De week van......

 

In deze ‘De week van…’ vertelt Ron Barendse zijn verhaal...

Mijn naam is Ron Barendse, vakredacteur bij vakblad De Boomkwekerij van uitgeverij Hortipoint. Ik neem jullie graag een weekje mee in mijn bezigheden.

 

Maandag 6 november

Ik pak vanmorgen om 7 uur de trein in Den-Haag Moerwijk. Dit is vanuit mijn woonplaats Poeldijk het dichtstbijzijnde treinstation. Het komt niet vaak voor dat ik voor een afspraak met de trein kan, de meeste bedrijven in de boomkwekerij zitten immers in het buitengebied, maar vandaag lukt dat wel.  

In heb om 9.15 uur een afspraak in het centrum van Nunspeet voor een interview met Eppie Klein en zijn zoon Marien, beide directeur bij ECM Dialoog. Voor ons komende nummer interview ik hen onder andere over schaalvergroting in de boomkwekerij en hoe ondernemers hun bedrijf hierop kunnen aanpassen. 

Na een interview van twee uur, een paar kopjes koffie, en het maken van foto’s van de heren, neem ik om 12 uur de trein richting kantoor in Leiden. Hier bespreek ik met mijn collega’s Ketura Sikken en Sam Koster onder andere de laatste rubrieken die nog openstaan voor ons nummer dat vrijdag naar de drukker gaat. Voor ons nieuwsverhaal kiezen we als onderwerp de aanstaande verkiezingen.

Ron op kantoor in Leiden


Dinsdag 7 november

Ik werk vandaag thuis het interview van gisteren uit en stuur dit tegen het eind van de dag door naar de geïnterviewden. Tussendoor is het tijd voor het maken van een paar berichten voor de website zodat onze nieuwsbrief gevuld is. Een van de berichten gaat over kwekers in Horst aan de Maas die ageren tegen de plannen van windturbines in hun regio. Om 16 uur gaat de nieuwsbrief eruit.

 

Woensdag 8 november

’s Ochtends werk ik thuis en ’s middags maak ik in Berkel en Rodenrijs een foto in de kas van Koetsier Vaste Planten. Deze kweker is de nieuwe leverancier voor het vaste plantenconcept VIPS. Over deze nieuwe samenwerking schrijf ik voor komend nummer een artikel.

Vanuit Berkel en Rodenrijs rij ik door naar het Plantariumgebouw in Hazerswoude-Dorp waar de GRS-novemberbeurs wordt gehouden. Hier spreek ik Ben de Bont van het VIPS-concept en kweker Rob Koetsier. Omdat ik de heren vorige week al telefonisch heb gesproken en het artikel zo’n beetje af heb, gaat het tijdens de beurs vooral over voetbal. Ben de Bont blijkt voor Ajax te zijn, z’n broer voor PSV en ik voor Feyenoord.

Het is een levendige discussie en ik beloof Ben dat zijn clubvoorkeur geen negatief effect op het artikel zal hebben.

 

Donderdag 9 november

Morgen gaan we naar de drukker en vandaag is het tijd om de laatste rubrieken te vullen. Ik schrijf de rubriek vaktaal waarvoor ik gisteren op de beurs Jorinda Bosch van Sempergreen heb gesproken over Sedum-daken.

Van Royal FloraHolland heb ik de cijfers over oktober binnen. Ik bel met een paar kwekers en productmanagers van de veiling of zij deze cijfers kunnen duiden en gebruik deze informatie voor onze rubriek Handelsstemming.

Verder zet ik twee artikel die eveneens in ons vakblad komen op PlatformGroen. Dit is ons platform waar we verdiepende informatie over bijvoorbeeld markt&afzet, ziekten&plagen en techniek plaatsen. Abonnees kunnen in dit platform artikelen per onderwerp terugzoeken.

 

Vrijdag 10 november

Redactiedag in Leiden. Aan het begin van de middag gaat het blad naar de drukker en vanochtend zetten we de laatste puntjes op de i. Het resultaat van de stelling ’Partijprogramma’s bepalen in grote mate mijn stem’ komt uit op 50% ja, 50% nee en dit resultaat gaat mee in het blad.

Met elkaar denken we na over een nieuwe stelling die meestal te maken heeft met het omslagverhaal van het nummer dat vandaag naar de drukker gaat. We kiezen voor ’Ik kon dit jaar te weinig mest aanvoeren door het 7e APN’.

Verder kijken we vooruit naar ons komende nummer: aan welke onderwerpen willen we aandacht besteden? 

Vanmiddag gaat er een weer nieuwsbrief uit en hiervoor maak ik nog een paar berichten. Als om 16 uur de nieuwsbrief eruit is, is het tijd voor de vrijdagmiddagborrel. Een gekkenhuis wordt dit niet. Als redactie van De Boomkwekerij zijn we maar met z’n drieën en op vrijdag zijn er ook van de andere titels van Hortipoint niet veel mensen op kantoor.

Maar met een enkele collega van Vakblad voor de Bloemisterij, Tuin+Landschap, Bloem&Blad en Greenity gaan we gezellig het weekend in. 

 

 

 

  

Nieuws

Onze route voor de komende jaren
Onze route voor de komende jaren
12-02-2024
Onze route voor de komende jaren Inleiding: Een nieuw werkplan voor de toekomst Vanaf dit jaar is er weer een nieuw werkplan actief. Dit nieuwe werkplan loopt van 2024 tot en met 2026.