•  
  • Home
  • |
  • De sector

De sector boomkwekerij, vaste planten en zomerbloemen

De boomkwekerij maakt een belangrijk onderdeel uit van de maatschappij. Dat besef is in deze sector nog nooit zo groot geweest als de laatste jaren. Steeds meer realiseren boomkwekers en handelaren zich dat veranderingen in de samenleving direct invloed kan hebben op de bedrijfsvoering. Omgekeerd heeft diezelfde samenleving steeds meer oog voor de rol van het groen voor een gezonde en plezierige leefomgeving.

Groen is leven

Groen is Leven, is een slogan waarmee de Nederlandse boomkwekerijsector al jaren naar buiten treedt. We strijden met z'n allen tegen het broeikaseffect. De aanleg en behoud van bossen zijn twee van de belangrijkste maatregelen. Voor die bossen zijn jonge bomen nodig. De boomkwekers zorgen er voor. Ook op lokaal niveau speelt groen een rol van betekenis. De burger is de beste pleitbezorger voor bomen, heesters en andere planten in zijn directe woon- en werkomgeving. Ook die levert de boomkwekerij. 

De boomkweker

Een boomkweker is een tuinder die zich bezighoudt met boomteelt. Hij vermeerdert en teelt bomen, heesters, vaste planten, vruchtbomen of coniferen.

Boomkwekers, of boomtelers, hebben hun bedrijven verspreid over het hele land. Er zijn daarnaast in Nederland enkele boomteeltcentra, zoals in:

  • Zundert
  • Boskoop
  • Opheusden

Subgroepen in de boomkwekerij

Verschillende groepen van gewassen worden in de boomteelt gekweekt, zoals:

Laanbomen

Nederland telt drie belangrijke laanboomcentra: twee rond de Noord-Brabantse plaatsen Haaren en Oudenbosch en één in de provincie Gelderland rond Opheusden.

Bosplantsoen

Met deze gewasgroep bedoelt men de inheemse (een soort die van nature in het gebied voorkomt) gewassen, struiken als meidoorn, hazelaar, esdoorn, kornoelje of kardinaalsmuts die aangeplant worden in bossingels. Rondom Zundert en in Belgisch Limburg zitten veel kwekers van bosplantsoen.

Sierheesters

Sierheesters zijn gewassen als bijvoorbeeld magnolia's, struikspirea of clematis. Ze worden in tuinen geplant. In Boskoop zitten veel gespecialiseerde kwekers van sierheesters. De teelt van deze planten in pot.

Vruchtbomen

In de Flevopolder, Limburg en zuidwest Nederland zitten veel boomkwekers die zich gespecialiseerd hebben in de teelt van fruitbomen.

Vaste planten

Hoewel vaste planten geen bomen zijn, wordt de teelt van deze gewassen toch tot de boomteelt gerekend. De bollenstreek aan de kust van de provincies Noord- en Zuid Holland is een belangrijk centrum voor de teelt van vaste planten. Ook in andere delen van Nederland worden echter vaste planten geteeld.

Rozen en rozenonderstammen

In het noorden van Limburg zitten kwekers die zich gespecialiseerd hebben in rozen. Rozenonderstammen worden onder meer in Oost-Groningen geteeld.

Leren en werken in de boomkwekerij

Wil jij ook leren en werken in de boomkwekerij? Neem dan, kosteloos, contact op met de scholingsconsulent.

 

 

Nieuws

Beter omgaan met werkdruk
Beter omgaan met werkdruk
21-04-2021
Beter omgaan met werkdruk  Deze periode is voor veel bedrijven uit onze sector een erg drukke tijd.