Hoe vind ik nieuwe werknemers?

Hoe vind ik nieuwe werknemers?

Een van de grootste problemen van boomkwekers is het vinden van nieuwe medewerkers die teelt- en/of handelsactiviteiten willen uitvoeren. Dus gewoon mensen die met de handjes willen werken. Liefst mensen die een stukje eigen verantwoordelijkheid durven te nemen en die in staat zijn een groepje medewerkers aan te sturen. Maar wat is de beste weg om nieuwe mensen te vinden?

In de crisisjaren kwam het er niet van om nieuwe mensen aan te nemen, maar nu is er weer lucht om in nieuwe medewerkers te gaan investeren. Bedrijven hebben uitgebreid of men wil iemand aannemen om de oudere generatie op te volgen.  Als ik hierover met ondernemers spreek dan geef ik hen de volgende tips.

*Zorg dat je wervingsproces goed is georganiseerd want je steekt er veel tijd en geld in en dan is het zonde als je de verkeerde kandidaat aanneemt. De werkgeverslijn heeft een tool voor werving en selectie gemaakt om je hierbij planmatig te helpen. 

* Je eigen personeel is de beste ambassadeur voor je bedrijf. Indien ze weten wat je precies zoekt kunnen zij in de kroeg, op een verjaardag of op de sportvereniging voor je werven. Loof desnoods een premie uit voor de werknemer die de kandidaat heeft getipt die uiteindelijk wordt aangenomen.

* Maak een pamflet met een oproep en zet het aan de weg of plaats het in je stand op een beurs of plak hem op je bedrijfswagen. Maar plaats hem eventueel ook op de opendag van een school in de buurt.

*Indien je een jonge medewerker zoekt die in combinatie van leren en werken aan de slag kan, meldt dan je vacature via het tabblad "mijn leerplaatsen" op de site van S-BB. Alleen erkende leerbedrijven kunnen van deze faciliteit gebruik maken. Uw leerplaats komt dan de site van stagemarkt te staan en dit is de site waar alle vmbo'ers en MBO'ers naar stage of leerwerkplekken zoeken. Neem eventueel contact op met de stage-coördinator van het AOC in de buurt. Voor een overzicht van alle "groene" aoc vestigingen zie de site www.groenonderwijs.nl

*Benader het leer-werkloket bij je in de buurt. Wellicht hebben zij werkeloze kandidaten die in bereid zijn in een combinatie van bijscholing en werken aan de slag willen. Je vacature kan ook op hun site worden geplaatst.

*Plaats je vacature op bekende sites die opereren in het groene werkveld. Een overzicht hiervan vindt je op de site talentboom.nl

*Doe mee met regionale initiatieven om jongeren te werven. Bijvoorbeeld in de regio Boskoop en Midden Brabant wordt op verschillende manieren geprobeerd de sector onder met name jongeren bekend te maken. 

 

Overigens als u inmiddels een geschikte kandidaat hebt aangenomen en hij/zij moet zich nog ergens in bijscholen dan kunt u Talentboom inschakelen voor gratis en onafhankelijk advies via contact