In dit item vertelt iemand uit de sector zijn werkzaamheden in een week. Wat waren zijn/haar afspraken en wat zijn de dingen waar hij/zij zich mee bezig gehouden heeft in deze periode?

In deze ‘De week van…’ vertelt Els van Mierlo van de opleiding Plantenteelt bij Curio in Breda haar verhaal...

Els van Mierlo

Maandag

Gelukkig mogen de MBO’s weer open. Om 10 uur komt bericht op school in Breda binnen dat de open dagen op 21 en 22 januari fysiek toch plaats gaan vinden. Dit gaat dus een drukke week worden om alle potentiële studenten een goed en warm welkom te geven.

Vanmorgen een overleg met de schrijfgroep van Talentboom. We bespreken de diverse WPO’s die gemaakt zijn voor de nieuw te ontwikkelen brancheopleidig op het niveau van bedrijfsleider 1.

Om 11 uur geef ik mijn laatste les via Teams, aan de instromers in de tweede klas. We halen een aantal onderwerpen in van het eerste leerjaar. In de middag krijgen mijn collega’s en ik uitleg over nieuw aangeschafte meetapparatuur. Nu kunnen we de proeven die in de klimaatcel en kas staan nog beter monitoren.

De maandagavond gebruiken we voor vakgroepoverleg, dit gaat via Teams.

 

Dinsdag

Door ziekte van een collega wisselen er wat lessen. Ik start vandaag met PLA-V1, onderwerp bodem en water. Intussen brengt Robert de banners voor de Talentboom Brancheopleiding.

Later die ochtend heb ik een doelstellingengesprek met de afdelingsmanager.

In de middag bespreek ik met een collega en de verschillende groepjes van PLA-V2 de voortgang van hun projecten. Deze projecten, sla op water, teelt van aardbei, teelt van tarwe en groene daken, zijn opdrachten uit het bedrijfsleven. De boomteeltstudenten gaan voor Greenmakers de beworteling van pluggen en matten op vijf verschillende ondergronden onderzoeken. De materialen voor deze laatste proef komen deze week binnen.

 

Woensdag

Vandaag gaan we met  PLA-V1 weer verder met de lessen bodem en water. Tussen de lessen door monitoren ze hun proeven. In de klas werken ze hun waarnemingen verder uit.

’s Middags voor PLA-V2 een gastles gewasbescherming van Jan van der Graaff. Er komen diverse onderwerpen voorbij, waaronder de bijensterfte, quarantainebeleid, beschikbaarheid middelenpakket en bodem- en plantweerbaarheid. De studenten doen goed mee en twee uren zijn zo voorbij.

Daarna met een college in de loods de eerste voorbereidingen gemaakt voor de open dag.  Er wordt een looproute bepaald, we zetten tafels neer en zorgen voor een afscheiding zodat alles op 1,5 meter plaats kan vinden. Terwijl we bezig zijn, worden er materialen en machines afgeleverd.

In de avond voor de VHG Brancheopleiding lessen verzorgt op school, bodem en bemesting. Dit is een hele leuke groep om les aan te geven, om 22.00 uur ga ik met een tevreden gevoel naar huis.

 

Donderdag

Eigenlijk is deze donderdag een vrije dag, maar met de open avond/dag valt er nog genoeg te overleggen. Dit kan gelukkig vanuit thuis.

Vrijdag

Vandaag de laatste voorbereidingen: loods voor de laatste keer vegen, aankleden met planten, spullen verzamelen, banners neerzetten enz. We staan er samen met de andere teams van Agro en Food, veehouderij en agrarisch loonwerk.

Het ziet er prima uit en om 17.00 uur komen de eerste leerlingen met ouders een kijkje nemen. Tot het einde loopt het aardig door, ik heb een behoorlijk aantal hopelijk aankomend studenten gesproken.

 

Zaterdag

En weer verder met de open dagen. Ook vandaag zijn er studenten van PLA-V2 aanwezig voor uitleg over hun projecten en voor het beantwoorden van vragen.

Het is wat minder druk dan gisteravond, maar toch nog wat VMBO-leerlingen gesproken over de opleiding plantenteelt. Om 13.00 uur een afsluitende lunch, er wordt opgeruimd en dan is het weekend.

 

 

 

Nieuws

Informatiebijeenkomst Talentboom Brancheopleiding in Zwolle
Informatiebijeenkomsten Talentboom Brancheopleiding
02-05-2024
Informatiebijeenkomsten Talentboom Brancheopleidingen Werk jij op dit moment bij een boomkwekerij en wil je een vakdiploma halen? Of wil je je laten omscholen tot boomkweker?