•  
  • Home
  • |
  • Actueel
  • |
  • Personeelsbinding: start van medewerkers is cruciaal

Personeelsbinding: start van medewerkers is cruciaal

De start van medewerkers is cruciaal voor het behouden van hen, zo bleek onder andere op het webinar over personeelsbinding dat de LTO Vakgroep woensdagavond 8 december hield. 

Robert Soesman, scholingsconsulent Talentboom, vertelde op het webinar dat het gemiddeld €3500 kost om een nieuwe medewerker te vinden. Is die eenmaal gevonden, dan is volgens Soesman de eerste werkdag cruciaal voor het behoud van de medewerker. „Start met een rondleiding over uw kwekerij en stel de medewerker dan aan alle collega’s voor”, aldus de scholingsconsulent die op veel bedrijven over personeelszaken spreekt. „Ik heb heel vaak meegemaakt dat er bijvoorbeeld geen rondleiding wordt gegeven.” 

 

Zie de mens achter de medewerker

Daarnaast zei Soesman dat 69% van de medewerkers harder wil werken als ze meer waardering krijgen. Bijvoorbeeld in de vorm van complimenten geven. „Dat is echt belangrijk voor een leidinggevende. Na 1 puntje kritiek moet je minimaal 5 complimenten geven.” En zie ook de mens achter iedere medewerker. „Zeg niet alleen hoeveel werk er gedaan moet worden, maar vraag ook naar bijvoorbeeld hobby’s en de thuissituatie.”

Matthijs Kondring vertelde over de personeelswerving en -binding bij Kwekerij Heutinck. „Gemotiveerde medewerkers zijn ons uithangbord, ze stralen uit dat het leuk werken is bij ons.” Kondring voert bijvoorbeeld gesprekken met medewerkers over hun motivatie, drijfveren en wensen. „We vinden het belangrijk om passie en talent in huis te hebben.” Scholing hoort er volgens Kondring ook bij, zoals een incompany-training vaste planten. „En voor zij-instromers zetten we een studieclub op.”

 

Voorkom uitstroming

Het boeien en binden van medewerkers blijft een belangrijk aandachtspunt voor bedrijven, zei Ria Wilzing, specialist werkgeverszaken LTO Noord, net zoals het imago van de sector. „Sluit de achterdeur en voorkom uitstroming van werknemers, want uitstroming gebeurt helaas.” Ze vertelde dat er masterclasses worden georganiseerd. „Daarin gaan we ondernemers handvatten geven om goede medewerkers te behouden.”

 

Terugkijken

Wil je het verhaal van scholingsconsulent Robert terugkijken? Dat kan hier: Terugkijken

Bron: website ltobomenenvasteplanten.nl