Oud geleerd is jong gedaan!

Oud geleerd is jong gedaan!

Inmiddels hebben we in Nederland 2 miljoen werknemers boven de 55 jaar die tenminste nog 10 jaar actief zullen zijn op de arbeidsmarkt. Toch maken deze medewerkers nauwelijks gebruik van scholing. Jammer, een gemiste kans!

Door veranderingen in de werksituatie is het nodig om mee te veranderen en te blijven leren en ontwikkelen. Op deze manier blijven medewerkers gemotiveerd. Dat valt niet altijd mee.  Ik hoor steeds vaker: “ik moet op mijn tenen lopen om alles bij te houden” of “die jonkies zijn veel sneller”. Ouder worden kan van invloed zijn op je vitaliteit en soms zijn er aanpassingen in het werk nodig, maar er zijn ook veel misvattingen. Ik noem hieronder de belangrijkste misvattingen:

1) Oudere medewerkers hebben moeite met leren

Onzin! Door de enorme bak aan kennis en ervaring kunnen juist ervaren medewerkers makkelijker nieuwe kennis koppelen aan eerder opgedane kennis. Juist doordat ze veel ervaring hebben, krijgen ze er sneller een ‘beeld’ bij en kunnen ze het makkelijker in hun geheugen opslaan. De voorwaarde is wel dat het nieuw geleerde goed aan moet sluiten bij de dagelijkse praktijk. Leren op de werkvloer past daar goed bij. Dit is tevens de leermethode die we toepassen in de Brancheopleiding Glastuinbouw.

2) Oudere medewerkers weten alles al

Onjuist! Hoe meer je leert, hoe meer je erachter komt wat je eigenlijk allemaal niet weet! Zodra je plezier krijgt in leren, krijg je alleen maar honger naar nieuwe kennis. Oudere medewerkers genieten vaak juist van hun deskundigheid. Het geeft ze senioriteit en ze vinden het als ‘oudere medewerkers’ leuk om iets uit te leggen aan een ‘jongere medewerker’. Uit onderzoek is gebleken dat een cursus volgen voor deze doelgroep juist erg effectief is.

3) Oudere medewerkers komen nauwelijks nieuwe uitdagingen meer tegen in hun werk waardoor ze niet hoeven te leren

Dit is wel waar, maar daar kun je wel wat aan doen. Uitdagingen kun je ook zelf organiseren! Een opleiding of cursus met praktijkopdrachten kan zeer functioneel zijn. Bijkomend voordeel: Deze medewerkers nemen hun kennis ook weer mee naar de werkvloer. Daardoor hebben deze medewerkers ook een zeer positief effect op de leercultuur. Er wordt informeel geleerd en er wordt vaker iets nieuws uitgelegd. Seniore medewerkers hebben daarom veel invloed op de verandercultuur en daardoor de leercultuur binnen een bedrijf.

 

Deze blog is geschreven voor Floranews door Anneke Postma, adviseur opleiding en ontwikkeling, Kasgroeit.