Bomen over de boomkwekerij 

Bomen over de boomkwekerij deel 5 met Jacqueline van der Burg

De boomkwekerij, vaste planten- en zomerbloementeelt is een moderne dynamische sector met unieke producten en veel verschillende klanten. Jacqueline vertelt over haar ervaringen in de boomkwekerij.

 

Allereerst de vraag die Jan-Willem Rotteveel voor jou heeft: Hoe is je indruk van de sector en waar liggen, op je vakgebied, de uitdagingen voor de toekomst?

Zoals alle vakgebieden binnen de agrarische sector valt me op dat ondernemers en vaak ook de personeelsleden in de tuinbouw bovenal trots zijn op wat ze doen en hun vak met passie uitvoeren. Daarnaast is het echt vakwerk wat men uitvoert.

Kansen zijn er volop voor de sector. Voor mijn vakgebied zie ik ze zeker in digitalisering. Er wordt nog veel met Excel bestanden gewerkt met daarin het aanbod, deze worden dan weer doorgemaild naar klanten die meerdere van deze bestanden dan weer met elkaar moeten vergelijken. Ook in het verdere koopproces zijn veel bedrijven niet of niet goed gedigitaliseerd.

 

Hierdoor kost het verkoopproces meer tijd welke juist besteed kan worden aan andere zaken. Dit is eerst een investering in tijd en geld maar op langer termijn zorgt het voor efficiënter werken.

 

 

Als Varb is onze doelstelling de handel in buitengroen te bevorderen. Digitalisering is hierin een heel mooi hulpmiddel die naar mijn mening nog te onderbelicht is. Dit is dan ook zeker een uitdaging voor de toekomst.

 

Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben Jacqueline van der Burg, 38 jaar en nu bijna 3 jaar werkzaam bij Stichting Varb. Van oorsprong uit de glastuinbouw, mijn vader had een tomatenkwekerij. Mijn hart lag al van jongs af aan bij de tuin en alles wat erom heen speelde, het was dan ook snel voor mij duidelijk dat ik de sector in wilde. Helaas was overname geen optie maar dat was voor mij geen reden om niet in de sector te blijven.

Tijdens en na mijn HBO ben ik dagelijks bestuurder geweest van NAJK en mocht daar de  portefeuille Tuinbouw vervullen. Hierdoor ben ik met alle vakgebieden binnen de agrarische sectoren in aanraking gekomen en heb ik van dichtbij mogen ervaren hoe mooi en divers onze sector is. Met wat omzwervingen heb ik uiteindelijk 7 jaar bij de Bloembollenkeuringsdienst gewerkt waar ik mij bezig hield met de ontwikkeling van Ketenregister en de implementatie van regelgeving rondom export van bloembollen naar derde landen (landen buiten EU).

 

Welke werkzaamheden voer je uit op het werk?

Mijn functie is operationeel manager. Hierdoor mag ik mij met heel veel zaken bezig houden. Ik houd mij met name bezig met hoe wij ons als handelsplatform kunnen verbeteren om onze deelnemers beter te kunnen faciliteren en hoe we de handel in buitengroen kunnen bevorderen. Maar ook met hoe we nieuwe deelnemers kunnen aantrekken. Daarnaast zitten de praktisch operationele zaken zoals gebouw-, en debiteurenbeheer maar ook het opstellen van instructies voor de supportdesk en het meedenken in uitleg naar onze deelnemers in mijn takenpakket. Een hele veelzijdige baan dus.

 

Hoe ziet een gemiddelde week er voor jou uit?

Zoals aangegeven heb ik een veelzijdige baan. Daarom start ik de week altijd met het nalopen van mijn mail en een kijkje in mijn agenda en waar nodig het voorbereiden van overleggen voor die week. Zijn er klanten die ik nog moet bellen of andere zaken die mijn aandacht vragen? Het voorbereiden van mijn nieuwe week probeer ik eigenlijk altijd al vrijdagmiddag te doen zodat ik op maandag lekker vlot kan opstarten.

Iedere week ben ik wel bezig met het uitwerken en/of testen van projecten voor het handelsplatform. Dit kunnen kleine wijzigingen zijn of veel grotere. En zowel voor de korte als langere termijn. Ik doe dit gelukkig niet alleen maar samen met een collega.

Daarnaast beantwoord ik vragen van collega’s en klanten en verwerk ik, als het nodig is, aanvragen voor een abonnement of demo account.

 

Welke opleidingen heb je hiervoor gevolgd, kun je hier iets over vertellen?

Na de middelbare school ben ik naar het Wellantcollege in Gouda gegaan voor de opleiding plantenteelt niveau 4, altijd met het idee dat ik door wilde naar het HBO. Aan het einde van mijn MBO zag ik doorstromen niet zitten en ben ik gaan werken. Al snel kwam ik erachter dat ik daarmee niet het werk kon doen wat ik graag zou willen en werd mijn wens om verder te studeren weer geprikkeld. Het mooie van de tussenperiode was wel dat ik daardoor de kans heb gekregen om voor NAJK mee te gaan met een pilot studiereis naar Tanzania. Hier hebben we veel tuinbouwbedrijven mogen bezoeken en mogen zien hoe in een Afrikaans land wordt geteeld. 

Ik ben dus uiteindelijk weer terug naar school gegaan en heb de opleiding Bedrijfskunde en Agribusiness in Delft gedaan. Hier ken ik Jan Willem van. Het leuke is nu dat hij, naast voorzitter van Perennial Power ook lid van het bestuur van Varb is en daarin de rol van secretaris en penningmeester vervuld.

 

Wat vind je het leukst aan de sector?
De diversiteit van de verschillende bedrijven vind ik bijzonder. Daarnaast vind ik het erg mooi om te zien dat iedereen trots is op zijn product. Dat mogen we met elkaar nog meer uitdragen.

 

Zijn er nog andere dingen die je leuk vindt om te vertellen?

Als Stichting Varb vinden we het heel belangrijk om te luisteren naar onze deelnemers. Verbeteringen en wensen die zij aandragen nemen we altijd serieus.

Zo zijn we momenteel bezig om een app te ontwikkelen waardoor het nog gemakkelijker is het aanbod te updaten en een foto aan de aanbodregel toe te voegen.

Dit is een vraag van veel bedrijven geweest. Ik vind het daarom leuk dat we hier invulling aan geven. Het doel is dat de app dit jaar live gaat.

 

Heb je tips voor het werven van mensen voor deze mooie sector?

Ik denk dat we meer moeten laten zien waarom we trots zijn op onze sector en wat de kansen zijn. Handjes hebben we altijd nodig maar het is goed ook te tonen wat er verder mogelijk is met bijv. een technische opleiding. Dit geldt wat mij betreft wel voor de gehele agrarische sector.

 

Aan wie geef jij de pen door?

Ik wil de pen doorgeven aan Bob Hoogerdijk van Hoogeveen plants. Wij hebben op het MBO met elkaar in de klas gezeten. Ik ben benieuwd naar het pad dat hij heeft afgelegd van het MBO naar mede eigenaar van zo’n groot boomkwekerijbedrijf.

 

Wat wil je aan hem/haar vragen?

Ik ben heel benieuwd wat hij jongeren zou adviseren als ze nog een studiekeuze moeten maken en twijfelen of werken in de agrarische sector iets voor hen is. Hoe zou hij ze enthousiast maken?

 

 

 

 

Bomen over de boomkwekerij deel 4 met Jan Willem Rotteveel

De boomkwekerij, vaste planten- en zomerbloementeelt is een moderne dynamische sector met unieke producten en veel verschillende klanten. Jan Willem vertelt over zijn ervaringen in de boomkwekerij.

 

Allereerst de vraag die Peter Willemsen voor jou heeft: 'Hoe is het om voorzitter te zijn van Perennial Power naast je drukke werkzaamheden op de kwekerij?

'Hartstikke leuk! We hebben een goed bestuur met enthousiaste collega’s en de samenwerking met iBulb bevalt erg goed! iBulb verzorgd voor Perennial Power het uitvoerende werk.

De functie van voorzitter en bestuurswerk in het algemeen zet je aan om breder te denken dan alleen het eigen bedrijf en helpt het om een sector beter te begrijpen.

Daarnaast geeft het,in het geval van Perennial Power, echt energie als je ziet hoeveel mensen we bereiken met het beperkte budget wat we beschikbaar hebben.'

 

 

Kun je iets over jezelf vertellen?

'Nou vooruit, ik ben 36 jaar, getrouwd met Anne en samen hebben wij een dochter van bijna 3 jaar oud; Lisa. Naast het werk en gezin luister ik graag muziek, brouw ik bier met een vriend, speel tennis en probeer al jaren gitaar te spelen.'

'Het bedrijf runnen wij momenteel met z’n drieën, samen met mijn twee neven Roy en Jim. Wij hebben het overgenomen van onze vaders, Gerard en Kees.'

'Onderling hebben we de taken goed verdeeld, dat geeft rust en ieder de ruimte om z’n eigen ding te doen.'

 

Welke werkzaamheden voer je uit op het werk?

'Binnen het bedrijf houd ik me vooral bezig met de verkoop, bijhouden van voorraad, klantcontact en onderhoud van machines en techniek. Daarnaast spring ik bij waar dat nodig is!'

 

Hoe ziet een gemiddelde week er voor jou uit?

'Maandag en woensdag zijn voor ons drukke dagen omdat we op dinsdag en donderdag vaak veel orders moeten uitleveren. Orders en aanvragen komen de gehele week binnen via de site, mail, telefoon etc., aan mij de taak deze te verwerken tot werkbonnen zodat de orders klaargemaakt kunnen worden.'

 

Welke opleidingen heb je hiervoor gevolgd, kun je hier iets over vertellen?

'Na de middelbare school ben ik naar het MBO in Aalsmeer gegaan voor de opleiding Plantenteelt niveau 4 en vervolgens  de HBO opleiding Agribusiness in Delft gedaan. Achteraf gezien een mooie volgorde, het praktische van de MBO opleiding heeft me veel geholpen in de meer theoretische gerichte HBO opleiding.'

 

Wat vind je het leukst aan de sector?

'De diversiteit in alle opzichten. Het assortiment is enorm breed, en constant in beweging. De bedrijven zijn divers; van enorme productie gedreven bedrijven tot aan kleine kwekerijen die een niche markt bedienen. Daarnaast geeft het gewoon veel voldoening om aan iets te werken waarvan je weet dat het in een tuin geplant gaat worden en mensen nog jarenlang plezier van hebben.'

Zijn er nog andere dingen die je leuk vindt om te vertellen?

'Momenteel zijn we bezig om met Perennial Power een kinderboekje uit te ontwerpen. We zijn nog in de ontwerpfase, maar uiteindelijk hopen we van het najaar een finaal ontwerp af te hebben.'

'Met dit boekje willen we jonge kinderen spelenderwijs laten zien wat voor moois er groeit- en bloeit in de tuin en welke gekke of bijzondere eigenschappen planten kunnen hebben.'

 

 

Heb je tips voor het werven van mensen voor deze mooie sector?
'Ik denk dat we met z’n allen moeten laten zien wat ons bezig houd, waar we druk mee zijn en waar we voor staan. Grijp de kans aan om via social media, open dagen of interviews de sector uit te lichten en te laten zien wat er in de sector gebeurd. Daarnaast zullen wij als sector de belangen van groen moeten blijven benadrukken bij consumenten en overheid.'

 

Aan wie geef jij de pen door?

'Ik zou graag de pen door willen geven aan Jacqueline vd Burg, oud studiegenoot en inmiddels  zo’n drie jaar werkzaam bij Varb. en ik ben erg benieuwd naar haar indruk van de sector waar op haar vakgebied de uitdagingen liggen voor de toekomst!'

 

Wat wil je aan haar vragen?

'Ik ben erg benieuwd naar haar indruk van de sector en waar op haar vakgebied de uitdagingen liggen voor de toekomst!'

 

 

Bomen over de boomkwekerij deel 3 met Peter Willemsen

De boomkwekerij, vaste planten- en zomerbloementeelt is een moderne dynamische sector met unieke producten en veel verschillende klanten. Peter vertelt over zijn ervaringen in de boomkwekerij.

 

Allereerst de vraag die Jorn voor jou heeft: Hoe ga je om met de intense groei van het bedrijf Heutinck?

'Dat is een mooie uitdaging om bij te houden en soms is het lastig kiezen waar je op moet focussen.

Sinds anderhalf jaar werken we met een organisatie deskundige die ons helpt de organisatie mee te laten groeien en dat is prettig. Uiteindelijk biedt deze groei ons ook erg veel mooie kansen.'

 Kun je iets over jezelf vertellen?

'Ik ben Peter Willemsen en zit nu 30 jaar in het vak. Ik ben op mijn 19e begonnen met vaste planten kweken voor tuincentra en Cash and Carry. Na een paar jaar ben ik me meer op de aanleg markt gaan richten omdat ik dan door het jaar heen een betere arbeidsverdeling had en niet met de trend mee hoefde te gaan met de foto etiketten die een tuincentra graag heeft.

Door die keuze ben ik ook meer gaan handelen dan kweken omdat de aanleg markt wat grilliger is in de vraag naar soorten en aantallen. Na jaren bij Heutinck planten te hebben gekocht zijn we in 2014 verder gaan samenwerken en nu zit ik er al weer 6 jaar.'

 

Hoe ziet een gemiddelde week er voor jou uit?

'Op maandag en woensdag bemoei ik me veel met de daghandel en op de andere dagen is er regelmatig een vergadering en probeer ik knelpunten aan te pakken.

 

Welke werkzaamheden voer je uit op het werk?

'Ik stuur het kantoor team met de daarbij horende verkoop en logistiek aan en daarnaast ben ik lid van de stuurgroep van het bedrijf die de richting bepaald.'

 

Welke opleidingen heb je hiervoor gevolgd, kun je hier iets over vertellen?

'Middelbaar Commercieel onderwijs en daarnaast een cursus vaste planten kweken. Op dit moment volg ik het TOP programma boomkwekerij bij de ondernemerschap academy. 

 

Wat vind je het leukst aan de sector?

'Het unieke product en hoe bijna iedere klant weer andere wensen en toepassingen heeft en er bijna nooit 2 weken hetzelfde zijn.'

 

Zijn er nog andere dingen die je leuk vindt om te vertellen?

'Wij hebben sinds begin dit jaar Kwaliteitsplanten.nl en Ubbink plantgoed overgenomen en worden in de breedte sterker en kunnen onze stagiaires ook veel bieden.'

 

Heb je nog tips?

'Laten we inzetten dat ons groene product ook een groen imago blijft houden.'

 

 

Aan wie geef jij de pen door?

'Jan Willem Rotteveel van Gebroeders Rotteveel Vaste Planten in Noordwijk.'

 

Wat wil je aan hem vragen?

'Hoe is het om voorzitter te zijn van Perennial Power naast je drukke werkzaamheden op de kwekerij?

 

 

Bomen over de boomkwekerij deel 2 met Jorn Rijkenbarg

De boomkwekerij, vaste planten- en zomerbloementeelt is een moderne dynamische sector die mooie carrièrekansen biedt voor mensen met uiteenlopende achtergronden en opleidingen. En dat is precies wat Jorn zo aanpreekt. Hij vertelt over zijn ervaringen in de boomkwekerij.

 

Hoe ziet een gemiddelde week er voor jou uit?

‘Maandag begint voor mij met de projecten in samenwerking met Green Products. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in paperplugs maken voor de steksector. Hier testen wij de houdbaarheid en algemene omstandigheden van de plug. Dit is meestal tot een uur of 3 in de middag.

Dinsdag heb ik doordat ik een achterstand heb opgelopen tijd om aan mijn eigen schema te werken voor school. Dit bestaat uit biologie en burgerschap voor mij. Op de woensdag werk ik aan plant gerichte opdrachten. Hiermee bedoel ik de Integrale Opdracht (IO). Dit is een opdracht die wij elke periode hebben.

Donderdags heb ik stage. Dit is altijd wel fijn omdat je dan even lekker buiten bent en met planten kunt werken. Ik loop stage bij vaste planten kwekerij Heutinck in Borculo. Vrijdag gebruik ik altijd om aan mijn economie opdrachten te werken.’

Welke werkzaamheden voer je uit op je werk en/of stage?

‘Op stage voeren we in deze tijd vaak rooiwerk uit. Dus planten uit de volle grond rooien om ze vervolgens in de koelcel te bewaren. Deze worden in de loop van de winter eruit gehaald om ze te verwerken. Ook zijn we soms al planten aan het verwerken tot moerplanten, oppotplanten of stek.’

 

Je volgt nu een opleiding, kun je daar meer over vertellen?

‘Ik volg de opleiding Vakexpert Teelt en Groene Technologie aan het Zone.college in Zwolle. Ik volg hier niveau 4 en zit in het 3e en normaal gesproken laatste leerjaar. Voor mij is dit echter niet het geval omdat ik door mijn achterstand die ik op ben gelopen langer over de opleiding ga doen. De opleiding is veel gericht op praktijk, ondanks het niveau waar je voor leert. Op mijn school hebben we een kas waar we zelf dingen mogen proberen en uitvoeren. Ook zijn sommige opdrachten gerelateerd aan de kas. Je kunt kiezen als je de opleiding gaat volgen tussen 2 richtingen. De boomteelt kant en de glasteelt kant. Ik heb zelf voor de boomteelt gekozen omdat ik graag buiten werk en meer van langere teelten hou.’

 

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

‘Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat ik op mijn vorige opleiding al de plantgerichte vakken volgde. Mijn passie voor planten heb ik ontdekt dankzij mijn eerste zaterdagbaan bij vaste planten stekbedrijf Ubbink in Meddo. Hier werk ik nu nog steeds met veel plezier.’

 

Wat wil je doen na deze opleiding?

‘Na deze opleiding ben ik van plan vast aan het werk te gaan op een vaste planten kwekerij. Ik twijfel zelf nog wel bij welk bedrijf precies. Ik heb met opzet ervoor gekozen om geen HBO hierna te gaan doen omdat ik bij mezelf erg merk dat mijn motivatie voor school achteruit gaat. Ik heb bij veel verschillende soorten kwekerijen gelopen om mijn visie te vergroten maar ben er uiteindelijk toch achter gekomen dat vaste planten mij het meeste aantrekt.’

 

Wat vind je het leukst aan de sector?

‘Het leukste aan de sector vind ik dat het werk zo gevarieerd is. Op een kwekerij ben je nooit een lange tijd het zelfde aan het doen. Ook vind ik het mooi om het hele proces van kleine plant die je nog aan het vermeerderen bent naar het eindproces om de plant te verkopen te zien en mee te maken. Ik merk ook wel doordat ik nu werk op een grote kwekerij met veel verschillende soorten vaste planten, dat ik zie hoeveel soorten er daadwerkelijk zijn. Het is onvoorstelbaar om te weten dat er naast het grote assortiment ook nog meer planten zijn.’

 

Zijn er nog andere dingen die je leuk vindt om te vertellen?

‘Ik vond het leuk dit interview te houden en vind het vooral leuk mijn verhaal kwijt te kunnen over deze fantastische sector.’

 

Heb je nog tips?

‘Ik wil graag meegeven, ook omdat ik zelf dan natuurlijk mijn laatste leerjaar ga verlengen, dat het helemaal niet erg is om hulp te vragen op wat voor school je dan ook zit. Dit zorgt er alleen maar voor dat je duidelijk je opdrachten kunt maken en met een goed gevoel de school weer kan verlaten.’

 

Aan wie geef jij de pen door?

‘Ik dacht aan Peter Willemsen, een verkoper van Heutinck.’

 

Wat wil je aan hem vragen?

‘Ik wil wel weten hoe hij omgaat met de intense groei van het bedrijf Heutinck.’

 

 

Bomen over de boomkwekerij deel 1 met Koen Offenberg

De boomkwekerij, vaste planten- en zomerbloementeelt is een moderne dynamische sector die mooie carrièrekansen biedt voor mensen met uiteenlopende achtergronden en opleidingen. En dat is precies wat Koen zo aanspreekt. Hij vertelt over zijn ervaringen in de boomkwekerij.

 

Hoe ziet een gemiddelde week er voor jou uit? 

‘Op de maandag heb ik projectdag op school, dat betekent dat ik met een groepje verschillende proeven aan het uitvoeren ben. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld proeven met led verlichting, soorten bemesting en substraten. Die proeven doen wij samen met bedrijven. Die bedrijven spreken wij aan, of de bedrijven komen naar ons toe.

Dinsdags heb ik keuzedeel. Daarmee heb ik de keuze gekregen om verschillende vakken te kiezen. Momenteel volg ik het vak voorbereiding HBO.

Woensdag is normale lesdag. Dan krijg ik lessen zoals gewasbescherming, techniek en teelt theorie.

Donderdag is mijn stagedag en vrijdags heb ik economie (management) en de tijd om opdrachten te doen. De theorie vakken zoals Nederlands en Engels heb ik in het 2e jaar als afgerond.’

 

 

Welke werkzaamheden voer je uit op je werk en/of stage?

‘Ik loop nu stage bij een laanboomkwekerij. Ik heb geluk dat dit mijn stagebedrijf is omdat ik veel verschillende soorten werkzaamheden mag doen. Mijn stagebegeleider weet dat ik ook veel opdrachten heb. Dus daarin kan hij mij goed ondersteunen. De dingen die ik op het bedrijf mag doen zijn bijvoorbeeld rooien met de rooimachine, spillen inplanten, het aanbinden van bomen, snoeien, vrachtwagens klaar maken en helpen met plantklusjes. En zo kan ik nog wel even doorgaan.’

 

Je volgt nu een opleiding, kun je daar meer over vertellen?

‘Ik volg momenteel de opleiding Teelt & Technologie, niveau 4, in Zwolle. In het 1e en 2e jaar ben je vooral bezig met informatie opdoen voor het 3e jaar. Zo krijg je in die 2 jaar bijvoorbeeld bemesting, plantenfysiologie, plantenkennis en informatie over de praktijk.

Ik zit momenteel in het 3e en laatste jaar en ben nu dan ook bezig met het afstuderen. Van de opleiding doe ik de richting boomteelt. Dat betekent dat je vak-dagen gericht zijn op de boomkwekerij.

Naast boomteelt heb je ook nog de glasteelt. Daarmee richt je vooral op de kas. De boomteelt en glasteelt groep zitten in het 3e leerjaar wel in 1 klas omdat veel dingen toch wel met elkaar te maken hebben, zoals management en het aansturen van personeel. Zo zit ik momenteel met een paar glastelers in 1 project op de maandag.’

 

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

‘Ik heb destijds gekozen voor deze opleiding omdat ik het erg mooi vond om een mooie gezonde plant te kweken. En het is natuurlijk heerlijk om buiten te werken. Het is wel iets minder fijn werken als het onder 0 graden is, maar dat hoort het eenmaal bij. Ik woon nu in de Achterhoek (rond Doetinchem) en dat ligt best een eindje van Zwolle af. Dus ik moet elke dag meer dan 2 uur heen reizen en ook weer 2 uur terug reizen. Dat is dus zeker wel een minpuntje. Maar de opleiding in deze richting was niet dichterbij te zoeken. Dus toen is het toch deze geworden.

 

Wat wil je doen na deze opleiding?

‘Na deze opleiding ben ik van plan om HBO te gaan doen. Maar dan wel iets de andere richting op. Ik wil hierna naar de opleiding Landscape en Environment Management gaan studeren bij Inholland in Delft. Die opleiding is een beetje gericht op het duurzaam indelen van gebieden. Maar met die opleiding kan ik nog veel kanten op. En ik hoop dan dat ik die opleiding ook ga halen. En wat ik daarna ga doen is voor nu nog een vraag. Maar hoop dan wel een baan te zoeken wat aansluit op die opleiding.’

 

Wat vind je het leukst aan de sector?

‘Ik vind het leukst aan de sector dat ik lekker buiten kan werken. Dan is de mooiste tijd dan toch wel de lente omdat dan alle planten gaan groeien en dat is mooi om te zien. In die periode is het heerlijk weer om te werken. Wat een klein minpuntje aan deze sector is dat het soms nog best fysiek werk kan zijn, waardoor je af en toe wel eens in je lichaam voelt. Gelukkig heb ik daar nog geen last van. En het is niet erg fijn werken als het slecht weer is.

 

Zijn er nog andere dingen die je leuk vindt om te vertellen?

‘Het is zeker een aanrader om te gaan werken in deze sector als je het heerlijk vind om buiten te werken. Je bent hele dagen tussen het groen, wat goed voor je is. Over het algemeen is er een erg goede sfeer in de boomkwekerij sector met goede collega's . Dat is bij mij dan tenminste nog wel altijd gebeurd.

Daarnaast nog een tip voor de ondernemers: Zorg ervoor dat je de zaterdagwerkers, vakantiewerkers en stagiaires bij je in het bedrijf houd zodat je ze misschien later wel als personeel kan gebruiken.’

 

Aan wie geef jij de pen door?

‘Aan Jorn Rijkenbarg, een klasgenoot van mij.’

 

Wat wil je aan hem vragen?

‘Wat zou voor jou de perfecte toekomst zijn in het bedrijfsleven?’

Nieuws

Loopbaangesprek houden
Loopbaangesprek houden
10-05-2021
In een loopbaangesprek staat de persoonlijke ontwikkeling van de werknemer in het werk en in de organisatie centraal.