Bomen over de boomkwekerij 

Bomen over de boomkwekerij deel 11 met Roel Straathof (J. Straathof B.V)

Sinds het najaar van 2021 draait de Talentboom Brancheopleiding Boomkwekerij in Boskoop. Roel is 1 van de deelnemers aan de eerste van dit programma

 

Als eerste, kan je wat over jezelf vertellen?

Ik ben Roel van Straaten, 22 jaar en werk op het bedrijf van mijn vader. Het is een familiebedrijf, volgens mijn vader de 4e generatie die het bedrijf runt. Ik werk hier samen met mijn vader, moeder en 1 vaste medewerker. Daarnaast werken er met name in de weekenden en vakanties wat scholieren mee.

We kweken op ruim 4,5 hectare voornamelijk buxus en Ilex in piramidevorm. Daarnaast kweken we een aantal andere soorten zoals Acers, Clematissen en Pyracantha soorten. Dit doen we deels in containers maar grotendeels in de vollegrond.

J. Straathof – Jos – Boomkwekerij – Buxus piramiden,  – Boskoop, boomkwekerij

 

 

Je doet mee aan de 1e editie van de Talentboom Brancheopleiding Boomkwekerij, waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
Ik ben een paar jaar gelede begonnen met de opleiding Tuinbouw Agribusiness bij de Hogeschool Inholland. Ik heb de opleiding hier niet afgemaakt omdat mijn interesse en motivatie wegzakte. De inhoud lag toch te ver van wat ik graag deed. Ik ben toen bij mijn vader op het bedrijf gaan werken en hoorde dat er in de regio Boskoop geregeld cursussen worden gegeven gericht op de boomkwekerij. Ik wou graag meer kennis op doen over boomkwekerij gerelateerde onderwerpen en besloot mij aan te melden voor de brancheopleiding

 

En waarom heb je dan gekozen voor de boomkwekerij?

Ik heb eigenlijk altijd al interesse gehad in de sector. Ik vind het fijn om buiten te werken. Daarnaast is het werk heel divers, geen dag is hetzelfde. Ik vind het mooi om handel te voeren en om een product in de markt te zetten.


Ik ben nu nog in dienst van het bedrijf maar ik zou het mooi vinden als ik in de toekomst kan toetreden in het bedrijf en het misschien zelfs overnemen.

Zo denk ik nu al wel mee over keuzes die gemaakt moeten worden, vooral als het over de toekomst gaat. Het is leuk om over de processen mee te kunnen denken.


Hoe bevalt de brancheopleiding?
Het is een hele leuke opleiding, heel praktisch omdat het puur gericht is op de boomkwekerij. Het is leuk dat we veel bedrijven bezoeken. Ook is het laagdrempelig zodat het goed te volgen is.


Het contact met de andere deelnemers is ook leuk, daar leer ik veel van. Daarnaast zijn de tijden zo dat je het goed kan combineren met je werk. We beginnen halverwege de middag dus dan kan je eerst nog even werken.


De inhoud sluit ook goed aan bij het werk, zo kan je bijvoorbeeld gelijk je spuitlicentie halen. Ook vind ik het mooi dat je losse modules kan volgen. Ik heb nu gekozen voor alle modules zodat ik het hele pakket heb. En wie weet volg ik in de toekomst nog meer modules uit een van de andere niveaus. Eerst maar eens dit rustig afronden.

De opdrachten heb ik nog niet allemaal gemaakt maar wat ik zo merk is dat het je wel helpt omdat je dan echt bezig bent met het bedrijf in combinatie met de theorie die je geleerd heb.

 

En tot slot, wat wil je andere mensen meegeven?
Ik vind het mooi dat zulke trajecten regionaal zijn, zo heb je alles in de buurt en bouw je gelijk een eigen netwerk op. Veel meer mensen zouden zich moeten aanmelden voor de Brancheopleiding. Zo leer je veel mensen kennen en leer je toch elke keer weer wat nieuws.

 

Aan wie wil jij de pen doorgeven en wat zou je aan hem/haar vragen?

Simon Been, waarom heb jij gekozen voor de Talentboom Brancheopleiding Boomkwekerij?


Bomen over de boomkwekerij deel 11 met Peggy Geraerts

De boomkwekerij, vaste planten- en zomerbloementeelt is een moderne dynamische sector met unieke producten en veel verschillende klanten. Peggy vertelt over haar ervaringen in de boomkwekerij.

 

Allereerst de vraag van Laura van Overbeek: ‘Als we het over vrouwen hebben die haar mannetje zeker kunnen staan denk ik ook aan Peggy. Een aantal jaren geleden heeft ze de overstap gemaakt naar de boomkwekerij sector. Wat vind je het leukste aan het werk in de sector?’

Wat een leuke vraag om mee te starten. Er zijn een aantal dingen waarin de boomkwekerijsector onderscheidend is ten opzichte van de sectoren waar ik voorheen heb gewerkt.

Allereerst de no-nonsense cultuur en de niet-lullen-maar-poetsen-instelling die vrijwel overal aanwezig is.

Daarnaast is het de passie voor het vak.

Als groothandel hebben wij aan de ene kant contact met onze leverancier, die we in de rustige zomerperiode bezoeken. Het is altijd mooi om te zien hoe een kweker gepassioneerd kan praten over zijn kwekerij en de planten die hij kweekt.

Aan de andere kant staan onze klanten, de hoveniers, veelal zelfstandig ondernemers die hard werken en met passie bezig zijn in de tuinen.

Het komt er op neer dat mensen de sector maken en als je daar elke dag mee mag werken, zorgt dat voor de juiste energie.

 

Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben Peggy Geraerts, 32 jaar en woonachtig in Someren. Ik werk nu ruim 4 jaar bij Boomkwekerij B. & B. Nagel.

Zoals Laura al aangaf, ik heb niet altijd in de sector gewerkt, hiervoor heb ik in de financiële dienstverlening en in het onderwijs gewerkt.
De administratieve ervaring was er wel, maar de kennis van planten ontbrak.  In de eerste jaren heb ik enorm veel van Bernie mogen leren. Naast het administratieve, hielp ik ook altijd mee met het uitzoeken van de planten, waardoor ik steeds meer oppikte.

Om mijn opgedane kennis te vergroten heb ik in 2020 de cursus Plantenkennis Compleet gevolgd bij de OntwerpAcedemie in Boskoop. Een erg leerzame en leuke cursus met een enorm bevlogen docente. Naast theorieles in het lokaal, was er ook altijd een buitenles, bij Greenlink gingen we dan alle planten bekijken, die we in de les behandeld hadden.

Door de cursus is mijn assortimentskennis vergroot en heb ik meer inzicht gekregen in de plantenfamilies, standplaats, grondsoorten en dergelijke.

 

Welke werkzaamheden voer je uit op het werk?

Ik werk op kantoor bij Boomkwekerij B. & B. Nagel. Onze kwekerij is gespecialiseerd in het kweken van de blauwe bessenplant (Vaccinium corymbosum) en daarnaast zijn wij een groothandel voor hoveniers in de regio.

Ik houd me vooral met de groothandel bezig. Ik ontvang vragen en bestellingen van hoveniers, verwerk ze administratief en koop ze in. Daarnaast overleg ik met leveranciers en hoveniers over beschikbaarheid of eventuele alternatieven.

Vervolgens zorg ik voor de transportplanning voor het ophalen van de planten, verwerk ik de prijzen en verstuur ik de afleverbonnen.

Het doel is altijd om de lijsten zoveel mogelijk compleet te leveren en de klant hiermee zoveel mogelijk te ontzorgen.

 

Hoe ziet een gemiddelde week er voor jou uit?

Wij hanteren een levertijd van 4 dagen. Alles wat uiterlijk op maandagavond wordt besteld, wordt op vrijdag geleverd. Dit betekent dat op maandag en dinsdag alle bestellingen verwerkt en ingekocht worden. Op dinsdagmiddag en woensdagochtend wordt de transportplanning gemaakt en eventuele wijzigingen besproken met de klant. Op woensdag worden de eerste planten geladen en op donderdag de rest. Op deze dagen hebben we op kantoor ruimte om offertes en overige vragen te beantwoorden.

Als op donderdagmiddag alle planten binnen en gesorteerd zijn, versturen we alle afleverbonnen zodat de hoveniers weten dat ze de bestelling op kunnen halen.

Sinds dit jaar ben ik op vrijdag vrij, maar in het voorjaar kom ik af en toe extra in verband met de voorjaarsdrukte. Op vrijdag worden veel bestellingen opgehaald door de hoveniers en help ik af en toe een handje met laden. Verder bereiden we een en ander voor, voor de aankomende week.

 

Welke opleidingen heb je hiervoor gevolgd, kun je hier iets over vertellen?

Ik heb geen opleiding in het groen gevolgd, maar de opleiding Management, Economie en Recht op Avans in ’S-Hertogenbosch.  Per toeval ben ik op deze plek terecht gekomen. Na 2 jaar werkzaam te zijn bij Boomkwekerij B. & B. Nagel ben ik de opleiding Plantenkennis Compleet gaan volgen aan de OntwerpAcademie in Boskoop.

 

Wat vind je het leukst aan de sector?

Zoals bij mijn openingsvraag al aangegeven, het werken met de mensen in de sector. Mensen maken de sector.

 

Zijn er nog andere dingen die je leuk vindt om te vertellen?

Nou dan wil ik graag even vernoemen dat ik op werk op het kantoor met een ontzettend mooi uitzicht. Het is iets kleins, maar het maakt me bijna dagelijks blij met mijn werkplek!

 

Heb je tips voor het werven van mensen voor deze mooie sector?

Ik denk dat dit kan door met passie over de boomkwekerij te vertellen en (aankomende) studenten dat gevoel van passie mee te geven.

Daarnaast vinden er veel technologische ontwikkelingen plaats in de boomkwekerij, die vernieuwingen zijn mooi om te laten zien en studenten zouden daarbij actief betrokken kunnen worden door toekomstvraagstukken ook eens bij hen neer te leggen. Ze hebben vaak een frisse en innovatieve blik op diverse vlakken.

 

Aan wie geef jij de pen door? Aan Michiel Curvers van Piante di Domani.

 

Wat wil je aan hem/haar vragen?

‘Je bent regelmatig in Italië te vinden om inkoop te doen. Wat zijn volgens jou de grootste verschillen tussen de kwekerijcultuur in Italië in vergelijking tot de Nederlandse kwekerijen?

 


Bomen over de boomkwekerij deel 10 met Laura van Overbeek

De boomkwekerij, vaste planten- en zomerbloementeelt is een moderne dynamische sector met unieke producten en veel verschillende klanten. Laura vertelt over haar ervaringen in de boomkwekerij.

 

Allereerst de vraag van Arno Engels: ‘De boomkwekerij zou van oudsher een mannenwereld zijn, terwijl er best veel vrouwen in onze sector werken – en gelukkig ook verschillende meiden zoals ik zag op onze jongerendag bij De Buurte. Hoe staat Laura haar mannetje op het laanboombedrijf?’

Zelf heb ik niet het gevoel dat ik mijn mannetje moet staan. We zijn een goed team en we maken het samen! Ik ben opgegroeid op een agrarisch bedrijf en ik hou er van om buiten te zijn. Ik heb een agrarische opleiding gevolgd, daar was ik ook 1 van de paar meiden tussen allemaal jongens.

Op onze boomkwekerij heb het erg naar mijn zin. We zijn een fijn team met leuke collega’s waar iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid heeft. Erg trots ben ik op alle collega’s die veel kennis in huis hebben en hard werken, ook aan hun eigen ontwikkeling.

Het is fijn om een mooi gedreven team samen te werken.

Ik ben niet de enige vrouw die werkzaam is binnen ons bedrijf, meerdere vrouwen werken in ons team of met ons samen. Een medewerkster van ons kantoor heeft er afgelopen jaar voor gekozen om meer echt op de werkvloer te staan en zij geniet van het werk buiten en in de loods.

 

Kun je iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Laura van Overbeek, 35 jaar oud, getrouwd met Maarten, moeder van Suus (7), Rens (6) en Fem (4). Geboren en opgegroeid in Oirschot, op het melkveebedrijf van mijn ouders. Op jonge leeftijd was ik veel in de stal te vinden en hielp ik mijn vader en mijn moeder veel op het bedrijf. Ik genoot er van om buiten te zijn en bezig te zijn met dieren. Maarten leerde ik kennen in mijn tienerjaren, hij was toen begonnen met het kweken van bomen. We gingen samenwonen bij het bedrijf, dat bestond op dat moment uit een kalverhouderij in combinatie met wat boomkwekerij. Na mijn opleiding ging ik bij een accountantskantoor werken en later heb ik een functie gehad in de advieswereld. Onze kwekerij groeide en zo ben ik steeds wat minder buiten huis gaan werken en steeds wat meer op kantoor van de boomkwekerij. Nu combineer ik de opvoeding van de kinderen met het werk op het kantoor van onze boomkwekerij.

 

Welke werkzaamheden voer je uit op het werk?

Mijn werkzaamheden zijn heel divers. Ik ben verantwoordelijk voor personeelszaken, voorraadbeheer, de website, nieuwsbrief, financiële prognoses en analyses en ik zorg er voor dat alles ‘in control’ is op kantoor.

Alle vragen rondom systeem en computers komen bij mij en vaak komen we tot een oplossing. De uitvoer van bomen wordt door mij administratief geregeld.

 

Hoe ziet een gemiddelde week er voor jou uit?

Elke dag zorg ik voor dat de dieren (geiten, paarden, honden) gevoerd zijn, dan ontbijt ik met de kinderen en die breng ik dan naar school.

Mijn week is vaak anders en ik heb werkzaamheden die jaarlijks, per kwartaal of maandelijks gedaan moeten worden. In de winter is ons leverseizoen en dan ziet mijn week er als volgt uit:

Op maandag begin ik met het ontvangen van de inkoop van het plantgoed en kijk ik of de inkoop aan sluit met de facturen. Daarna werk ik mijn mailbox bij. Ik haal de kinderen zelf op van school

Op dinsdag doe ik vaak eerst wat boodschappen en begin ik na de middag op kantoor. Dan controleer ik de orderregels welke gefactureerd worden en regel ik de personeelszaken.

Op woensdag werk ik onder schooltijd, op donderdag werk ik de hele dag. Op die dagen doe ik diverse werkzaamheden op kantoor, zoals: indelingen van orderregels, communicatie met klanten over orderregels, lijsten maken om op orders voorraad te rooien, perceelsregistratie, resultaatanalyses maken, liquiditeitsprognoses maken.

Op vrijdag sport ik en zorg ik voor het huishouden. In de winter ben ik dan vaak nog wel even op kantoor te vinden.

 

Welke opleidingen heb je hiervoor gevolgd, kun je hier iets over vertellen?

Na de HAVO ben ik naar de HAS gegaan, daar heb ik de opleiding veehouderij gedaan. De bedrijfseconomische kant vond ik toen interessant, bij een accountantskantoor heb ik geleerd hoe de boekhouding in elkaar zit en hoe je een jaarrekening maakt.

Daarna ben ik bij een adviesafdeling van ZLTO gaan werken, daar heb ik veel geleerd over wat je met die jaarrekeningen kan doen om daar een mooie prognose van te maken. Ook de opleiding fiscaal adviseur heeft me veel geleerd over belastingwetten.

Wat vind je het leukst aan de sector?

Het is mooi om het groen te zien langs de wegen en in de tuinen, waar het groen terecht komt. Het buiten werken tussen het groen.

 

Zijn er nog andere dingen die je leuk vindt om te vertellen?

Een week is nooit hetzelfde, altijd wat te beleven of altijd is er iets wat anders loopt dan je vantevoren had verwacht.

 

Heb je tips voor het werven van mensen voor deze mooie sector?

Blijf ontwikkelen en laat ontwikkelen!

 

Aan wie geef jij de pen door?

Aan Peggy Geraerts, boomkwekerij B&B Nagel

 

Wat wil je aan hem/haar vragen?

Als we het over vrouwen hebben die haar mannetje zeker kunnen staan denk ik ook aan Peggy. Een aantal jaren geleden heeft ze de overstap gemaakt naar de boomkwekerij sector. Wat vind je het leukste aan het werk in de sector?

 

 


Bomen over de boomkwekerij deel 9 met Arno Engels

De boomkwekerij, vaste planten- en zomerbloementeelt is een moderne dynamische sector met unieke producten en veel verschillende klanten. Arno vertelt over zijn ervaringen in de boomkwekerij.

Allereerst de vraag van Anja van Tilburg: 

Je bent nu een poosje actief als docent teelt en hebt hart voor de jongeren in de boomkwekerij. Wat zijn voor jongeren die werken in de boomkwekerij belangrijke punten om trots en tevreden te zijn in hun baan?

‘Je werkt in de groenste sector van de land- en tuinbouw, die het dichtst bij de natuur staat en waarvan de producten gewoon bewezen goed zijn voor het klimaat en je welzijn! Mensen kunnen jarenlang, of zelfs hun hele leven lang, plezier hebben van boomkwekerijproducten.

Het gaat nu heel goed in onze sector en ook de toekomst ziet er rooskleurig uit. Technische en digitale ontwikkelingen gaan hard, je kunt bijvoorbeeld steeds meer doen, aansturen en inzichtelijk maken met een smartphone of tablet. Kids groeien op met zulke devices, prachtig om dat te combineren met werken in de boomkwekerij! Zo kun je je op vele bedrijven ook ontwikkelen, bijvoorbeeld doorgroeien richting inkoop, verkoop, teeltmanagement.

Wat je ook doet, het is belangrijk dat je dat met een boel passie en plezier doet, ook als je overuren zou maken zoals nu voor de afzet!’

Kun je iets over jezelf vertellen?

‘Ik ben Arno, pas 48, getrouwd met Manon. We hebben twee jongens (4 en 12) en twee meisjes (6 en 8), wonen in een oud kwekerijhuis met een grote tuin. Daar heb ik vorig jaar een kas in gebouwd, leerzaam voor de kids om plantjes te kweken, zaaien en stekken, en vruchtjes op te eten. En bouwen met hout vind ik zelf leerzaam; wat een geluk dat m’n schoonvader gepensioneerd timmerman is. M’n vader is gepensioneerd kweker en boer – we hadden thuis rozen, coniferen, asperges, varkens, bieten. Het agrarische vak is me mooi met de paplepel ingegoten, en verschillende neven en nichten ondernemen in de boomkwekerij, veehouderij of glastuinbouw. Van jongsaf aan maak ik ook muziek, lekker blazen op m’n hoorn in de harmonie. En thuis ook raggen op m’n drumstel.’

 

Welke werkzaamheden voer je uit op het werk?

‘Ik ben deels in dienst van Yuverta Geldermalsen, als docent geef ik – samen met Jan van Lavieren – boomteeltles aan mbo-studenten in Opheusden en Brabant. Lessen voorbereiden, lesdagen draaien, excursies naar de praktijk regelen en begeleiden.

Daarnaast werk ik parttime voor LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen en de cultuurgroepen in onze sector: het betreft vooral activiteiten organiseren voor leden-kwekers, erover communiceren via onze site en nieuwsbrief. Zoals afgelopen jaar de jongerendag, webinars over uiteenlopende thema’s, en nu bijvoorbeeld opzet van Buxus-promotie en innovatiekringen rond weerbaar kweken.’

Hoe ziet een gemiddelde week er voor jou uit?

‘Op woensdag geven we boomteeltles in het Laanboomhuis, op donderdag bij Van den Berk Boomkwekerijen in Sint-Oedenrode. Het werk voor de Vakgroep verspreid ik op de andere dagen, of in de avonden. Vooral vanuit huis, maar soms zit ik ook in Boskoop of ergens anders in de boomkwekerij. Tussen dat alles, gezin en hobby’s door schrijf ik ook nog weleens artikelen over onze sector voor Nieuwe Oogst, of zoals binnenkort weer voor speciale uitgave van GrootGroenPlus. En om de zoveel tijd nog een bestuursvergadering van Boomteeltstudieclub Horst a/d Maas.’

 

Welke opleidingen heb je hiervoor gevolgd, kun je hier iets over vertellen?

‘Tuinbouw/akkerbouw aan de HAS in Den Bosch, voor een bredere kijk op onze sector, maar ik heb me daar toch vooral op boomteelt en sierteelt gericht, omdat ik dat het leukst vond – en nog steeds vind. Met stages van alles geleerd, van fertigatie-onderzoek bij laanbomen, kwaliteit boomkwekerij op een bloemenveiling, stekken van sierheesters, naar bloei-beïnvloeding Clematis aan korte stok. Na de HAS heb ik nog een tijd in Nieuw-Zeeland gewerkt, op een plantencentrum en een rozenkwekerij, en op een grote boomkwekerij in Engeland. Nog steeds is alles leerzaam!’

 

Wat vind je het leukst aan de sector?

‘Het leukst? Om te zien en horen dat kwekers trots zijn op hun vak. En dat ze dat graag willen overbrengen op jongeren, of gewoon op mensen die weleens willen weten hoe bomen en planten worden gekweekt. Het is natuurlijk vakmanschap.’

 

Heb je tips voor het werven van mensen voor deze mooie sector?

‘Eigenlijk zijn dit al open deuren: laat zien hoe je produceert, wat je allemaal doet voor de natuur en het milieu, hoe je meegaat met bijvoorbeeld technische innovaties, en vooral: dat je niet alleen investeert voor een betere of efficiëntere productie, maar zeker ook voor het plezier en welzijn van je medewerkers. Iedereen trekt nu aan personeel, benoem daarom de pluspunten van ons vak. Maak het verschil met andere sectoren duidelijk.’

 

Aan wie geef jij de pen door?

‘Laura van Overbeek (Boomkwekerij Maarten van Overbeek, Oirschot).’

 

Wat wil je aan hem/haar vragen?

‘De boomkwekerij zou van oudsher een mannenwereld zijn, terwijl er best veel vrouwen in onze sector werken – en gelukkig ook verschillende meiden zoals ik zag op onze jongerendag bij De Buurte. Hoe staat Laura haar mannetje op het laanboombedrijf?’

 

 


Bomen over de boomkwekerij deel 8 met Anja van Tilburg

De boomkwekerij, vaste planten- en zomerbloementeelt is een moderne dynamische sector met unieke producten en veel verschillende klanten. Anja vertelt over haar ervaringen in de boomkwekerij.

 

Allereerst de vraag van Peet Stolwijk: Wat vind je naast al het leuke het meest lastig in jouw werk voor en met de sector?

Oei, we starten direct met het lastigste onderdeel. In het kader van de onderwerpen waar ik voornamelijk mee bezig ben (Onderwijs en Arbeidsmarkt) loop ik soms toch wel op tegen de traditionele wijze van HR binnen het bedrijf. Handen uit de mouwen, geen 9 tot 5 mentaliteit en wordt er niet heel veel gesproken over het persoonlijk ontwikkelingspad van individuele werknemers. Terwijl zeker dit laatste heel belangrijk is voor het behouden van personeel. De meeste willen zich doorontwikkelen, groeien naar een andere functie met de daarbij behorende salarisschaal. Met regelmaat echt aan de tafel om het gesprek aan te gaan gebeurt nu nog lang niet bij alle bedrijven.

Gelukkig zie ik ook steeds meer verandering bij met name de jonge ondernemers. En dat werpt ook zn vruchten af. Tevreden werknemers trekken ook nieuwe medewerkers aan.

 

Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben Anja van Tilburg (33), getrouwd en 2 kinderen van 3 en 1. En we wonen in Gouda. Ik heb geen roots in de boomkwekerij en ook niet opgegroeid in Boskoop.

Als scholier ben ik in de boomkwekerij terecht gekomen en had het daar meteen naar mijn zin. Sindsdien ben ik werkzaam in de sector. Eén jaar ben ik er tussenuit geweest naar Suriname. Meer dan 10 jaar heb ik op een boomkwekerij in Boskoop gewerkt en nu 5 jaar actief voor projecten van St. Greenport.

Naast het werk voor de Greenport dat ik zo’n 2 – 2.5 per week doe heb ik in Gouda Bloemendaal een wijkpunt Rechtstreex, waar producten rechtstreeks van de boer aan de consument wordt verkocht.

 

 

Welke werkzaamheden voer je uit op het werk?

Als projectleider is mijn werk erg divers. Ik ben voornamelijk actief op Onderwijs en Arbeidsmarkt en het organiseren van netwerkbijeenkomsten zoals bijvoorbeeld de netwerklunches. De projecten veranderen door de jaren heen wel regelmatig. Projecten op dit moment zijn de Greenport Boskoop Academy, de Tuinbouw Battle, het werven en enthousiasmeren van jongeren voor de Boomteeltopleiding door bedrijfsbezoeken/stages en de Heroes in Green campagnes.

 

Hoe ziet een gemiddelde week er voor jou uit?

Op maandagmorgen start ik de week op, maak een weekplanning, werk mijn mail bij en bereid afspraken voor. Maandagmiddag probeer ik zoveel mogelijk met de kinderen te zijn.

Dinsdag maak ik het liefst een lange dag en doe dan voornamelijk werk voor de Greenport. Hoe deze dag eruit ziet is altijd anders en afhankelijk van de projecten die draaien.

Woensdag probeer ik zoveel mogelijk thuis te zijn en een gezellige dag met de kinderen te maken. Tussendoor en ’s avonds maak ik dingen af die zijn blijven liggen en werk de mail weer bij. Woensdag doe ik ook vanuit huis een aantal werkzaamheden voor Rechtstreex.

Donderdag is weer een Greenport dag en net als dinsdag is het elke week weer anders wat er op de agenda staat. Ik probeer in te plannen om aan het einde van de dag alle Greenport activiteiten voor die week af te ronden.

Vrijdag is dag die helemaal in beslag genomen wordt door Rechtstreex. Op deze dag worden de producten gebracht en bestellingen van de klanten klaargezet die ze ’s middags komen ophalen.

In het weekend ben ik echt vrij en wordt er geen werk gedaan.

 

Welke opleidingen heb je hiervoor gevolgd, kun je hier iets over vertellen?

In mijn puber jaren was ik niet naar school te krijgen en deed er dus alles aan om met de kortst mogelijke route vanaf te zijn. 1 dag in de week de BBL Boomteeltopleiding in Houten vond ik wel voldoende. Toen ik die had afgerond begon het eigenlijk pas te kriebelen. Eerst heb ik diverse 1 jarige avondopleidingen en cursussen gedaan zoals management opleiding en innovatiemanagement. Daarna heb ik 4 jaar HBO Agrarische Bedrijfskunde in deeltijd gevolgd.

 

Wat vind je het leukst aan de sector?

No nonsens, nuchter en vooral praktisch. Er is veel mogelijk en er gebeurd ook veel op het gebied Onderwijs en Arbeidsmarkt omdat bedrijven heel gastvrij zijn en praktisch meedenken én doen zonder dat er eerst hele plannen van A tot Z moeten worden uitgeschreven.

 

Heb je tips voor het werven van mensen voor deze mooie sector?

  • Allereerst trotse werknemers trekken nieuwe medewerkers aan. Dus zorg dat je tevreden en trotse werknemers hebt.
  • Laat zien dat je vacatures hebt op alle mogelijke manier, sociale media, posters, in je netwerk en het netwerk van je werknemers als ze daar open voor staan. Wees creatief met je vacaturetekst en zorg voor een goed bedrijfsfilmpje.
  • De werkgeverslijn heeft deze week een webinar over krapte op de arbeidsmarkt met praktische tips voor werkgevers. Deze is ook later terug te kijken als je je aanmeld.

 

Aan wie geef jij de pen door?

Arno Engels

 

Wat wil je aan hem/haar vragen?

Je bent nu een poosje actief als docent teelt en hebt hart voor de jongeren in de boomkwekerij.

Wat zijn voor jongeren die werken in de boomkwekerij belangrijke punten om trots en tevreden te zijn in hun baan?

 


 

Bomen over de boomkwekerij deel 7 met Peet Stolwijk

De boomkwekerij, vaste planten- en zomerbloementeelt is een moderne dynamische sector met unieke producten en veel verschillende klanten. Peet vertelt over zijn ervaringen in de boomkwekerij.

Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben 62 jaar geleden geboren in Boskoop en al op jonge leeftijd (6 jaar) in de boomkwekerij gaan ‘helpen’ bij mijn opa. Ik ben overigens geen familie van de andere Stolwijken in Boskoop. Mijn roots liggen in Reeuwijk.

De liefde voor het vak was groot en ik heb veel werkervaring op gedaan bij verschillende bedrijven, in de teelt en de handel in zowel Boskoop als Groenekan (laanbomen). Bij toeval ben ik in het beroepsonderwijs terecht gekomen. Dat is inmiddels 40 jaar geleden.

Welke werkzaamheden voer je uit op het werk?
Naast het coördineren en verzorgen van de lessen voor de reguliere BBL Boomteelt in Boskoop verzorg ik cursussen binnen de Greenport op het gebied van Plantenkennis, aansturen medewerkers, en nog meer. Ook landelijk ben ik betrokken bij het ontwikkelen van de  Talentboom Brancheopleiding Boomkwekerij. Eind oktober gaat deze daadwerkelijk van start. Hier kijk ik naar uit om dit traject samen met het bedrijfsleven en specialisten tot een succes te maken.

 

Hoe ziet een gemiddelde week er voor jou uit?
Maandag: mail doornemen en verwerken, cursusvoorbereiding, cursus geven, vergaderen
Dinsdag: mail, lesvoorbereiding, stage-bezoeken, plannen/ organiseren en telefoneren + brancheopleiding geven
Woensdag: wederom de mail en BBL lesdag
Donderdag: wederom de mail, opdrachten/toetsen nakijken/schrijven, stage-bezoeken, cursuswerk.
Vrijdag: vrij (seniorenverlof)

 

Welke opleidingen heb je hiervoor gevolgd, kun je hier iets over vertellen?
Na de middelbareschooltijd (VWO) ben ik naar de Rijks Middelbare Tuinbouwschool in Boskoop gegaan. Hier heb ik zowel de richting Boomteelt als Aanleg en Onderhoud gevolgd. Hierna de LV-akte Boomteelt behaald en vervolgens de LV-akte Aanleg en Onderhoud. Daarna allerlei beroepsgerichte nascholingen gedaan.

 

Wat vind je het leukst aan de sector?
Het leukst? Het is een combinatie van! Ik kan genieten van de mooie producten maar ook van de geweldige samenwerking met het bedrijfsleven. Zoals bijvoorbeeld: de wijze waarop ze bereid zijn om een kijkje in de keuken te willen geven aan de jongeren die de opleiding volgen.

Zijn er nog andere dingen die je leuk vindt om te vertellen?
Negen jaar geleden heb ik de kans gekregen om de BBL-opleiding Boomteelt in Boskoop te starten. Door de gezamenlijke inspanningen en grote betrokkenheid vanuit de Stichting Greenport gaat het goed met de opleiding!


Heb je tips voor het werven van mensen voor deze mooie sector?
Deze vraag combineer ik graag met de volgende vragen Anja van Tilburg (Greenport Boskoop) is degene die hier de afgelopen jaren veel inspanningen voor heeft geleverd, en nog steeds doet. En het ik vind het leuk om
haar hierover te laten vertellen/schrijven

 

Aan wie geef jij de pen door?
Aan Anja dús!

 
Wat wil je aan hem/haar vragen?
Wat vind je naast al het leuke het meest lastig in jouw werk voor en met de sector?

 

 


Bomen over de boomkwekerij deel 6 met Bob Hoogerdijk

De boomkwekerij, vaste planten- en zomerbloementeelt is een moderne dynamische sector met unieke producten en veel verschillende klanten. Bob vertelt over zijn ervaringen in de boomkwekerij.

 

Allereerst de vraag die Jacqueline van der Burg voor jou heeft: Hoe zou jij jongeren adviseren en enthousiast maken voor een baan in de agrarische sector?

De agrarische sector en de boomkwekerij specifiek is in mijn ogen een sector waar enorm veel talent gewenst is en jij als jonge nieuwe medewerker echt het verschil kan maken. Er zijn allerlei functies; van teelt tot productie, logistiek, techniek en commercieel.

Veelal zijn de teams compact en ben je niet één van de vele maar gelijk degene die een taak heeft en de verantwoordelijkheid krijgt. Degene die de verantwoordelijkheid pakt kan snel stappen maken en groeien binnen de functie of het bedrijf.

 

 

Kun je iets over jezelf vertellen?

Als zoon van een kweker van de oude stempel is de voorliefde voor het boomkwekrij product en hard werken er vanaf jongs af aan ingegoten. Samen bakken open/dicht leggen, mee helpen watergeven en de scherming open/dicht doen in het weekend. Aan de andere kant was m’n moeder erg commercieel gedreven en met haar ging ik doordeweeks mee naar de zaak of mocht ik op beurzen mee helpen de stand opbouwen.

Ik denk dat die combinatie  ervoor gezorgd heeft dat ik een commerciële functie binnen de boomkwekerij ben gaan bekleden. In het weekend alle kassen 3x per dag af hoeft nu niet meer, maar desalniettemin neem ik graag m’n kinderen mee naar de zaak om te “helpen” op zaterdag.

 

Welke werkzaamheden voer je uit op het werk?

Ik ben commercieel directeur, eindverantwoordelijke voor het commerciële gedeelte van het bedrijf. Hieronder valt de verkoopplanning en productieplan, inkoop leverbaar en plantgoed, verkoop en marketing en automatisering/ mechanisering op kantoor als op de kwekerij bij het afleverproces. Maar al deze disciplines dit doe ik niet alleen, we hebben een team van 54 vaste medewerkers met ieder zijn specialiteit en verantwoordelijkheid. Samen met het management team en mijn compagnon Siem Hoogeveen werken we dagelijks aan ons bedrijf.

 

Hoe ziet een gemiddelde week er voor jou uit?

In het seizoen is het iedere maandag op kantoor en beschikbaar zijn voor alle handen vragen. De dinsdag rond de tuinen, en enkele afspraken op kantoor. Op woensdag en donderdag plan ik m’n bezoeken aan klanten, collega kwekers of ga ik naar Portugal waar we een deel van onze productie doen met grassen. Op vrijdag de plannen of planningen maken, overleg met collega’s en ik probeer nog een aantal tuinen aan te doen waar activiteiten zijn. Op zaterdag maak ik de klussen af waar ik doordeweeks niet aan toe ben gekomen.

 

Welke opleidingen heb je hiervoor gevolgd, kun je hier iets over vertellen?

Ik ben begonnen met de havo en vond het ideaal dat je na 3 havo een MBO opleiding kon gaan volgen. Ik dacht dan ben ik al op m’n 18e klaar met school en kan ik voor mezelf gaan werken. Achteraf natuurlijk anders moeten aanpakken en gewoon eerst m’n havo afmaken dan een vervolg opleiding kiezen en wat later gaan werken. Een studenten leven is nog niet zo verkeerd denk ik nu.

Maar veel geleerd in de dingen die ik daarna allemaal goed en fout heb gedaan. Waarbij ik op m’n 21e bij Hoogeveen Plants aan de slag kon. Naast het veel kunnen leren in de praktijk en de collega’s aldaar, heb ik uiteindelijk nog een deeltijd HBO opleiding Bedrijfskunde gevolgd. Dit heeft me geholpen om bepaalde structuren voor mezelf en voor het bedrijf te op te zetten waar we tot op de dag van vandaag nog profijt van hebben.

 

Wat vind je het leukst aan de sector?
De seizoenen en het assortiment door de seizoenen heen. Ik moet mezelf afremmen wat assortiment aangaat, om het werkbaar en praktisch te houden binnen ons bedrijf.

Maar alle productgroepen binnen de boomkwekerij trekken mij en ik zie overal kansen.

 

 

Zijn er nog andere dingen die je leuk vindt om te vertellen?

Het meest moeilijke is om als je jong bent te bepalen wat je echt leuk vindt en om op dat moment een keuze te maken welke richting je opgaat. Ik heb ook altijd nog veel andere interesses gehad, maar heb op een gegeven moment wel de keuze gemaakt om voor de boomkwekerij te gaan. Het ligt dicht bij je (letterlijk), je hoeft dus nooit in de file te staan en je hebt de mogelijkheid om met jouw talent het verschil in een organisatie te maken.

 

Heb je tips voor het werven van mensen voor deze mooie sector?

Ongeacht de interesse voor een bepaalde functie er is altijd een uitdagende functie te vinden binnen onze sector. Gemoedelijk samenwerken met je collega’s, andere kwekers, of klanten. Als team samen de klus klaren en op vrijdag middag gezellig met je collega’s een biertje drinken om de week af te sluiten, dat zie je niet in elke sector terug.

 

Aan wie geef jij de pen door?

Karl Houdijk 

 

Wat wil je aan hem/haar vragen?

Het hebben van voldoende goede productiemedewerkers is steeds lastiger, we moeten naar meer mechanisatie binnen onze sector. Dit betekend ook meer technische mensen die dit kunnen instaleren, repareren en bedenken. Waarom vindt jij de techniek zo uitdagend bij vd Salm en welk soort functies zie jij ontstaan in dit kader.

 

 


 

Bomen over de boomkwekerij deel 5 met Jacqueline van der Burg

De boomkwekerij, vaste planten- en zomerbloementeelt is een moderne dynamische sector met unieke producten en veel verschillende klanten. Jacqueline vertelt over haar ervaringen in de boomkwekerij.

Allereerst de vraag die Jan-Willem Rotteveel voor jou heeft: Hoe is je indruk van de sector en waar liggen, op je vakgebied, de uitdagingen voor de toekomst?

Zoals alle vakgebieden binnen de agrarische sector valt me op dat ondernemers en vaak ook de personeelsleden in de tuinbouw bovenal trots zijn op wat ze doen en hun vak met passie uitvoeren. Daarnaast is het echt vakwerk wat men uitvoert.

Kansen zijn er volop voor de sector. Voor mijn vakgebied zie ik ze zeker in digitalisering. Er wordt nog veel met Excel bestanden gewerkt met daarin het aanbod, deze worden dan weer doorgemaild naar klanten die meerdere van deze bestanden dan weer met elkaar moeten vergelijken. Ook in het verdere koopproces zijn veel bedrijven niet of niet goed gedigitaliseerd.

 

Hierdoor kost het verkoopproces meer tijd welke juist besteed kan worden aan andere zaken. Dit is eerst een investering in tijd en geld maar op langer termijn zorgt het voor efficiënter werken.

 

 

Als Varb is onze doelstelling de handel in buitengroen te bevorderen. Digitalisering is hierin een heel mooi hulpmiddel die naar mijn mening nog te onderbelicht is. Dit is dan ook zeker een uitdaging voor de toekomst.

 

Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben Jacqueline van der Burg, 38 jaar en nu bijna 3 jaar werkzaam bij Stichting Varb. Van oorsprong uit de glastuinbouw, mijn vader had een tomatenkwekerij. Mijn hart lag al van jongs af aan bij de tuin en alles wat erom heen speelde, het was dan ook snel voor mij duidelijk dat ik de sector in wilde. Helaas was overname geen optie maar dat was voor mij geen reden om niet in de sector te blijven.

Tijdens en na mijn HBO ben ik dagelijks bestuurder geweest van NAJK en mocht daar de  portefeuille Tuinbouw vervullen. Hierdoor ben ik met alle vakgebieden binnen de agrarische sectoren in aanraking gekomen en heb ik van dichtbij mogen ervaren hoe mooi en divers onze sector is. Met wat omzwervingen heb ik uiteindelijk 7 jaar bij de Bloembollenkeuringsdienst gewerkt waar ik mij bezig hield met de ontwikkeling van Ketenregister en de implementatie van regelgeving rondom export van bloembollen naar derde landen (landen buiten EU).

 

Welke werkzaamheden voer je uit op het werk?

Mijn functie is operationeel manager. Hierdoor mag ik mij met heel veel zaken bezig houden. Ik houd mij met name bezig met hoe wij ons als handelsplatform kunnen verbeteren om onze deelnemers beter te kunnen faciliteren en hoe we de handel in buitengroen kunnen bevorderen. Maar ook met hoe we nieuwe deelnemers kunnen aantrekken. Daarnaast zitten de praktisch operationele zaken zoals gebouw-, en debiteurenbeheer maar ook het opstellen van instructies voor de supportdesk en het meedenken in uitleg naar onze deelnemers in mijn takenpakket. Een hele veelzijdige baan dus.

 

Hoe ziet een gemiddelde week er voor jou uit?

Zoals aangegeven heb ik een veelzijdige baan. Daarom start ik de week altijd met het nalopen van mijn mail en een kijkje in mijn agenda en waar nodig het voorbereiden van overleggen voor die week. Zijn er klanten die ik nog moet bellen of andere zaken die mijn aandacht vragen? Het voorbereiden van mijn nieuwe week probeer ik eigenlijk altijd al vrijdagmiddag te doen zodat ik op maandag lekker vlot kan opstarten.

Iedere week ben ik wel bezig met het uitwerken en/of testen van projecten voor het handelsplatform. Dit kunnen kleine wijzigingen zijn of veel grotere. En zowel voor de korte als langere termijn. Ik doe dit gelukkig niet alleen maar samen met een collega.

Daarnaast beantwoord ik vragen van collega’s en klanten en verwerk ik, als het nodig is, aanvragen voor een abonnement of demo account.

 

Welke opleidingen heb je hiervoor gevolgd, kun je hier iets over vertellen?

Na de middelbare school ben ik naar het Wellantcollege in Gouda gegaan voor de opleiding plantenteelt niveau 4, altijd met het idee dat ik door wilde naar het HBO. Aan het einde van mijn MBO zag ik doorstromen niet zitten en ben ik gaan werken. Al snel kwam ik erachter dat ik daarmee niet het werk kon doen wat ik graag zou willen en werd mijn wens om verder te studeren weer geprikkeld. Het mooie van de tussenperiode was wel dat ik daardoor de kans heb gekregen om voor NAJK mee te gaan met een pilot studiereis naar Tanzania. Hier hebben we veel tuinbouwbedrijven mogen bezoeken en mogen zien hoe in een Afrikaans land wordt geteeld. 

Ik ben dus uiteindelijk weer terug naar school gegaan en heb de opleiding Bedrijfskunde en Agribusiness in Delft gedaan. Hier ken ik Jan Willem van. Het leuke is nu dat hij, naast voorzitter van Perennial Power ook lid van het bestuur van Varb is en daarin de rol van secretaris en penningmeester vervuld.

 

Wat vind je het leukst aan de sector?
De diversiteit van de verschillende bedrijven vind ik bijzonder. Daarnaast vind ik het erg mooi om te zien dat iedereen trots is op zijn product. Dat mogen we met elkaar nog meer uitdragen.

 

Zijn er nog andere dingen die je leuk vindt om te vertellen?

Als Stichting Varb vinden we het heel belangrijk om te luisteren naar onze deelnemers. Verbeteringen en wensen die zij aandragen nemen we altijd serieus.

Zo zijn we momenteel bezig om een app te ontwikkelen waardoor het nog gemakkelijker is het aanbod te updaten en een foto aan de aanbodregel toe te voegen.

Dit is een vraag van veel bedrijven geweest. Ik vind het daarom leuk dat we hier invulling aan geven. Het doel is dat de app dit jaar live gaat.

 

Heb je tips voor het werven van mensen voor deze mooie sector?

Ik denk dat we meer moeten laten zien waarom we trots zijn op onze sector en wat de kansen zijn. Handjes hebben we altijd nodig maar het is goed ook te tonen wat er verder mogelijk is met bijv. een technische opleiding. Dit geldt wat mij betreft wel voor de gehele agrarische sector.

 

Aan wie geef jij de pen door?

Ik wil de pen doorgeven aan Bob Hoogerdijk van Hoogeveen plants. Wij hebben op het MBO met elkaar in de klas gezeten. Ik ben benieuwd naar het pad dat hij heeft afgelegd van het MBO naar mede eigenaar van zo’n groot boomkwekerijbedrijf.

 

Wat wil je aan hem/haar vragen?

Ik ben heel benieuwd wat hij jongeren zou adviseren als ze nog een studiekeuze moeten maken en twijfelen of werken in de agrarische sector iets voor hen is. Hoe zou hij ze enthousiast maken?

 


  

Bomen over de boomkwekerij deel 4 met Jan Willem Rotteveel

De boomkwekerij, vaste planten- en zomerbloementeelt is een moderne dynamische sector met unieke producten en veel verschillende klanten. Jan Willem vertelt over zijn ervaringen in de boomkwekerij.

 

Allereerst de vraag die Peter Willemsen voor jou heeft: 'Hoe is het om voorzitter te zijn van Perennial Power naast je drukke werkzaamheden op de kwekerij?

'Hartstikke leuk! We hebben een goed bestuur met enthousiaste collega’s en de samenwerking met iBulb bevalt erg goed! iBulb verzorgd voor Perennial Power het uitvoerende werk.

De functie van voorzitter en bestuurswerk in het algemeen zet je aan om breder te denken dan alleen het eigen bedrijf en helpt het om een sector beter te begrijpen.

Daarnaast geeft het,in het geval van Perennial Power, echt energie als je ziet hoeveel mensen we bereiken met het beperkte budget wat we beschikbaar hebben.'

 

 

Kun je iets over jezelf vertellen?

'Nou vooruit, ik ben 36 jaar, getrouwd met Anne en samen hebben wij een dochter van bijna 3 jaar oud; Lisa. Naast het werk en gezin luister ik graag muziek, brouw ik bier met een vriend, speel tennis en probeer al jaren gitaar te spelen.'

'Het bedrijf runnen wij momenteel met z’n drieën, samen met mijn twee neven Roy en Jim. Wij hebben het overgenomen van onze vaders, Gerard en Kees.'

'Onderling hebben we de taken goed verdeeld, dat geeft rust en ieder de ruimte om z’n eigen ding te doen.'

 

Welke werkzaamheden voer je uit op het werk?

'Binnen het bedrijf houd ik me vooral bezig met de verkoop, bijhouden van voorraad, klantcontact en onderhoud van machines en techniek. Daarnaast spring ik bij waar dat nodig is!'

 

Hoe ziet een gemiddelde week er voor jou uit?

'Maandag en woensdag zijn voor ons drukke dagen omdat we op dinsdag en donderdag vaak veel orders moeten uitleveren. Orders en aanvragen komen de gehele week binnen via de site, mail, telefoon etc., aan mij de taak deze te verwerken tot werkbonnen zodat de orders klaargemaakt kunnen worden.'

 

Welke opleidingen heb je hiervoor gevolgd, kun je hier iets over vertellen?

'Na de middelbare school ben ik naar het MBO in Aalsmeer gegaan voor de opleiding Plantenteelt niveau 4 en vervolgens  de HBO opleiding Agribusiness in Delft gedaan. Achteraf gezien een mooie volgorde, het praktische van de MBO opleiding heeft me veel geholpen in de meer theoretische gerichte HBO opleiding.'

 

Wat vind je het leukst aan de sector?

'De diversiteit in alle opzichten. Het assortiment is enorm breed, en constant in beweging. De bedrijven zijn divers; van enorme productie gedreven bedrijven tot aan kleine kwekerijen die een niche markt bedienen. Daarnaast geeft het gewoon veel voldoening om aan iets te werken waarvan je weet dat het in een tuin geplant gaat worden en mensen nog jarenlang plezier van hebben.'

Zijn er nog andere dingen die je leuk vindt om te vertellen?

'Momenteel zijn we bezig om met Perennial Power een kinderboekje uit te ontwerpen. We zijn nog in de ontwerpfase, maar uiteindelijk hopen we van het najaar een finaal ontwerp af te hebben.'

'Met dit boekje willen we jonge kinderen spelenderwijs laten zien wat voor moois er groeit- en bloeit in de tuin en welke gekke of bijzondere eigenschappen planten kunnen hebben.'

 

 

Heb je tips voor het werven van mensen voor deze mooie sector?
'Ik denk dat we met z’n allen moeten laten zien wat ons bezig houd, waar we druk mee zijn en waar we voor staan. Grijp de kans aan om via social media, open dagen of interviews de sector uit te lichten en te laten zien wat er in de sector gebeurd. Daarnaast zullen wij als sector de belangen van groen moeten blijven benadrukken bij consumenten en overheid.'

 

Aan wie geef jij de pen door?

'Ik zou graag de pen door willen geven aan Jacqueline vd Burg, oud studiegenoot en inmiddels  zo’n drie jaar werkzaam bij Varb. en ik ben erg benieuwd naar haar indruk van de sector waar op haar vakgebied de uitdagingen liggen voor de toekomst!'

 

Wat wil je aan haar vragen?

'Ik ben erg benieuwd naar haar indruk van de sector en waar op haar vakgebied de uitdagingen liggen voor de toekomst!'

 


 

Bomen over de boomkwekerij deel 3 met Peter Willemsen

De boomkwekerij, vaste planten- en zomerbloementeelt is een moderne dynamische sector met unieke producten en veel verschillende klanten. Peter vertelt over zijn ervaringen in de boomkwekerij.

 

Allereerst de vraag die Jorn voor jou heeft: Hoe ga je om met de intense groei van het bedrijf Heutinck?

'Dat is een mooie uitdaging om bij te houden en soms is het lastig kiezen waar je op moet focussen.

Sinds anderhalf jaar werken we met een organisatie deskundige die ons helpt de organisatie mee te laten groeien en dat is prettig. Uiteindelijk biedt deze groei ons ook erg veel mooie kansen.'

 Kun je iets over jezelf vertellen?

'Ik ben Peter Willemsen en zit nu 30 jaar in het vak. Ik ben op mijn 19e begonnen met vaste planten kweken voor tuincentra en Cash and Carry. Na een paar jaar ben ik me meer op de aanleg markt gaan richten omdat ik dan door het jaar heen een betere arbeidsverdeling had en niet met de trend mee hoefde te gaan met de foto etiketten die een tuincentra graag heeft.

Door die keuze ben ik ook meer gaan handelen dan kweken omdat de aanleg markt wat grilliger is in de vraag naar soorten en aantallen. Na jaren bij Heutinck planten te hebben gekocht zijn we in 2014 verder gaan samenwerken en nu zit ik er al weer 6 jaar.'

 

Hoe ziet een gemiddelde week er voor jou uit?

'Op maandag en woensdag bemoei ik me veel met de daghandel en op de andere dagen is er regelmatig een vergadering en probeer ik knelpunten aan te pakken.

 

Welke werkzaamheden voer je uit op het werk?

'Ik stuur het kantoor team met de daarbij horende verkoop en logistiek aan en daarnaast ben ik lid van de stuurgroep van het bedrijf die de richting bepaald.'

 

Welke opleidingen heb je hiervoor gevolgd, kun je hier iets over vertellen?

'Middelbaar Commercieel onderwijs en daarnaast een cursus vaste planten kweken. Op dit moment volg ik het TOP programma boomkwekerij bij de ondernemerschap academy. 

 

Wat vind je het leukst aan de sector?

'Het unieke product en hoe bijna iedere klant weer andere wensen en toepassingen heeft en er bijna nooit 2 weken hetzelfde zijn.'

 

Zijn er nog andere dingen die je leuk vindt om te vertellen?

'Wij hebben sinds begin dit jaar Kwaliteitsplanten.nl en Ubbink plantgoed overgenomen en worden in de breedte sterker en kunnen onze stagiaires ook veel bieden.'

 

Heb je nog tips?

'Laten we inzetten dat ons groene product ook een groen imago blijft houden.'

 

 

Aan wie geef jij de pen door?

'Jan Willem Rotteveel van Gebroeders Rotteveel Vaste Planten in Noordwijk.'

 

Wat wil je aan hem vragen?

'Hoe is het om voorzitter te zijn van Perennial Power naast je drukke werkzaamheden op de kwekerij?

 


 

Bomen over de boomkwekerij deel 2 met Jorn Rijkenbarg

De boomkwekerij, vaste planten- en zomerbloementeelt is een moderne dynamische sector die mooie carrièrekansen biedt voor mensen met uiteenlopende achtergronden en opleidingen. En dat is precies wat Jorn zo aanpreekt. Hij vertelt over zijn ervaringen in de boomkwekerij.

 

Hoe ziet een gemiddelde week er voor jou uit?

‘Maandag begint voor mij met de projecten in samenwerking met Green Products. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in paperplugs maken voor de steksector. Hier testen wij de houdbaarheid en algemene omstandigheden van de plug. Dit is meestal tot een uur of 3 in de middag.

Dinsdag heb ik doordat ik een achterstand heb opgelopen tijd om aan mijn eigen schema te werken voor school. Dit bestaat uit biologie en burgerschap voor mij. Op de woensdag werk ik aan plant gerichte opdrachten. Hiermee bedoel ik de Integrale Opdracht (IO). Dit is een opdracht die wij elke periode hebben.

Donderdags heb ik stage. Dit is altijd wel fijn omdat je dan even lekker buiten bent en met planten kunt werken. Ik loop stage bij vaste planten kwekerij Heutinck in Borculo. Vrijdag gebruik ik altijd om aan mijn economie opdrachten te werken.’

Welke werkzaamheden voer je uit op je werk en/of stage?

‘Op stage voeren we in deze tijd vaak rooiwerk uit. Dus planten uit de volle grond rooien om ze vervolgens in de koelcel te bewaren. Deze worden in de loop van de winter eruit gehaald om ze te verwerken. Ook zijn we soms al planten aan het verwerken tot moerplanten, oppotplanten of stek.’

 

Je volgt nu een opleiding, kun je daar meer over vertellen?

&lsq

Nieuws

Vertrek Robert Soesman
Vertrek Robert Soesman bij Talentboom
22-09-2022
Als je ergens een punt achter zet ga je verder met een hoofdletter.   Na bijna drie jaar als scholingsconsulent te hebben gewerkt bij Talentboom Boomkwekerij ga ik wat anders doen.