•  
  • Home
  • |
  • Actueel
  • |
  • Terugblik docentenbijeenkomst in Melderslo

Terugblik docentenbijeenkomst in Melderslo

Terugblik docentenbijeenkomst

Ongeveer 6 maanden nadat Talentboom de eerste docentenbijeenkomst organiseerde na corona, was het op maandag 15 april tijd voor een tweede inspirerende bijeenkomst.

 

Van Buxus naar 400 soorten coniferen en heesters

Ditmaal waren de docenten en overige betrokkenen te gast bij EuroTree in het Limburgse Melderslo. Het zonnige zuiden deed op deze dag zijn naam geen eer aan, helaas. Maar ondanks de opgegeven code geel was er weer een mooie groep bij elkaar in Melderslo.

Voordat Bjorn van Megen van EuroTree de aanwezigen meenam in het verhaal van EuroTree, was het eerst de beurt aan Erik Stuurbrink, als voorzitter van de LTO-vakgroep bomen, heesters, vaste planten en zomerbloemen. Hij heette iedereen hartelijk welkom en benadrukte het belang van goed onderwijs.

Bjorn schetste aan de hand van een presentatie een stukje van dit mooie bedrijf in Noord-Limburg. In 2001 gestart als buxusbedrijf en nu bijna 25 jaar later uitgegroeid tot een bedrijf met een breed assortiment aan coniferen en heesters. Bjorn nam ons mee in wat er allemaal gebeurt in en om de kwekerij en de keuzes die gemaakt zijn. Gelukkig knapte het weer voldoende op voor een mooie rondleiding over de kwekerij en de loodsen. Volop aandacht voor mechanisatie en automatisering. De aanwezigen waren onder de indruk van dit schitterende bedrijf met een mooi assortiment aan kwaliteitsproducten, en ondertussen werd er goed genetwerkt.

Dit netwerken en bijpraten ging daarna tijdens een goed Limburgs buffet gewoon door. Tussendoor praatte Arno Engels de aanwezigen bij over de Jongerendag op vrijdag 6 september in Opheusden.

 

Impact Q-organismen is groot

Ook het vervolg van het programma was goed gevuld met 2 interessante onderwerpen. Na het buffet trapte Anneke van Dijk van LTO af met het onderwerp Q-organismen. Wat zijn Q-organismen en hoe ga je hiermee om? Hoe herken je ze? Maar ook het belang van de meldplicht kwam voorbij. Samen met de aanwezigen werd er doorgesproken over de impact voor een bedrijf of zelfs complete regio als er een Q-organisme gevonden wordt. Bewustwording van de maatregelen die genomen worden bij een uitbraak is heel belangrijk.

Anneke liet de docenten kennis maken met een aantal tools die direct toepasbaar zijn in de lesprogramma's, zoals een interessante e-learning waarbij ook meteen de kennis getoetst kan worden.

 

Biostimulant of toch niet

Het formele gedeelte werd afgesloten door Ronny de Hoon en Bas Tulkens van Compas Agro. Na een stukje historie en uitleg over de werkzaamheden van Compas Agro doken we in het onderwerp biostimulanten. Dit riep wat herkenning op, maar aan de hand van voorbeelden werd duidelijk dat er ook wel wat grijs gebied is en dat wet- en regelgeving hierin ook belangrijk zijn. Wanneer stimuleert een middel nu de plant en wanneer de grond? Ook hier werden wat praktische handvatten aangereikt die de docenten in lessen kunnen verwerken. Twee interessante onderwerpen die af en toe ook voor de nodige discussie zorgden.

 

Borrelplankjes

Scholingsconsulent Mariëlle Gooijaers bedankte de sprekers en het gastbedrijf voor hun bijdrage aan deze geslaagde bijeenkomst. Daarna werden de borrelplankjes op tafel gezet en was er voldoende ruimte om elkaar te ontmoeten en bij te praten. De scholingsconsulenten kijken wederom met een goed gevoel terug op deze inspirerende bijeenkomst. Aan het eind van de bijeenkomst werd meteen de datum van de volgende bijeenkomst besproken; deze staat vast op maandag 11 november.