Talentontwikkeling belangrijk?

Bijscholing belangrijk?

In een artikel in het Vakblad De Boomkwekerij (nr 20 pagina 4 2017) heb ik een oproep gedaan aan medewerkers contact met me op te nemen om gratis en onafhankelijk advies te krijgen over de eigen ontwikkelmogelijkheden. Stilstaan in ontwikkeling is achteruit gaan en het maakt je minder aantrekkelijk voor het bedrijf. Maar ook minder aantrekkelijk voor de arbeidsmarkt. Bij het vakblad was een poster gevoegd om in de kantine op te hangen. 

 

Op mijn ronde langs bedrijven heb ik geconstateerd dat enkele bedrijven de noodzaak van bijscholing zien en hebben de poster opgehangen. Tot mijn spijt moet ik  constateren dat het aantal medewerkers dat me naar aanleiding hiervan heeft gebeld op de vingers van 1 hand zijn te tellen. 

 

Waar ligt dat nu aan? Ziet de medewerker de noodzaak niet? Of interesseert het medewerkers niet dat de arbeidsmarkt aan het veranderen is? Een ding is zeker. De ontwikkelingen gaan steeds sneller en daar zul je als bedrijf en ook als medewerker op in moeten spelen. 

Ik was vorige week op een conferentie van MVO Westland en hoorde een interessante inleiding van Martien Penning van Hillenraad met zijn visie over de arbeidsmarkt in 2027. Hij constateert dat de (glas)tuinbouwwereld er dan heel anders uit zal zien. Dat heeft te maken met ontwikkelingen zoals toenemende urbanisatie; maatwerk genetica; gecontroleerde klimaatsturing o.a. dankzij LED; phenotyping; robotica;  kunstmatige intelligentie; vertical farming; logistiek in de blockchain en het ontstaan van een platform economie. Gevolg is dat in 2027 de (glas)tuinbouw:

  • Van een maakindustrie naar een procesindustrie gaat; >dit vraagt medewerkers/ondernemers die operator zijn
  • Een verdergaande ketenverkorting heeft met focus op waardepropositie;>dit vraagt medewerkers die gericht zijn op service, creatie en beleving
  • De afstand van de topondernemingen t.o.v. andere bedrijven toeneemt met als gevolg nog grotere bedrijven die versneld doorgroeien.  Er ontstaan oligopolisten: > dit vraagt medewerkers die specialist zijn
  • Er concentratie en consolidatie is van vestigingen in de regio nationaal en internationaal en we naar een netwerk gedreven economie gaan; >dit vraagt medewerkers die kunnen verbinden en die zullen het verschil maken

De algemene conclusie:
Talent heeft het voor het kiezen en er zal een toenemende vraag zijn naar zelforganiserende professionals (MBO en HBO)

 

Maar wat betekent dit nu voor de werknemer in de boomkwekerij? Ik schat in dat onze sector niet zo snel zal veranderen als de glastuinbouw. We kweken nu eenmaal een natuurproduct dat niet volledig te sturen valt. Maar meestal zijn we wel een van die sectoren die de glastuinbouw snel volgt. Voor onze beleidsmakers toch zaken om over na te denken. In ieder geval één ding is duidelijk. De veranderingen gaan steeds sneller door en personeel die verder wil komen zal mee moeten veranderen door maximaal gebruik te maken van aanwezige talenten.

 

Ik help werknemers graag enkele jaren vooruit te kijken en de gevolgen van toekomstige veranderingen voor je houding, kennis en vaardigheden op een rij te zetten om daarmee te bereiken dat talenten beter worden benut. 

 

Neem hiervoor contact op met p.verhoeven@talentboom.nl of 06-30108049