De week van Edwin Zuidgeest

De dag van Edwin Zuidgeest, Programmamanager A&O Agrarisch

Mijn werkweek bestaat niet volledig uit werkzaamheden gerelateerd aan de boomteelt, vandaar deze editie ‘de dag van’.

Ik blik terug op begin dit jaar, op mijn Road Trip met Robert Soesman, scholingsconsulent van Talentboom en vanaf 1 november mijn collega. Ik ben nu zo’n zes maanden werkzaam bij A&O Agrarisch en Robert heeft mij deze dag verschillende kanten van de sector laten zien.

Voor de Road Trip moest ik rond 8.00 uur de auto in voor de eerste afspraak in Opheusden. Ik had de regie volledig uit handen gegeven en laat me zo dus deze dag verrassen door de personen en de bedrijven waarbij we bij op bezoek gaan. Na 2 uur rijden kom ik aan bij Bomen Kopen en valt mij gelijk het frisse logo en uitstraling op. Robert was inmiddels ook gearivereerd en we liepen het terein op, op zoek naar Alice.

In een knusse en warme ruimte werden we ontvangen en spraken we over de actulateit. Robert was al eerder bij Bomen Kopen over de vloer geweest, dus het gesprek was hier een vervolg op. De heer Van Bijl is het bedrijf over aan het dragen aan dochter Alice en de frisse ideeen geven energie. Het personeelsbestand bestaat uit veel jonge mensen dus Robert heeft advies over verschillende passende opleidingen, waar vaak Colland subsidie beschikbaar voor is.

Na het gesprek gaan de nette schoenen de kofferbak in en komen de werkschoenen eruit. Het is erg nat geweest de afgelopen periode, dus een rondje over het terein vraagt om ander schoeisel. Wat lijkt het mij heerlijk om bij een dergelijk bedrijf te werken. Veel buiten en lekker actief bezig zijn in een groene omgeving. Robert wist mij veel te vertellen over de teelt en hoe bepaalde processen werken.

Na het rondje over het terrein was er nog ruim de tijd voor de volgende afspraak zou aanvangen. Met de boterham in de hand hebben samen een lange ronde gelopen. Een perfecte gelegenheid om nog meer inhoudelijke vragen te stellen, maar vooral ook om beter kennis te maken.

Na de lunchwandeling was het een klein stukje rijden naar Boomkwekerij ’t Kempke. We parkeerden de auto en het viel mij gelijk op dat alles er pico bello verzorgd uit zag. Robert kent de weg, dus liepen door naar de kantine, waar de medewerkers nog net de laatste hap van de tosti naar binnen werkte. Er hing een goede sfeer en aan de kantine te zien is het hier ook ná het werk gezellig. Ondernemer Gijs van Meerten vertelde hoe het bedrijf er voor staat en wat er speelt in bij hen intern. Al snel kwam de nieuwste innovatie in het bedrijf/sector ter sprake en natuurlijk liepen we de hal in om het e.e.a. met eigen ogen te bekijken. Het enthouisasme van Gijs was niet gelogen. Ik was getuige van een mooie combinatie van bestaande techniek en een robot die het proces aan elkaar verbind en zo versneld. Indrukwekkend om te zien en een eenome kans om als sector uit te dragen en zo intressanter te zijn voor een nieuwe doelgroep potentiele medewerkers.

De laaste stop was bij Zone.college waar ik een uitgebreide rondleiding heb gekregen van Bertus Boer. Met zijn aanstekelijke enthousiasme en passie voor zijn werk kreeg ik een beter beeld van de activiteiten uit de regio en de samenwerking met het bedrijfsleven. Dit laatste is een gevolg van het eerste, waarbij eens te meer duidelijk wordt dat het onderwijs erg afhankelijk is van de passie van een individu. Heb je een voorvechter als Bertus binnen je opleidingsinstelling, dan zie je een opleiding opbloeien en de studenten enthousiaster worden en meer betrokkenheid tonen.

Rond 17.30/18.00 uur ronden we het gesprek af en stap ik weer de auto in. Ik heb nog een rit van een kleine 2 uur voor de boeg, maar dat mag de pret niet drukken! Het was een dag met veel indrukken en waarin ik veel geleerd heb Maar het was bovenal een dag waar ik regelmatig de passie in de ogen heb gezien. En dat is het mooiste wat er is!