaatanalyses maken, liquiditeitsprognoses maken.

Op vrijdag sport ik en zorg ik voor het huishouden. In de winter ben ik dan vaak nog wel even op kantoor te vinden.

 

Welke opleidingen heb je hiervoor gevolgd, kun je hier iets over vertellen?

Na de HAVO ben ik naar de HAS gegaan, daar heb ik de opleiding veehouderij gedaan. De bedrijfseconomische kant vond ik toen interessant, bij een accountantskantoor heb ik geleerd hoe de boekhouding in elkaar zit en hoe je een jaarrekening maakt.

Daarna ben ik bij een adviesafdeling van ZLTO gaan werken, daar heb ik veel geleerd over wat je met die jaarrekeningen kan doen om daar een mooie prognose van te maken. Ook de opleiding fiscaal adviseur heeft me veel geleerd over belastingwetten.

Wat vind je het leukst aan de sector?

Het is mooi om het groen te zien langs de wegen en in de tuinen, waar het groen terecht komt. Het buiten werken tussen het groen.

 

Zijn er nog andere dingen die je leuk vindt om te vertellen?

Een week is nooit hetzelfde, altijd wat te beleven of altijd is er iets wat anders loopt dan je vantevoren had verwacht.

 

Heb je tips voor het werven van mensen voor deze mooie sector?

Blijf ontwikkelen en laat ontwikkelen!

 

Aan wie geef jij de pen door?

Aan Peggy Geraerts, boomkwekerij B&B Nagel

 

Wat wil je aan hem/haar vragen?

Als we het over vrouwen hebben die haar mannetje zeker kunnen staan denk ik ook aan Peggy. Een aantal jaren geleden heeft ze de overstap gemaakt naar de boomkwekerij sector. Wat vind je het leukste aan het werk in de sector?

 

 


 

Nieuws

Groene persona's | Nuchtere doener
07-12-2023
Groene persona's | Medewerkersprofielen om leren en ontwikkelen te stimuleren.