Blog II

Blog II

Leercultuur

In mijn vorige blog heb ik jullie meegenomen in een stukje breinkennis en wat essentieel is voor iemand om effectief te kunnen leren. De theorie die ik daar beschreef helpt bij het creëren van een leercultuur. Maar hoe ga je daar in de praktijk mee aan de gang, in deze blog wil ik daar graag aandacht aan besteden.  

Veranderingen

Wanneer je een leercultuur binnen een organisatie of team wilt opzetten, is dit voor de medewerkers een verandering. En een verandering is iets wat veel tijd kost.  
Aan de andere kant veranderd de wereld heel snel, mensen en bedrijven moeten zich steeds aanpassen om mee te kunnen komen met alle veranderingen. Wanneer je als bedrijf een leercultuur kan realiseren biedt dit je mogelijkheden om mee te groeien, aan te passen en innovatieve oplossingen te vinden. 
 

Vier tips die helpen

  1. Waardeer en beloon leren.
    Het waarderen van leren is belangrijk, hiermee stimuleer je medewerkers om zichzelf te ontwikkelen. Daarnaast kan je met elkaar successen vieren die ontstaan door de stappen die mensen maken in hun eigen ontwikkeling.  
  2. Creëer een veilige omgeving
    In de vorige blog gaf ik al aan dat veiligheid belangrijk is om je hersenen optimaal te laten werken. Dat zie je hier terug. Het is belangrijk om goed met elkaar te praten over het proces. Ook het geven van het goede voorbeeld is heel belangrijk, bijvoorbeeld door kwetsbaarheid te tonen. Het creëren van een leercultuur is een continu proces, laat zien dat je er mee bezig bent en geef medewerkers de tijd zich hierin mee te bewegen.  
  3. Stimuleer leren door eigen regie
    Het aanmoedigen van de medewerkers om autonomie te nemen op hun ontwikkeling vergroot de betrokkenheid en de motivatie. Daag de medewerkers uit door ze verschillende opties aan te bieden, keuzes te laten maken en zo hun traject vorm te geven gebaseerd op hun eigen interesses.  
  4. Maak kennisdeling een vast onderdeel
    Kennisdeling is een van de belangrijkste onderdelen van een leercultuur. Door informatie onderling te delen kunnen medewerkers van elkaar leren en nieuwe inzichten opdoen. Dit kan je stimuleren door ruimte en tijd te creëren om hier aandacht aan te besteden. Er zijn hier veel leuke voorbeelden van.  

Conclusie

Het opzetten van een leercultuur is iets dat je stap voor stap moet doen en wat tijd en energie kost. Het is belangrijk dat je een veilige omgeving creëert waarin mensen zich vrij voelen om dingen uit te proberen. Daarnaast is het belangrijk dat je de medewerkers aanmoedigt om zelf te beslissen wat ze willen leren, maar ook dat ze hun kennis met elkaar delen. Als je als bedrijf hiermee aan de gang gaat, kunnen medewerkers beter presteren en kan je bedrijf groeien doordat iedereen bezig is met leren en verbeteren. Dit is niet alleen goed voor de toekomst van de organisatie, maar ook voor je marktpositie, omdat je beter kunt omgaan met veranderingen in de wereld om je heen. 
Talentboom kan daar bij helpen. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.