Terugblik 2021

Zo aan het eind van het jaar is het altijd leuk om terug te kijken. In dit nieuwsbericht zet scholingsconsulent Robert het jaar van Talentboom op een rijtje.

 

Talentboom Brancheopleiding Boomkwekerij

Ontwikkeling

In het begin van het jaar was de opleiding nog volop in ontwikkeling. Met verschillende subgroepen werkten we aan de werving, intake en lesinhoud. Gedurende het jaar krijgt de opleiding steeds meer vorm en start de promotie van de opleiding voor de verschillende locaties in heel Nederland; Zwolle, Boskoop, Horst, Geldermalsen en Breda.

Net voor de zomervakantie staat alle lesstof, ontwikkeld door de boomkwekerijdocenten van Yuverta, Zone.college en Curio, klaar.

De lesstof is voorgelegd aan de boomkwekers die zijn aangesloten bij de ontwikkeling van de brancheopleiding. Natuurlijk kijken ook de brancheorganisatie zoals LTO Vakgroep bomen, vaste planten en zomerbloemen, Royal Anthos en de vakbonden FNV Agrarisch groen en CNV-vakmensen mee.

Lees hier alles over het ontstaan van de Talentboom Brancheopleiding Boomkwekerij.

 

Officiële start

Op dinsdagmiddag 26 oktober jl. startte de eerste groep met de Talentboom Brancheopleiding Boomkwekerij bij Yuverta in Boskoop. Dit is voorafgaand op de lesdag bij het Boomkwekerijmuseum feestelijk gevierd. Jan van Leeuwen van LTO heeft het lintje doorgeknipt waardoor de opleiding officieel van start is gegaan met 18 deelnemers. Lees hier alles over de officiële start.

 

Aanmelden module Spuitlicentie XXL in Boskoop

Aanmelden voor de 3e module (Spuitlicentie XXL) van de brancheopleiding in Boskoop is nog steeds mogelijk. In het programma komen alle aspecten van gewasbescherming aanbod; verzorgen gewas (incl. het herkennen van aantastingen), veiligheid, wet- en regelgeving en spuittechnieken.

Dit onderdeel wordt afgesloten met een examen Uitvoeren Gewasbescherming (spuitlicentie Uitvoeren Gewasbescherming). Daarnaast wordt tijdens de cursus aandacht besteed aan het optimaliseren van de groeiomstandigheden; waterkwaliteit en -beheer, klimaat en teeltmaatregelen.

 

Alle bijeenkomsten vinden plaats op een bedrijf in de regio Boskoop op dinsdag van 15.30 uur – 20.30 uur. Praktische informatie, aanmelden en kosten zijn te vinden op de website van Yuverta: Module gewasbescherming.

 

Aanmelden opleiding en/of modules Zwolle, Breda, Horst en Geldermalsen

Het aanmelden voor de brancheopleiding voor deze locaties kan nog steeds. Kijk voor de inhoud van de complete opleiding en de startdata voor de verschillende modules op onze website. Je kunt hier de locatie kiezen welke het best bij je past.

 

Talentboom Podcast: Binden en boeien van personeel

Afgelopen jaar hebben we verschillende podcasts opgenomen over het binden en boeien van personeel. Het is erg leuk en interessant om de verschillende ‘gasten’ van de podcast inspirerend te horen vertellen over onze mooie sector.

Gasten die dit jaar te horen waren in onze podcasts: Thomas Lans, Vincent Hamoen, Laura Roebroeck, Benno Nieuwenhuis, Arno Engels, Herco Veldhuis, Bjorn Kohlmann & Gijs van Meerten en Peet Stolwijk. Op onze website kun je ze allemaal terugluisteren.

 

Bedrijfsbezoeken en interviews

Natuurlijk hebben we dit jaar ook weer vele bedrijfsbezoeken gedaan. We zijn in gesprek gegaan met medewerkers van verschillende boomkwekerijen door het hele land. In deze gesprekken praten we o.a. over scholing en ontwikkeling van de medewerker en geven we advies over de scholingsmogelijkheden en eventuele subsidies die hiervoor beschikbaar zijn. Deze gesprekken met de medewerkers kunnen we kosteloos doen, wil je weten hoe dit zit? Ben je niet zo’n lezer en luister je liever naar een collega boomkweker die bespreekt wat zijn ervaringen zijn met deze gesprekken, luister dan deze podcast met Bjorn Kohlmann en Gijs van Meerten van Boomkwekerij ’t Kempke:

 

Wil jij ook graag dat de scholingsconsulent in het volgende kalenderjaar langskomt voor gesprekken met je medewerkers? Neem dan contact op via onze website.

 

Scholing

Gedurende het jaar zorgen de scholingsconsulenten dat het cursusaanbod voor de medewerkers van de boomkwekerij up-to-date blijft. We zorgen dat er per thema (bijvoorbeeld gewasbescherming, logistiek & transport, teelt, taaltrainingen of marketing & verkoop) een duidelijk cursusaanbod beschikbaar is. Op deze manier is het een stuk makkelijker om jezelf of een medewerker te laten oriënteren op scholing. Neem maar eens een kijkje op de cursusaanbodpagina van Talentboom.

 

Advies over subsidies

Voor scholing van de boomkwekerijmedewerkers is Colland-subsidie beschikbaar. Vanuit de sector wordt ontwikkeling van het personeel enorm gestimuleerd. Voor boomkwekers uit heel Nederland is Talentboom de vraagbaak wat betreft de scholing en de daarbij horende subsidie. Hier besteden de scholingsconsulenten dus ook veel tijd aan.

 

Wil een medewerker een cursus, opleiding of een studie doen? Neem even contact op met de scholingsconsulent om te bespreken welke mogelijkheden er zijn. Natuurlijk kun je zelf ook kijken of je voldoet aan de eisen voor de subsidie van Colland.

 

 

Bomen over de Boomkwekerij

Om de verhalen uit de sector te horen zijn de scholingsconsulenten afgelopen jaar begonnen met het onderwerp ‘Bomen over de Boomkwekerij’. In dit item geeft iemand met wortels in de sector antwoorden op een aantal standaardvragen. Na het beantwoorden van de vragen mag diegene zelf uitkiezen wie na hem/haar de vragen gaat beantwoorden. Erg leuk om te lezen!

 

De week van….

Het is erg belangrijk om aan toekomstige medewerkers/scholieren te laten weten wat het werken in de sector betekend. Om hier meer duidelijkheid over te geven hebben we het onderwerp ‘De week van…’ geïntroduceerd op onze website. Hier vertellen mensen uit de sector hoe een werkweek er bij hen uitziet. Lees hier de verhalen van de scholingsconsulenten, Helma van der Louw, Bertus Boer, Henry Reijnen en Joran van de Belt. Lijkt het je leuk om zelf een keer over je werkweek te vertellen? Neem contact op met de scholingsconsulent!

Al met al was 2021 een enerverend en bewogen jaar waar wij met veel plezier en trots op terugkijken!

We willen via deze weg iedereen goede kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar toewensen.

Maak er met elkaar een groeiend en bloeiend 2022 van, waarin ontwikkeling centraal staat!

Mariëlle en Robert