De week van......

 

In dit item vertelt iemand uit de sector zijn werkzaamheden in een week. Wat waren zijn/haar afspraken en wat zijn de dingen waar hij/zij zich mee bezig gehouden heeft in deze periode?

In deze ‘De week van…’ vertelt Raymond Haarman, Boomkwekerij Haarman in Teuge zijn verhaal...

Hallo, ik ben Raymond Haarman. Samen met mijn partner Marion runnen we een vermeerderingsbedrijf in de buurt van Apeldoorn. Via Robert Soesman is mij gevraagd een beschrijving te geven van de werkzaamheden van een week. Dit is een week geworden met tropische temperaturen eind augustus.

 

Maandag 22 augustus

begin ik in de ochtend alvast, voordat de medewerkers komen, met wat laatste tafels en stoelen opruimen in de bedrijfshal. Zoals elk jaar hebben we afgelopen zaterdag, de laatste zaterdag van de schoolvakantie, ons personeelsfeest gehouden.

Dit vinden wij een mooie gelegenheid om af te sluiten met de vakantiekrachten die alleen in de vakantie bij ons waren en om de overige medewerkers te bedanken voor hun getoonde inzet. Het was weer een geslaagde avond met z’n allen.

 

Raymond Haarman legt zich toe op beworteling en opkweek van ...


Als de medewerkers er zijn beginnen we met de orde van de dag, namelijk het laatste stekhout van vorige week verwerken. Met behulp van onze koelcel kunnen we deze stekken ongeveer 5 dagen ‘vers’ houden. Vandaag wil ik deze stekken dan ook gestoken hebben en in de kas hebben staan. Enkele medewerkers lopen tot aan de koffiepauze langs de plantgoed bedden voor het plukken van het laatste onkruid wat er nog staat.


Na de koffiepauze beginnen we met een paar mensen met het bouwen van CC karren voor een order. De rest van de dag zijn we aan het laden of stek verwerken.
Ook worden er nog 2 stekbedden gemaaid om zo nog een vertakking van de stekken te forceren.


Dinsdag 23 augustus

gaat mijn ochtend van start met handmatig watergeven in de hoeken en randen van het gewortelde stek en plantgoed. Doordat het al geruime tijd droog is vergt dit extra aandacht. Voordat de temperatuur te hoog oploopt vandaag maaien we nog enkele soorten Rhododendron (A.J.) van ons eigen plantgoed. Na het maaien wordt het plantgoed afgedekt met schaduwdoek tegen verbranding.


Tot aan de middag zetten we vers gestoken stekken in de stektunnel. Na de middag wordt er alleen geknipt en niet gestoken, de stekken gaan weer terug de koelcel in. Dit omdat het met 30 graden te warm is om ze nu in de kas te zetten vind ik.


Een blik op de hoek met pallets stekgrond maakt me er op attent om deze bij te bestellen. Doordat we redelijk grote cups gebruiken de laatste tijd gaat het hard met de voorraad. Ook heb ik contact met enkele afnemers over de te maken stekken voor hun. Hieruit moet ik de voorraad tray’s aanvullen met 2 pallets 40 gaats. Voordat deze tray’s bij ons geleverd kunnen worden ben je al gauw twee weken verder.


Een accountmanager van een toeleverancier komt langs, samen bespreken we de actuele zaken en hebben we een informele gesprek onder genot van een kop koffie.
Na het avondeten maak ik nog een bemestingsbak aan zodat er morgenvroeg geen storing ontstaat bij het watergeven door een laag nivomelding.

 

Woensdag 24 augustus

we voeren een regelmatig terugkerende bespuiting op het stek uit met Rhizopon tabletten en enkele toevoegingen. Dit doen wij om de gestoken stekken zoveel mogelijk te prikkelen om te gaan wortelen. Doordat de stekken niet mogen uitdrogen moet dit vroeg in de ochtend gebeuren, daar ben ik om vijf uur mee begonnen. Ik ben er bijna mee klaar als de medewerkers komen werken.

 

Vandaag had ik gepland om na de ochtendspits naar Boskoop te gaan voor de vakbeurs Plantarium. Echter de weersvoorspelling geeft een nog warmere dag op dan de laatste paar tropische dagen. Zelf vind ik het altijd bezwaarlijk om dan van de kwekerij weg te rijden. Het was mijn bedoeling daar enkele van onze klanten te spreken en te ‘netwerken’. Beter lijkt het me om dan maar deze mensen een keer te gaan bezoeken na de beurs.

 

Raymond Haarman legt zich toe op beworteling en opkweek van zuurminnende  heesters

 

Donderdag 25 augustus start ik met het tunnels losrollen voor controle. Hier en daar een droog randje bijwerken. Om 08:15 krijgen we bezoek van Margareth van Horst van Plantcare Education. Zij geeft ons teelt begeleiding. Samen lopen we de kwekerij rond en bespreken gaandeweg het groeiproces. Het is fijn om met iemand te kunnen sparren over knelpunten die we ervaren in de teelt en bijvoorbeeld de bestrijding van ziekten en plagen. Margareth kan putten uit jaren ervaring en heeft onder andere veel kennis van biologische bestrijders. Na het bezoek moet ik ook nog een gisteren geleverde koker met Amblyseius cucumeris uitzetten in het Euonymus plantgoed. Dit is een natuurlijke vijand van trips. Doormiddel van een mini airbug kunnen we deze over het gewas ‘uitblazen’.

 

Vrijdag 26 augustus

beginnen we met het stekken van een nieuw gewas. Om te zorgen dat iedereen hetzelfde knipt doe ik enkele stekken voor. Ook loop ik een ronde over de kwekerij om zo het groeiproces te volgen en eventueel bij te kunnen sturen.
Voor onze MPS certificering ga ik de registratie bijwerken van onder andere de gebruikte gewas- beschermingsmiddelen, bemesting en energie.
Vanmiddag breng ik enkele doseerbakken van de barkstrooier die wij gebruiken naar de leverancier. Deze moeten wat worden aangepast zodat de afstelling voor de verdeling van het afstrooimengsel eenvoudiger wordt. Ik probeer zoveel mogelijk door onderhoud en aanpassingen aan machines en gereedschappen te voorkomen dat we in het seizoen met storingen stil komen te staan.
Aan het einde van de middag bereid ik alvast de komst voor van de familie die gezellig langskomen voor de verlate verjaardag van Marion (mijn partner) en alvast de verjaardag van mij te vieren.

 

Zaterdag 27 augustus

 

vandaag gaan we met onze groep zaterdagkrachten het geknipte stek uit de koelcel in de tray’s steken. Ook wordt er plek vrij gemaakt voor nieuwe stekken door bewortelde stekken over te rijden naar een ander afdeling in de kas.

Aan het einde van de middag wordt de stekruimte, de hal en de paden in de kas aangeveegd en alvast de noodzakelijke voorbereidingen getroffen voor de nieuwe werkweek.

 

Haarman Logo

Om de zaterdag werk ik of mijn medewerker Arjan met zaterdagkrachten op de kwekerij. Dit werk met jeugdigen vergt een heel andere manier van aansturing maar geeft ook veel energie en vreugde. Volgende week zaterdag ga ik (als Arjan werkt) weer mee met mijn zoon naar de voetbal of met mijn dochter naar een badmintonwedstrijd.
In de avond (het lijkt of we niets anders doen) komen er vrienden van ons langs om ook onze verjaardagen te vieren en bij te kletsen.

 

Zondag 28 augustus

ga ik, nadat ik de beregening opgestart heb, met een fietsmaatje van me een tocht met de racefiets aan. Dit probeer ik wekelijks 2 maal te doen. Heerlijk om met iemand te sporten die uit een heel andere sector komt maar je wel begrijpt ( en andersom ). Rond de middag weer thuis en gezellig allemaal samen eten. In de middag lekker relaxt wat wandelen met de honden, een rondje controle over de kwekerij en alvast een planning maken voor aankomende week.

 

  

 

 

 

 

Nieuws

Plaats vacatures gratis op nieuw sector-platform
Plaats vacatures gratis op nieuw sector-platform
18-04-2024
Op zoek naar nieuwe medewerkers van buiten de sector? Plaats je vacatures gratis op een nieuw arbeidsmarktplatform dat linkt aan andere vacaturesites zoals Indeed.