•  
  • Home
  • |
  • Actueel
  • |
  • Docentenbijeenkomst Boomkwekerijonderwijs

Docentenbijeenkomst Boomkwekerijonderwijs

Op maandag 20 november vond er weer een inspirerende docentenbijeenkomst plaats. Talentboom organiseerde deze bijeenkomst, die we voor Coronatijd 1 a 2 keer per jaar organiseerde.

 

Uit het hele land naar Nunspeet

Docenten en overige betrokkenen bij het boomkwekerijonderwijs uit het hele land waren maandag 20 november naar Nunspeet gekomen. Hier waren we vanaf het einde van de middag welkom bij Handelskwekerij de Bloemenkampen. Bij binnenkomst werd er meteen gezellig bijgepraat door iedereen.

Nadat iedereen van harte welkom werd geheten door Corine Fleuren namens de LTO vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen gaf scholingsconsulent Mariëlle Gooijaers het woord aan Herco van de Berg van de Bloemenkampen. Herco nam de aanwezigen mee in wat er allemaal gebeurd op de kwekerij en welke keuze’s ze gemaakt hebben voor het bedrijf. Na de nodige vragen volgde er een korte rondleiding in de loods en werd er nog even buiten gekeken, dat het donker was hield de docenten niet tegen even rond te kijken.

Aan het einde van de rondleiding wachtte er een heerlijk stampottenbuffet en was er meer tijd om te netwerken en bij te praten.

 

Activiteiten Greenform

Netwerken en bijpraten is belangrijk en gezellig maar er stonden ook nog 2 interessante sprekers op het programma.

De eerste spreker was Jacqueline van der Burg namens stichting Greenform. Jacqueline nam de aanwezigen mee in de verschillende activiteiten van Greenform, waaronder het platform Varb het nieuwe kenniscentrum en de beurs Plantarium|Groen-Direkt. Daarbij deed ze duidelijk de oproep aan de docenten om contact op te nemen over bijvoorbeeld een gastles of over het beschrijven van de plantnamen en eigenschappen.

 

Toekomstbestendige bomen in lessen

Hierna was het de beurt aan Jaap Smit, dendroloog en groene curator bij Trompenburg Tuinen & Arboretum. Jaap nam ons mee in de wereld van toekomstbestendige bomen. Hoe gaan we om met het assortiment in het licht van de klimaatverandering. Hoe nemen docenten deze zaken mee in de boomteeltlessen. Hoever kijken we vooruit als het gaat om teeltplannen en sortimentkeuze?

De presentaties leverden de nodige vragen en interessante discussies op.

Voorziet in een behoefte

Scholingsconsulent Mariëlle Gooijaers bedankte de sprekers en het gastbedrijf voor hun bijdrage en gastvrijheid. Na afloop was er ruimschoots gelegenheid om met elkaar verder te praten over de besproken onderwerpen, onder het genot van hapjes en drankjes. Wij kijken met een tevreden gevoel terug op deze docentenbijeenkomst, waarbij wij het beeld hebben dat het voor alle aanwezige een geslaagde bijeenkomst was.

En om dit goede gevoel vast te houden hebben we gelijk een nieuwe datum geprikt met de docenten namelijk op maandag 15 april 2024