In deze ‘De week van…’ vertelt Jan van Leeuwen, voorzitter LTO Vakgroep bomen, Vaste planten en zomerbloemen zijn verhaal...

Jan van Leeuwen

Maandag

Vandaag 2e Pinksterdag. Een mooie dag om wat administratie weg te werken in de vroege morgen. Daarna heb ik een column voor ‘De Boomkwekerij’ geschreven. Na de middag heb ik de regeninstallatie verlegd, wat het pas geplante heeft toch water nodig en het duurt te lang om op de volgende bui te wachten.

 

Daarna ben ik met Karen een eindje gaan fietsen. Door de Hoevense Beemden naar de Ettense Beemden en dan naar Leur om een terrasje te pakken en een frietje te eten. Daarna via Sint Willebrord en Bosschenhoofd naar huis. Wat de eigen omgeving tocht mooi en afwisselend, veel natuur en jonge gewassen op de velden.

 

Dinsdag
De morgen gestart met mail door te nemen. Om negen uur het eerste overleg. Een Teamoverleg over cursussubsidies. Er moet nog wat uitgewerkt worden over de nieuwe regeling per 1 juli aanstaande. Na dit overleg ben ik met de klepelmaaier de paden in de kwekerij gaan maaien. Het gras moet toch een beetje kort zijn om gemakkelijk te kunnen lopen. Na de middag nog een hoekje met de hak gewied. In de tweede helft van de middag heb ik de werkgeverscommissie voor die avond verder voorbereid. Deze vergadering met een tiental ondernemers uit onze regio’s overlegd over allerlei werkgeversaangelegenheden. De Lto portefeuillehouder Eric Douma was er ook bij en heeft ons over actualiteiten bijgepraat. Wij hebben hem weer de nodige vragen meegegeven.

 

Woensdag
Zoals elke morgen gestart met de mail. Het is heel veel deze morgen. Een aantal datumprikkers en een aantal vragen van LTO beleidsmedewerksters, die verband houden met de uitleg van de CAO. De rest van de morgen gevuld met waar ik mee bezig was in de kwekerij. Maar eerst de regeninstallatie aangezet. Geen enkele sproeier verstopt, dus dat schiet lekker op.

Om 12.00 gestopt, onder de douche, boterhammen smeren en op weg naar Leiden. De boterhammen en melk smaakten prima in het rijdend restaurant, dus aangekomen in Leiden vol energie voor een bestuursvergadering van Hortipoint, onze uitgeverij van groene vakbladen. We hebben daar gesproken over een nieuwe tak aan onze groen boom. Een mooi karwei. Na afloop een paar uur in de auto naar huis, waar mijn echtgenote een lekkere warme maaltijd gekookt heeft. Daarna nog even ontspannen bij des sportschool en de dag zit weer op.

Donderdag
Begonnen met onkruid spuiten in de kwekerij. Je probeert zoveel mogelijk mechanisch te doen, maar het loopt wel eens uit de hand en dan moet je ingrijpen. Dan maar de mail aan het einde van de morgen. Een mail ging over de agenda voor de Klankbordgroep open teelten, waar ik voorzitter van ben. Het concept bekeken en voorzien van op en aanmerkingen terg gestuurd naar Marieke van Stigas. In de middag hebben we de agenda telefonisch afgemaakt. Vervolgens nog even met Willy van BPL overlegd over onze zoektocht naar een nieuw lid van de Raad van Toezicht van BPL. De vacature is uit en het loopt nog niet storm met kandidaten. Als werkgeversvoorzitter van het Verantwoordingsorgaan ben ik samen met nog drie leden verantwoordelijk voor de voordracht. Een mooie opdracht. Na drie uur weer boomkweker. Nu weer verdere met wieden. Dat gaat met dit droge weer uitstekend.

Vrijdag
Vanmorgen op weg naar Roelofarendsveen. Bestuursvergadering van Naktuinbouw. Een organisatie in ontwikkeling, met steeds complexere problematieken. Maar wel boeiend. Mijn aandacht voor arbeid in deze organisatie is een specialiteit.

Ook Naktuinbouw kampt met steeds meer moeilijk vervulbare vacatures. Het moet niet zo worden, dat daardoor keuringen en daarmee onze export in gevaar komt. Met name de export naar het VK vraag veel werk.

In de middag heb ik als dagelijks aanspreekpunt van Talentboom overleg met Robert en Marielle over actuele zaken en de werkvoortgang. Deze keer via Teams, de volgende keer bij een restaurant tussen ons in.

Zaterdag
Vandaag gestart met de mail. Omdat ik gisteren niet zoveel heb kunnen doen is het vandaag iets meer. Je merkt wel, dat veel mensen op vrijdag niet werken, dan is een dag later antwoorden geen punt. Verder is het vandaag klusjesdag. Eerst een lamp van de trekker gerepareerd en toen de dakgoot van een stuk van de schuur schoongemaakt en een lek gerepareerd. In de middag lekker in de groentetuin gewerkt. De bonen en uien doen het goed. Verder nog wat bijgedraaid en zoete aardappelen geplant. En zo wordt het vanzelf avond met een potje bier, samen met Karen voor de televisie event tot hier kijken.

Zondag
Zondag gestart met sporten in de sportschool. Daarna het gazon gemaaid en de regeninstallatie verlegd. Na de middag hebben Karen en ik een rondje Breda gewandeld. Wat een bruisende stad. In de avond lekker niks, om uitgerust aan de nieuwe week te beginnen.

Tot zo ver.

 

 

Nieuws

Plaats vacatures gratis op nieuw sector-platform
Plaats vacatures gratis op nieuw sector-platform
18-04-2024
Op zoek naar nieuwe medewerkers van buiten de sector? Plaats je vacatures gratis op een nieuw arbeidsmarktplatform dat linkt aan andere vacaturesites zoals Indeed.