•  
 • Home
 • |
 • Actueel
 • |
 • Tips voor het schrijven van vacatureteksten

Tips voor het schrijven van vacatureteksten

Tips voor het schrijven van vacatureteksten

Goed personeel is schaars, dat weet bijna iedereen wel. Maar wat kun je als bedrijf doen om de kans te vergroten dat de juiste kandidaten op jouw vacature reageren? Hieronder 3 tips voor het schrijven van een goede vacaturetekst.

Duidelijke functieomschrijving

Zorg ervoor dat potentiële kandidaten goed voor ogen hebben wat de functie precies inhoud. Welke werkzaamheden worden uitgevoerd? En hoe lang is iemand bezig met een bepaalde taak vanuit de functieomschrijving? Geef bijvoorbeeld een omschrijving hoe een werkdag eruit ziet van begin tot eind. Of geef bij de werkzaamheden die bij de functie horen een tijdsverdeling aan. Wees natuurlijk transparant over de inhoud. Niets is vervelender als blijkt dat verwachtingen van de functie niet overeenkomen wanneer iemand is gestart.

Spreek de juiste doelgroep aan.

Personaliseer de vacaturetekst. Laat de potentiële kandidaat zien dat het voor hem of haar bedoeld is en wees creatief in het verwoorden. De vacaturetekst is een uitgesproken middel om de doelgroep aan te spreken die jij, als bedrijf wil werven. Stem dit dus goed op elkaar af!

Bedrijfscultuur

In het verlengde van de vorige tip wil je een kandidaat werven die past binnen de bedrijfscultuur. Laat dus in de tekst terugkomen hoe jullie met elkaar omgaan binnen de organisatie. Welke normen en waarden zijn belangrijk? Wat voor sfeer kan de kandidaat verwachten? Maar bijvoorbeeld ook activiteiten die ondernomen worden.

De keuze is reuze

Heb je een sollicitatie ontvangen? Wacht dan niet te lang om contact op te nemen met de potentiële kandidaat. In veel functies is de keuze reuze voor goede kandidaten. Probeer te voorkomen dat de kandidaat voor een ander aanbod kiest omdat het te lang duurt voordat de zaken rond zijn.

Deze tekst is van onze collega's van Kasgroeit, geschreven door Romy Perizonius, Junior Adviseur Arbeidsmarkt.

 

 

Voorbeeld

Een voorbeeld van een vacaturetekst kan zijn:

Vacature: Medewerker boomkwekerij

Ben jij een buitenmens en klinkt werken in een groene omgeving jou als muziek in de oren? Boomkwekerij ………………. is op zoek naar een algemeen medewerker. Je krijgt een vaste aanstelling op (korte) termijn, hebt superleuke collega’s en je leert het vak!

 

Functieomschrijving

Deze boomkwekerij is een echt familiebedrijf en heeft ruime ervaring in de sector. Het bedrijf is jaarrond gevuld met …………………….. die verkocht worden in o.a. …………………... Het bedrijf staat bekend om de constante, goede kwaliteit die ze leveren. Ze zijn netjes en secuur waardoor de producten direct netjes gepresenteerd kunnen worden in de winkels.

 

Als medewerker boomkwekerij

… begint je dag om 8.00 en eindigt om 17.00 uur. Je werkt van maandag t/m vrijdag, maar er is ook altijd de mogelijkheid om op zaterdag wat extra uren te maken.

… voer je jaarrond verschillende werkzaamheden uit, afhankelijk van het seizoen. Het potseizoen, het knippen, enten en inpakken van planten wisselen zich jaarlijks af.  Hierdoor blijft het werk lekker afwisselend! Daarnaast zal je je bezighouden met ….. ……………..

… kom je te werken in een team bestaande uit 3 ervaren mannen. Met hen zal je naast bovenstaande taken ook over de kwekerij rijden om kratten te verplaatsen.

… kom je in een klein en hecht team terecht. Er is een team van ervaren krachten waar je veel van kan leren, maar ook een enthousiaste zaterdagploeg met jongens die al jarenlang een bijbaantje hebben bij dit bedrijf. Een leuke club die gezellig samen pauze houdt en gemoedelijk met elkaar omgaat.

… werk je altijd in teamverband met minimaal 2 personen. Hierdoor kun je, wanneer je nog weinig / geen ervaring hebt, gemakkelijk van je collega’s leren.

… zijn er voldoende doorgroeimogelijkheden. Bij interesse en vakkundigheid is er de mogelijkheid jezelf te ontwikkelen tot kweker of teler.

… heb je een vaste aanstelling in het vooruitzicht, heb je het gehele jaar afwisselend werk en krijg je de kans om het vak te leren!

 

Functie-eisen

 • Een goede motivatie en interesse in het vak zijn het allerbelangrijkste!
 • Heb je nog geen ervaring? Dat is geen enkel probleem. Je wordt gekoppeld aan een ervaren medewerker en leert al doende het vak van een professional.
 • Je bent bij voorkeur fulltime beschikbaar (minimaal 32 uur) en je woont in omgeving …...
 • Je bent fysiek goed in orde. Je hebt er geen problemen mee veel te staan en te lopen.
 • Je beheerst de Nederlandse taal goed.
 • Je bent in bezit van een rijbewijs B.

 Jouw werkgeluk (& arbeidsvoorwaarden)

 • Een gevarieerde baan waarin je veelal in de buitenlucht aan het werk bent
 • Salaris tussen ……….
 • Kilometervergoeding indien van toepassing, vakantiedagen, vakantiegeld
 • Je kunt bij dit bedrijf veel leren en je wordt ingewerkt door ervaren collega’s
 • Een baan voor de lange termijn

Nieuwsgierig?

Spreekt deze functie jou aan? Wil je meer weten? Neem gerust contact op en we bespreken de mogelijkheden samen. Je mag bellen, mailen of gewoon even langskomen.

Lijkt het je leuk om een dagje mee te draaien zodat je het werk kan ervaren? Ook dat is mogelijk!