De week van......

In dit item vertelt iemand uit de sector zijn werkzaamheden in een week. Wat waren zijn/haar afspraken en wat zijn de dingen waar hij/zij zich mee bezig gehouden heeft in deze periode?

In deze ‘De week van…’ vertelt Raymond Haarman, Boomkwekerij Haarman in Teuge zijn verhaal...

Hallo, ik ben Raymond Haarman. Samen met mijn partner Marion runnen we een vermeerderingsbedrijf in de buurt van Apeldoorn. Via Robert Soesman is mij gevraagd een beschrijving te geven van de werkzaamheden van een week. Dit is een week geworden met tropische temperaturen eind augustus.

 

Maandag 22 augustus

begin ik in de ochtend alvast, voordat de medewerkers komen, met wat laatste tafels en stoelen opruimen in de bedrijfshal. Zoals elk jaar hebben we afgelopen zaterdag, de laatste zaterdag van de schoolvakantie, ons personeelsfeest gehouden.

Dit vinden wij een mooie gelegenheid om af te sluiten met de vakantiekrachten die alleen in de vakantie bij ons waren en om de overige medewerkers te bedanken voor hun getoonde inzet. Het was weer een geslaagde avond met z’n allen.

 

Raymond Haarman legt zich toe op beworteling en opkweek van ...


Als de medewerkers er zijn beginnen we met de orde van de dag, namelijk het laatste stekhout van vorige week verwerken. Met behulp van onze koelcel kunnen we deze stekken ongeveer 5 dagen ‘vers’ houden. Vandaag wil ik deze stekken dan ook gestoken hebben en in de kas hebben staan. Enkele medewerkers lopen tot aan de koffiepauze langs de plantgoed bedden voor het plukken van het laatste onkruid wat er nog staat.


Na de koffiepauze beginnen we met een paar mensen met het bouwen van CC karren voor een order. De rest van de dag zijn we aan het laden of stek verwerken.
Ook worden er nog 2 stekbedden gemaaid om zo nog een vertakking van de stekken te forceren.


Dinsdag 23 augustus

gaat mijn ochtend van start met handmatig watergeven in de hoeken en randen van het gewortelde stek en plantgoed. Doordat het al geruime tijd droog is vergt dit extra aandacht. Voordat de temperatuur te hoog oploopt vandaag maaien we nog enkele soorten Rhododendron (A.J.) van ons eigen plantgoed. Na het maaien wordt het plantgoed afgedekt met schaduwdoek tegen verbranding.


Tot aan de middag zetten we vers gestoken stekken in de stektunnel. Na de middag wordt er alleen geknipt en niet gestoken, de stekken gaan weer terug de koelcel in. Dit omdat het met 30 graden te warm is om ze nu in de kas te zetten vind ik.


Een blik op de hoek met pallets stekgrond maakt me er op attent om deze bij te bestellen. Doordat we redelijk grote cups gebruiken de laatste tijd gaat het hard met de voorraad. Ook heb ik contact met enkele afnemers over de te maken stekken voor hun. Hieruit moet ik de voorraad tray’s aanvullen met 2 pallets 40 gaats. Voordat deze tray’s bij ons geleverd kunnen worden ben je al gauw twee weken verder.


Een accountmanager van een toeleverancier komt langs, samen bespreken we de actuele zaken en hebben we een informele gesprek onder genot van een kop koffie.
Na het avondeten maak ik nog een bemestingsbak aan zodat er morgenvroeg geen storing ontstaat bij het watergeven door een laag nivomelding.

 

Woensdag 24 augustus

we voeren een regelmatig terugkerende bespuiting op het stek uit met Rhizopon tabletten en enkele toevoegingen. Dit doen wij om de gestoken stekken zoveel mogelijk te prikkelen om te gaan wortelen. Doordat de stekken niet mogen uitdrogen moet dit vroeg in de ochtend gebeuren, daar ben ik om vijf uur mee begonnen. Ik ben er bijna mee klaar als de medewerkers komen werken.

 

Vandaag had ik gepland om na de ochtendspits naar Boskoop te gaan voor de vakbeurs Plantarium. Echter de weersvoorspelling geeft een nog warmere dag op dan de laatste paar tropische dagen. Zelf vind ik het altijd bezwaarlijk om dan van de kwekerij weg te rijden. Het was mijn bedoeling daar enkele van onze klanten te spreken en te ‘netwerken’. Beter lijkt het me om dan maar deze mensen een keer te gaan bezoeken na de beurs.

 

Raymond Haarman legt zich toe op beworteling en opkweek van zuurminnende  heesters

 

Donderdag 25 augustus start ik met het tunnels losrollen voor controle. Hier en daar een droog randje bijwerken. Om 08:15 krijgen we bezoek van Margareth van Horst van Plantcare Education. Zij geeft ons teelt begeleiding. Samen lopen we de kwekerij rond en bespreken gaandeweg het groeiproces. Het is fijn om met iemand te kunnen sparren over knelpunten die we ervaren in de teelt en bijvoorbeeld de bestrijding van ziekten en plagen. Margareth kan putten uit jaren ervaring en heeft onder andere veel kennis van biologische bestrijders. Na het bezoek moet ik ook nog een gisteren geleverde koker met Amblyseius cucumeris uitzetten in het Euonymus plantgoed. Dit is een natuurlijke vijand van trips. Doormiddel van een mini airbug kunnen we deze over het gewas ‘uitblazen’.

 

Vrijdag 26 augustus

beginnen we met het stekken van een nieuw gewas. Om te zorgen dat iedereen hetzelfde knipt doe ik enkele stekken voor. Ook loop ik een ronde over de kwekerij om zo het groeiproces te volgen en eventueel bij te kunnen sturen.
Voor onze MPS certificering ga ik de registratie bijwerken van onder andere de gebruikte gewas- beschermingsmiddelen, bemesting en energie.
Vanmiddag breng ik enkele doseerbakken van de barkstrooier die wij gebruiken naar de leverancier. Deze moeten wat worden aangepast zodat de afstelling voor de verdeling van het afstrooimengsel eenvoudiger wordt. Ik probeer zoveel mogelijk door onderhoud en aanpassingen aan machines en gereedschappen te voorkomen dat we in het seizoen met storingen stil komen te staan.
Aan het einde van de middag bereid ik alvast de komst voor van de familie die gezellig langskomen voor de verlate verjaardag van Marion (mijn partner) en alvast de verjaardag van mij te vieren.

 

Zaterdag 27 augustus

 

vandaag gaan we met onze groep zaterdagkrachten het geknipte stek uit de koelcel in de tray’s steken. Ook wordt er plek vrij gemaakt voor nieuwe stekken door bewortelde stekken over te rijden naar een ander afdeling in de kas.

Aan het einde van de middag wordt de stekruimte, de hal en de paden in de kas aangeveegd en alvast de noodzakelijke voorbereidingen getroffen voor de nieuwe werkweek.

 

Haarman Logo

Om de zaterdag werk ik of mijn medewerker Arjan met zaterdagkrachten op de kwekerij. Dit werk met jeugdigen vergt een heel andere manier van aansturing maar geeft ook veel energie en vreugde. Volgende week zaterdag ga ik (als Arjan werkt) weer mee met mijn zoon naar de voetbal of met mijn dochter naar een badmintonwedstrijd.
In de avond (het lijkt of we niets anders doen) komen er vrienden van ons langs om ook onze verjaardagen te vieren en bij te kletsen.

 

Zondag 28 augustus

ga ik, nadat ik de beregening opgestart heb, met een fietsmaatje van me een tocht met de racefiets aan. Dit probeer ik wekelijks 2 maal te doen. Heerlijk om met iemand te sporten die uit een heel andere sector komt maar je wel begrijpt ( en andersom ). Rond de middag weer thuis en gezellig allemaal samen eten. In de middag lekker relaxt wat wandelen met de honden, een rondje controle over de kwekerij en alvast een planning maken voor aankomende week.

 

 


 

In deze ‘De week van…’ vertelt Arjen Hendriks, Kwekerij Collendoorn in Hardenberg zijn verhaal...

De week staat in het teken van de voorraad opnemen. Alles is inmiddels opgepot, de laatste stekken zijn afgelopen week gezet. Deze maandag schoon ik zelf de computer op; oude voorraad eruit halen, vervuiling van orders verwijderen. Tevens alle nieuwe artikelen alvast toevoegen, Zodat het tellen gemakkelijker verloopt. Het personeel is de klimhortensia aan het aanbinden en enkele orders aan het pakken. Begin van de middag krijgen we een mooie order binnen voor directe levering (afhaal morgenvroeg), ik besluit om te gaan helpen om deze order klaar te maken. 

 

Dinsdag morgen, transportbedrijf Transpa is er al op tijd, om de order van gisteren te laden. Zij brengen de karren direct door naar de afnemer.
Ikzelf ga de voorraad opnemen, personeel pakt nog wat orders en gaat onkruid plukken in de potten.


In de middag gaan ze onkruid hakken in de volle grond. Hier is het prachtig weer voor.
Pa heeft met de trekker het meeste onkruid al weg geschoffeld, alleen tussen de planten moet nog een klein beetje handmatig verwijderd worden.

'S avonds hebben we een bevallingsavond, partners waren hierbij ook welkom. Begin september verwachten we namelijk ons 1ste kind.

 

Woensdag
Gisteren bijna rondgekomen met tellen van alle potten, laatste tel ik deze morgen nog. Nu kunnen de aantallen verwerkt worden in de computer. Een hele klus om alles weer goed te verwerken. Juiste pot-plantmaten en prijswijzigingen doorvoeren. Personeel is aan het aanbinden geweest, de spillen (o.a. Liquidambar, Castanea, Liriodendron, Cercis konden weer aangebonden worden) Tevens nog een stuk onkruid gehakt.

'S avonds hadden we een studieclub avond van I-grow. We waren te gast bij Bischoff Tulleken in Heerde. Een prachtige kwekerij met Laanbomen. We kregen een mooie rondleiding over het bedrijf. Mooi om te zien dat ook bij laanboom teelt het onkruid goed mechanisch kan worden bestreden.

 

Donderdag

Eerst gezamenlijk wat orders gepakt. Verder deze dag stokken steken en aanbinden. Middags komt er nog een nieuwe stagiaire langs, waarvan de papieren voor school nog klaar gemaakt moeten worden.

Misschien ligt het aan ons, maar ook deze stagiaire is weer een dame die het mooi lijkt om het vak in de gaan. Ze komt deze herfst 1 dag in de week bij ons.

De ruimte die ik kon krijgen, heb ik gepakt'

 

Vrijdag morgen was ik zelf op weg om planten weg te brengen. Voor de rest geen spannende dag. Voor dit weekend gebeurt er niet veel met orders. Ook zijn we rond geweest met het onkruid. De kwekerij ligt er (weer) netjes bij. Alles groeit goed weg dit jaar. We hadden tijdelijk iemand van het uitzendbureau gehad voor 3 weken die ons geholpen heeft in de maand juni. Het meeste werk zit erop, hij heeft vandaag dan ook zijn laatste dag. Wellicht dat hij van najaar ons nog kan helpen.

Dit was in hoofdlijnen mijn week. Het meeste werk is gedaan, het is nu alleen een kwestie van onderhouden.
Het is mooi om te zien dat het zo goed groeit.

 

 


In deze ‘De week van…’ vertelt Leon Smet, bestuurssecretaris bij Royal Anthos zijn verhaal...

Leon Smet

 
De week staat in het teken van een aantal inkomende buitenlandse bezoeken naar Nederland

Maandag 27 juni

Met een aantal teelt/handelsbedrijven vanuit de bloembollen- en boomkwekerij sector hebben we in de afgelopen jaren gewerkt aan marktontwikkeling in Roemenië. Kennis over ontwerp, aanplant en onderhoud van groen is daar zeer gewenst en Nederlandse bedrijven heb ik via een samenwerking en regeling van RVO verbonden in een soort consortium. Vandaag start een inkomende missie van een week, waaronder enkele burgemeesters.

Voor we de groep welkom heten op Schiphol heb ik ’s-ochtends een bijeenkomst in Den Haag bij woningbouwcorporatie Staedion. Vanuit stichting De Groene Stad ben ik betrokken bij onderzoek vanuit de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen naar de inzet van groen door woningbouwcorporaties.

Tijdens een presentatie van de WUR en diverse Nederlandse woningbouwcorporaties en gemeenten probeer ik zoveel mogelijk aan te geven dat groen meer is dan bomen, maar vooral ook vaste planten, heesters, rozen enzovoorts..

Vanmiddag heet ik de Roemeense delegatie welkom, en ‘s-avonds tijdens het diner in Utrecht bespreken we het programma van deze week. Ik kan er helaas maar een deel bij zijn omdat deze week ook een bezoek van de European Nurserystock Association (ENA) staat gepland.


Rond 22.30 uur ben ik weer thuis en ga een stukje wandelen met onze hond in het ‘Haagse Bos’ nabij mijn huis.Dinsdag 28 juni
De ochtend vroeg gestart met hardlopen om daarna de mail door te nemen. De Roemenen verblijven in een hotel in Utrecht en gaan vandaag prachtige groenprojecten in onder andere Harderwijk bezichtigen. Hoe wij in Nederland bloembollen, vaste planten en bomen vanuit een ontwerp en onderhoudsvisie toepassen is prachtig om te zien.


Tussentijds is er frequent overleg met RVO en de liaison over het programma en de planning om te zorgen dat alles draait. ’s Avonds verwelkom ik in hotel van der Valk nabij Schiphol de verschillende ENA deelnemers aan de jaarlijkse zomerconferentie, welke dit jaar in Nederland wordt georganiseerd in verband met de Floriade. Anthos en LTO zijn beide verbonden aan deze Europese organisatie die zich inzet voor kennisdeling en lobby van en voor de boomkwekerijsector. Tot laat in de avond praten we met elkaar bij over ontwikkelingen in onze sector.

Woensdag 29 juni
Op tijd aan het ontbijt, waarna we met de ENA delegatie per bus vetrekken naar de Floriade te Almere. Vanuit de ENA ben ik verantwoordelijk voor het organiseren van het Europese Green Cities programma. Er is hard gewerkt aan het organiseren van een Green Cities conferentie op de Floriade. Zowel de ENA alsook de Roemeense delegatie nemen ‘s-ochtens deel aan het programma. Diverse sprekers, waaronder een MT lid van het ministerie van LNV, kwekers, onderzoekers en vertegenwoordigers van gemeenten nemen de luisteraars mee in de belang van en de aanpak rond het vergroenen van onze leefomgeving.

Na een netwerklunch wandelen we met elkaar over de Floriade. De zon schijnt, het groen staat er mooi bij, dat maakt veel negatieve publiciteit rond deze expo goed. Na een geslaagde dag gaat de bus weer van Almere richting hotel. Ik rij avonds naar huis, lees wat stukken en maak nog een wandeling met de hond.

 

Donderdag 30 juni

Vroeg naar het hotel gereden, alwaar ik zorg dat de gasten met de bus richting Naktuinbouw gaan. We houden hier de jaarlijkse ENA vergadering en John van Ruiten geeft voorafgaand een toelichting over de werkzaamheden van ‘de Nak’. Henk Raaijmakers opent als ‘voorman’ van ENA de vergadering.

Onderwerpen zoals duurzaamheid, platgezondheid en arbeid staan op de agenda. In veel Europese landen leven dezelfde zorgen over gebrek aan arbeid en wordt vanuit ENA een actieplan op gezet. Zelf geef ik een korte toelichting over de stand van zaken rond het Green Cities programma. Het bestuur van de ENA zoomt verder in op strategie en we besluiten met een ‘rondje sector ontwikkelingen’.

Over het algemeen gaat het goed maar ik bemerk enige onzekerheid over de toekomst als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de (marco) economische en geopolitieke gevolgen daarvan.

 


Na de vergadering gaan we naar kwekerij Roelofs in Zeewolde alwaar we een uitgebreide toelichting en rondleiding krijgen. Na afloop eten we in Zeewolde, waarna we in de stromende regen terug rijden naar het hotel.


Vrijdag 1 juli
Door de chaos op Schiphol krijgen diverse deelnemers te horen dat vluchten vertraagd of vervroegd zijn, dit zorgt voor de nodige afstemming alvorens we naar Boskoop vertrekken om een bezoek te brengen aan kwekerij Arend Oudijk. Na een uitgebreide rondleiding vervolgen we richting Griffioen Wassenaar waar we een kijkje achter de schermen krijgen over het beleveren van vaste planten richting tuincentra en gemeenten. Daarna een bezoek aan Esveld en Hoogeveen Plants, waarna het programma erop zit. Een erg leuke en inspirerende week. We werken in een internationaal speelveld en het blijft goed om met de collega’s uit landen zoals Duitsland, Zweden of Turkije het contact te onderhouden. Er komt meer kijken dan je denkt voordat een plant bij de consument in de tuin staat of een boom is geplant door een gemeente. Het geeft energie om daar een bijdrage aan te mogen leveren. Tijd om het weekend in te luiden met een lekker biertje.

 

Zaterdag 2 juli
Mijn schoonouders zijn 50 jaar getrouwd, we zijn uitgenodigd om met de kinderen een weekend door te brengen op de Veluwe. Heerlijk om daar te wandelen. In de tussentijd is er nog tijd om een verjaardag van een goede vriend te bezoeken in het mooie Oisterwijk. Onder het genot van een Salsaband gezellig bijpraten met vrienden.

 

Zondag 3 juli
De dag begint met een lange duurloop en daarna fijn tijd doorbrengen met familie.

Tot zover.

 

 


In deze ‘De week van…’ vertelt Jan van Leeuwen, voorzitter LTO Vakgroep bomen, Vaste planten en zomerbloemen zijn verhaal...

Jan van Leeuwen

Maandag

Vandaag 2e Pinksterdag. Een mooie dag om wat administratie weg te werken in de vroege morgen. Daarna heb ik een column voor ‘De Boomkwekerij’ geschreven. Na de middag heb ik de regeninstallatie verlegd, wat het pas geplante heeft toch water nodig en het duurt te lang om op de volgende bui te wachten.

 

Daarna ben ik met Karen een eindje gaan fietsen. Door de Hoevense Beemden naar de Ettense Beemden en dan naar Leur om een terrasje te pakken en een frietje te eten. Daarna via Sint Willebrord en Bosschenhoofd naar huis. Wat de eigen omgeving tocht mooi en afwisselend, veel natuur en jonge gewassen op de velden.

 

Dinsdag
De morgen gestart met mail door te nemen. Om negen uur het eerste overleg. Een Teamoverleg over cursussubsidies. Er moet nog wat uitgewerkt worden over de nieuwe regeling per 1 juli aanstaande. Na dit overleg ben ik met de klepelmaaier de paden in de kwekerij gaan maaien. Het gras moet toch een beetje kort zijn om gemakkelijk te kunnen lopen. Na de middag nog een hoekje met de hak gewied. In de tweede helft van de middag heb ik de werkgeverscommissie voor die avond verder voorbereid. Deze vergadering met een tiental ondernemers uit onze regio’s overlegd over allerlei werkgeversaangelegenheden. De Lto portefeuillehouder Eric Douma was er ook bij en heeft ons over actualiteiten bijgepraat. Wij hebben hem weer de nodige vragen meegegeven.

 

Woensdag
Zoals elke morgen gestart met de mail. Het is heel veel deze morgen. Een aantal datumprikkers en een aantal vragen van LTO beleidsmedewerksters, die verband houden met de uitleg van de CAO. De rest van de morgen gevuld met waar ik mee bezig was in de kwekerij. Maar eerst de regeninstallatie aangezet. Geen enkele sproeier verstopt, dus dat schiet lekker op.

Om 12.00 gestopt, onder de douche, boterhammen smeren en op weg naar Leiden. De boterhammen en melk smaakten prima in het rijdend restaurant, dus aangekomen in Leiden vol energie voor een bestuursvergadering van Hortipoint, onze uitgeverij van groene vakbladen. We hebben daar gesproken over een nieuwe tak aan onze groen boom. Een mooi karwei. Na afloop een paar uur in de auto naar huis, waar mijn echtgenote een lekkere warme maaltijd gekookt heeft. Daarna nog even ontspannen bij des sportschool en de dag zit weer op.

Donderdag
Begonnen met onkruid spuiten in de kwekerij. Je probeert zoveel mogelijk mechanisch te doen, maar het loopt wel eens uit de hand en dan moet je ingrijpen. Dan maar de mail aan het einde van de morgen. Een mail ging over de agenda voor de Klankbordgroep open teelten, waar ik voorzitter van ben. Het concept bekeken en voorzien van op en aanmerkingen terg gestuurd naar Marieke van Stigas. In de middag hebben we de agenda telefonisch afgemaakt. Vervolgens nog even met Willy van BPL overlegd over onze zoektocht naar een nieuw lid van de Raad van Toezicht van BPL. De vacature is uit en het loopt nog niet storm met kandidaten. Als werkgeversvoorzitter van het Verantwoordingsorgaan ben ik samen met nog drie leden verantwoordelijk voor de voordracht. Een mooie opdracht. Na drie uur weer boomkweker. Nu weer verdere met wieden. Dat gaat met dit droge weer uitstekend.

Vrijdag
Vanmorgen op weg naar Roelofarendsveen. Bestuursvergadering van Naktuinbouw. Een organisatie in ontwikkeling, met steeds complexere problematieken. Maar wel boeiend. Mijn aandacht voor arbeid in deze organisatie is een specialiteit.

Ook Naktuinbouw kampt met steeds meer moeilijk vervulbare vacatures. Het moet niet zo worden, dat daardoor keuringen en daarmee onze export in gevaar komt. Met name de export naar het VK vraag veel werk.

In de middag heb ik als dagelijks aanspreekpunt van Talentboom overleg met Robert en Marielle over actuele zaken en de werkvoortgang. Deze keer via Teams, de volgende keer bij een restaurant tussen ons in.

Zaterdag
Vandaag gestart met de mail. Omdat ik gisteren niet zoveel heb kunnen doen is het vandaag iets meer. Je merkt wel, dat veel mensen op vrijdag niet werken, dan is een dag later antwoorden geen punt. Verder is het vandaag klusjesdag. Eerst een lamp van de trekker gerepareerd en toen de dakgoot van een stuk van de schuur schoongemaakt en een lek gerepareerd. In de middag lekker in de groentetuin gewerkt. De bonen en uien doen het goed. Verder nog wat bijgedraaid en zoete aardappelen geplant. En zo wordt het vanzelf avond met een potje bier, samen met Karen voor de televisie event tot hier kijken.

Zondag
Zondag gestart met sporten in de sportschool. Daarna het gazon gemaaid en de regeninstallatie verlegd. Na de middag hebben Karen en ik een rondje Breda gewandeld. Wat een bruisende stad. In de avond lekker niks, om uitgerust aan de nieuwe week te beginnen.

Tot zo ver.

 

 


In deze ‘De week van…’ vertelt Edwin Zuidgeest, Programmamanager A&O Agrarisch zijn verhaal...

Edwin Zuidgeest

Mijn werkweek bestaat niet volledig uit werkzaamheden gerelateerd aan de boomteelt, vandaar deze editie ‘de dag van’.

 

Ik blik terug op begin dit jaar, op mijn Road Trip met Robert Soesman, scholingsconsulent van Talentboom en vanaf 1 november mijn collega. Ik ben nu zo’n zes maanden werkzaam bij A&O Agrarisch en Robert heeft mij deze dag verschillende kanten van de sector laten zien.

 

Voor de Road Trip moest ik rond 8.00 uur de auto in voor de eerste afspraak in Opheusden. Ik had de regie volledig uit handen gegeven en laat me zo dus deze dag verrassen door de personen en de bedrijven waarbij we bij op bezoek gaan. Na 2 uur rijden kom ik aan bij Bomen Kopen en valt mij gelijk het frisse logo en uitstraling op. Robert was inmiddels ook gearivereerd en we liepen het terein op, op zoek naar Alice.

 

In een knusse en warme ruimte werden we ontvangen en spraken we over de actulateit. Robert was al eerder bij Bomen Kopen over de vloer geweest, dus het gesprek was hier een vervolg op. De heer Van Bijl is het bedrijf over aan het dragen aan dochter Alice en de frisse ideeen geven energie. Het personeelsbestand bestaat uit veel jonge mensen dus Robert heeft advies over verschillende passende opleidingen, waar vaak Colland subsidie beschikbaar voor is.

 

Na het gesprek gaan de nette schoenen de kofferbak in en komen de werkschoenen eruit. Het is erg nat geweest de afgelopen periode, dus een rondje over het terein vraagt om ander schoeisel. Wat lijkt het mij heerlijk om bij een dergelijk bedrijf te werken. Veel buiten en lekker actief bezig zijn in een groene omgeving. Robert wist mij veel te vertellen over de teelt en hoe bepaalde processen werken.

 

Na het rondje over het terrein was er nog ruim de tijd voor de volgende afspraak zou aanvangen. Met de boterham in de hand hebben samen een lange ronde gelopen. Een perfecte gelegenheid om nog meer inhoudelijke vragen te stellen, maar vooral ook om beter kennis te maken.

 

Na de lunchwandeling was het een klein stukje rijden naar Boomkwekerij ’t Kempke. We parkeerden de auto en het viel mij gelijk op dat alles er pico bello verzorgd uit zag. Robert kent de weg, dus liepen door naar de kantine, waar de medewerkers nog net de laatste hap van de tosti naar binnen werkte. Er hing een goede sfeer en aan de kantine te zien is het hier ook ná het werk gezellig. Ondernemer Gijs van Meerten vertelde hoe het bedrijf er voor staat en wat er speelt in bij hen intern. Al snel kwam de nieuwste innovatie in het bedrijf/sector ter sprake en natuurlijk liepen we de hal in om het e.e.a. met eigen ogen te bekijken. Het enthouisasme van Gijs was niet gelogen. Ik was getuige van een mooie combinatie van bestaande techniek en een robot die het proces aan elkaar verbind en zo versneld. Indrukwekkend om te zien en een eenome kans om als sector uit te dragen en zo intressanter te zijn voor een nieuwe doelgroep potentiele medewerkers.

 

De laaste stop was bij Zone.college waar ik een uitgebreide rondleiding heb gekregen van Bertus Boer. Met zijn aanstekelijke enthousiasme en passie voor zijn werk kreeg ik een beter beeld van de activiteiten uit de regio en de samenwerking met het bedrijfsleven. Dit laatste is een gevolg van het eerste, waarbij eens te meer duidelijk wordt dat het onderwijs erg afhankelijk is van de passie van een individu. Heb je een voorvechter als Bertus binnen je opleidingsinstelling, dan zie je een opleiding opbloeien en de studenten enthousiaster worden en meer betrokkenheid tonen.

 

Rond 17.30/18.00 uur ronden we het gesprek af en stap ik weer de auto in. Ik heb nog een rit van een kleine 2 uur voor de boeg, maar dat mag de pret niet drukken! Het was een dag met veel indrukken en waarin ik veel geleerd heb Maar het was bovenal een dag waar ik regelmatig de passie in de ogen heb gezien. En dat is het mooiste wat er is!


In dit item vertelt iemand uit de sector zijn werkzaamheden in een week. Wat waren zijn/haar afspraken en wat zijn de dingen waar hij/zij zich mee bezig gehouden heeft in deze periode?

In deze ‘De week van…’ vertelt Gé Verbeek van de opleiding Teelt & Technologie bij Zone.college in Zwolle zijn verhaal...

Gé Verbeek

Maandag

Om 7:30 uur draai ik mijn auto de parkeerplaats op van het Zone College in Zwolle. Als eerste loop ik eerst even een rondje door de kassen, even kijken hoe de paprika’s, gerbera’s en potplanten het weekend zijn doorgekomen.

Even later komt mijn collega Bertus Boer binnen, en onder het genot van een kopje koffie nemen we eerst het weekend en daarna de dag even door.
Maandag is projectdag voor de 3e klas van de opleiding Teelt en technologie.

De klas is verdeeld in 3 groepen, en elke groep is verantwoordelijk voor een eigen teelt. 1 Groep is verantwoordelijk voor de Gerbera’s een andere groep voor de paprika’s en de derde groep voor de potplanten. Bij elke groep worden verschillende proeven uitgevoerd voor het bedrijfsleven.

De studenten zijn verantwoordelijk voor het klimaat, contacten met het bedrijfsleven en de proeven die ze ervoor uitvoeren.

Bertus en ik begeleiden de studenten hierin, en dienen als vraagbaak.

Vanaf half negen druppelen de studenten binnen en na een gezamenlijke opening, gaan de studenten zelfstandig aan het werk.

 

Vandaag moeten Bertus en ik ook nog 2 examens bedrijfsvoeren van gewasbescherming afnemen. Bertus heeft deze lessen gegeven, en het theorie examen hebben de studenten al gehaald. Vandaag moeten de 2 studenten hun gewasbeschermingsmonitor verdedigen. Ik zit hierbij als 2e assessor.

Het zijn 2 pittige gesprekken van 1,5 uur waarin we de hele monitor doornemen. Om 14:00 uur komt Onno Boeren van Green Products even binnen vallen. Onno is benieuwd hoe het met zijn proeven gaat, na een gesprek met de verantwoordelijke studenten drinkt hij nog even een kop koffie met Bertus en mij.
Om 16:00 uur gaan de studenten weer na huis en nemen Bertus en ik de dag nog even door. Na een rondje door de kassen ga ik om 16:45 uur weer op weg naar huis.

 

Dinsdag
Om 7:30 uur loop ik weer een rondje door de kassen. Vandaag heb ik geen lessen, dus ik ruim eerst alles op en zorg dat de kassen er weer netjes bij liggen. Om 9:00 uur hebben Bertus en ik een vergadering (online) met iemand van de communicatie. Hierin nemen we de open dag van 2 weken terug even door. We vertellen waar we zelf mee bezig zijn qua communicatie naar decanen, bedrijfsleven etc. Samen met elkaar proberen we de opleiding zo goed mogelijk te promoten, en hopen we meer studenten te interesseren voor ons mooi vak.


Om 10:30 uur komt een groep van 15 leerlingen van het VMBO de kassen binnen. De docent hiervan heeft mij gevraagd om iets te vertellen over water, voeding en het belang hiervan bij planten. Dit doe ik graag, en maak direct van de mogelijkheid gebruik om deze leerlingen een uitgebreide rondleiding door de kassen te geven. De leerlingen reageren enthousiast en zijn erg geïnteresseerd, en na 1,5 uur gaan ze weer weg. Hopelijk heeft deze rondleiding weer een student opgeleverd over een paar jaar.

In de middag hebben Bertus en ik nog een vergadering met een man die ons gaat helpen wat lessen over megatronica te ontwikkelen als aanvulling voor technieklessen.

Daarna heb ik nog even tijd om wat lessen voor te bereiden voor donderdag en vrijdag. Om 17:00 uur loop ik mijn vertrouwde rondje door de kassen, maak de lampen uit en ga weer naar huis.


Woensdag
Vandaag is studiedag. Omdat ik pas 3 jaar werkzaam ben binnen het onderwijs moet ik mijn lesbevoegdheid nog halen. Ik doe dat op Hogeschool Windesheim via een PDG traject.


Om 7:45 uur zet ik mijn auto weer op de parkeerplaats van school. Allereerst een rondje door de kassen en even kijken achter de klimaatcomputer. Dit doe ik meerdere keren per dag. De studenten zijn zelf verantwoordelijk voor het klimaat, en doen ook zelf de instellingen. Ik controleer alleen of ik geen rare instellingen zie, en communiceer dit dan met de studenten.


Om 8:30 uur loop ik naar Windesheim, deze school zit ongeveer 1,5 km verder op.
Ik zit in de afrondende fase van het PDG traject en vandaag gaat de les over de opbouw van het portfolio. Heel waardevol zijn de gesprekken met mijn medecursisten. We zijn allemaal beginnend docent en van de gesprekken met elkaar leer je heel veel.


Om 13:00 uur loop ik weer terug naar het Zone College. Na een rondje door de kassen loop ik Bertus en Fred Strijk van Lensli potgrond tegen het lijf. Fred heeft een paar proeven op school liggen en wil graag even bijgepraat worden. Fred is erg blij met sommige conclusies van de studenten en neemt deze mee om verder te bespreken met zijn collega’s.
Om 14:30 uur (toch weer later dan ik wilde) rij ik terug naar huis, de rest van de dag besteed ik aan mijn PDG studie.

 

Donderdag

 

Om 7:30 uur ben ik weer op school. Omdat de studenten van de 3e klas vandaag op stage zijn, zet ik eerst even de biologische bestrijders uit bij de paprika’s en de gerbera’s.

Vanmorgen hebben we eerst teamvergadering van de opleiding teelt en technologie. We zijn maar een klein team, maar toch houden we elke week even een vergadering. Heel fijn om snel even de lopende zaken/studenten door te spreken. De lijntjes blijven zo kort en dat willen we graag zo houden.

Om 11.00 uur heb ik een afspraak staan met een student, die tegen wat problemen is aangelopen. In de middag geef ik glasteelt les aan de 1e klas. Vandaag staat een excursie op het programma bij kwekerij Wouters. Met een busje rijden we naar kwekerij Wouters, waar de studenten een mooie rondleiding krijgen die perfect aansluit aan het onderwerp dit blok: start teelt.

Om 16:00 uur zijn we weer terug op school, en na mijn vertrouwde rondje door de kassen ga ik om 16:30 uur weer naar huis.

 

Vrijdag
Vanmorgen schuif ik eerst aan bij een les die Bertus Boer geeft. Het is heel leerzaam om bij andere docenten regelmatig mee te kijken want iedereen heeft zijn eigen manier van lesgeven.


Om 9:45 uur geef ik techniek aan de 1e klas. Deze les sluit aan bij de glasteelt les Start teelt. Vandaag hebben we het over oppotmachines. Ik laat de studenten een PowerPoint presentatie zien over de geschiedenis van de oppotmachines tot het moment waar we nu staan met plantrobots etc. Mooi is dat je nu kunt refereren aan de excursie die we gisteren hadden bij Wouters. Daarna gaan de studenten zelf aan de slag met de oppotmachine die we op school hebben staan. Deze wordt netjes omgebouwd naar een andere potmaat.


In de middag geef ik plantenfysiologie aan de 2e klas. We zijn dit blok bezig met Kassim, een simulatie programma voor klimaatcomputers. Ik heb deze lessen zelf ontwikkelt en de studenten reageren er erg enthousiast op. Vandaag is het onderwerp relatieve luchtvochtigheid, hoe krijg je deze zo goedkoop mogelijk, zonder dat het groei kost, op het juiste niveau. Ondanks dat het vrijdagmiddag is, doen de studenten weer enthousiast mee, hier krijg je als docent ook weer energie van!
Om 16:30 uur drink ik nog een laatste kopje koffie met Bertus, en daarna is het weekend!

 


In dit item vertelt iemand uit de sector zijn werkzaamheden in een week. Wat waren zijn/haar afspraken en wat zijn de dingen waar hij/zij zich mee bezig gehouden heeft in deze periode?

In deze ‘De week van…’ vertelt Els van Mierlo van de opleiding Plantenteelt bij Curio in Breda haar verhaal...

Els van Mierlo

Maandag

Gelukkig mogen de MBO’s weer open. Om 10 uur komt bericht op school in Breda binnen dat de open dagen op 21 en 22 januari fysiek toch plaats gaan vinden. Dit gaat dus een drukke week worden om alle potentiële studenten een goed en warm welkom te geven.

Vanmorgen een overleg met de schrijfgroep van Talentboom. We bespreken de diverse WPO’s die gemaakt zijn voor de nieuw te ontwikkelen brancheopleidig op het niveau van bedrijfsleider 1.

Om 11 uur geef ik mijn laatste les via Teams, aan de instromers in de tweede klas. We halen een aantal onderwerpen in van het eerste leerjaar. In de middag krijgen mijn collega’s en ik uitleg over nieuw aangeschafte meetapparatuur. Nu kunnen we de proeven die in de klimaatcel en kas staan nog beter monitoren.

De maandagavond gebruiken we voor vakgroepoverleg, dit gaat via Teams.

 

Dinsdag

Door ziekte van een collega wisselen er wat lessen. Ik start vandaag met PLA-V1, onderwerp bodem en water. Intussen brengt Robert de banners voor de Talentboom Brancheopleiding.

Later die ochtend heb ik een doelstellingengesprek met de afdelingsmanager.

In de middag bespreek ik met een collega en de verschillende groepjes van PLA-V2 de voortgang van hun projecten. Deze projecten, sla op water, teelt van aardbei, teelt van tarwe en groene daken, zijn opdrachten uit het bedrijfsleven. De boomteeltstudenten gaan voor Greenmakers de beworteling van pluggen en matten op vijf verschillende ondergronden onderzoeken. De materialen voor deze laatste proef komen deze week binnen.

 

Woensdag

Vandaag gaan we met  PLA-V1 weer verder met de lessen bodem en water. Tussen de lessen door monitoren ze hun proeven. In de klas werken ze hun waarnemingen verder uit.

’s Middags voor PLA-V2 een gastles gewasbescherming van Jan van der Graaff. Er komen diverse onderwerpen voorbij, waaronder de bijensterfte, quarantainebeleid, beschikbaarheid middelenpakket en bodem- en plantweerbaarheid. De studenten doen goed mee en twee uren zijn zo voorbij.

Daarna met een college in de loods de eerste voorbereidingen gemaakt voor de open dag.  Er wordt een looproute bepaald, we zetten tafels neer en zorgen voor een afscheiding zodat alles op 1,5 meter plaats kan vinden. Terwijl we bezig zijn, worden er materialen en machines afgeleverd.

In de avond voor de VHG Brancheopleiding lessen verzorgt op school, bodem en bemesting. Dit is een hele leuke groep om les aan te geven, om 22.00 uur ga ik met een tevreden gevoel naar huis.

 

Donderdag

Eigenlijk is deze donderdag een vrije dag, maar met de open avond/dag valt er nog genoeg te overleggen. Dit kan gelukkig vanuit thuis.

Vrijdag

Vandaag de laatste voorbereidingen: loods voor de laatste keer vegen, aankleden met planten, spullen verzamelen, banners neerzetten enz. We staan er samen met de andere teams van Agro en Food, veehouderij en agrarisch loonwerk.

Het ziet er prima uit en om 17.00 uur komen de eerste leerlingen met ouders een kijkje nemen. Tot het einde loopt het aardig door, ik heb een behoorlijk aantal hopelijk aankomend studenten gesproken.

 

Zaterdag

En weer verder met de open dagen. Ook vandaag zijn er studenten van PLA-V2 aanwezig voor uitleg over hun projecten en voor het beantwoorden van vragen.

Het is wat minder druk dan gisteravond, maar toch nog wat VMBO-leerlingen gesproken over de opleiding plantenteelt. Om 13.00 uur een afsluitende lunch, er wordt opgeruimd en dan is het weekend.

 

 

 


In deze ‘De week van…’ vertelt Jeffrey Veldman  student van de opleiding Teelt en Technologie bij Zone.college in Zwolle en medewerker bij De Koekoek potcultures in 't Harde zijn verhaal...

Jeffrey Veldman

Maandag

Op maandag hebben we op school projectdag. Op school heb je met een medestudent een project gekregen waar je het hele jaar aan werkt.

Op zulke dagen leer je altijd veel. Je leert hoe het er aan toe kan gaan op een bedrijf, hoe je contacten legt met bedrijven en samenwerken met leerlingen met wie je niet vaak samen werkt.

We zijn druk bezig geweest met het voorbereiden van een proef met Bokashi samen met Kwekerij van den Belt. We willen kijken hoe je het beste en snelste een touwtje kunt fermenteren met Bokashi, zodat het goed machinaal te verwerken is en dat we de touwtjes op het land kunnen krijgen.

We hebben ook een proef lopen met Green Products. Met dit bedrijf willen we kijken naar biologisch afbreekbare paperpots. Daarvoor hebben we een gesprek gehad hoe het gaat met de proef.

 

Dinsdag
Op de dinsdag heb ik op school de keuzedelen. Dit zijn vakken die je een paar weken in een jaar moet volgen en je daar vervolgens een examen van krijgt. Eerst had ik Oriëntatie op ondernemerschap. Hierbij hebben we een presentatie moeten geven over je ideeën hoe je je eigen bedrijf wilt hebben en wat je wilt gaan doen. Voor de rest hebben we gewoon les gekregen en opdrachten gemaakt. Daarna had ik duurzaamheid in beroep. Hierbij hebben we gewoon les gehad.

 

Woensdag
Op woensdag heb ik gewasbescherming op school. Hiermee zijn we bezig voor licentie 2. Dit zijn altijd dagen met veel theorie. Maar wel leuke dagen. Je leert namelijk veel. Ook is het handig voor als ik mijn eigen bedrijf wil hebben. In de middag hebben we les over zorgsystemen. Hoe behoud je kwaliteit op de kwekerij en hoe zorg je goed voor je personeel.

 

Donderdag
Op donderdag loop ik stage op De Koekoek Potcultures in ‘t Harde. Het was een rustige dag zonder bestellingen. We hebben daarom planten verhuisd om ruimte te maken voor het oppotten volgend jaar. Met de eigenaar heb ik ook gezeten met opdrachten van school en daarover vragen gesteld hoe het gaat op het bedrijf met gewasbescherming.

 

Vrijdag

Op vrijdag zat ik weer op school. Vandaag had ik eerst management. Hierbij moeten we een management verslag maken van je stagebedrijf.

Daarna hebben we economie. Hier leren we hoe een jaarrapport gebouwd is en hoe we het moeten lezen. We krijgen dan een jaarrapport van een bedrijf en krijgen hier vragen over.

Op de vrijdag heb ik ook LOB en Integrale opdracht. LOB is een vak waarbij je jezelf beter gaat ontwikkelen.

Ook leer je hier presenteren voor de klas. integrale opdracht is eigenlijk een opdracht waar het de school periode over gaat. Zoals in deze periode over gewasbescherming en zorgsystemen.

 

 


In deze ‘De week van…’ vertelt Joran van den Belt medewerker bij Boomkwekerij Rozendaal in Ijsselmuiden zijn verhaal...

Joran van den Belt

Maandag

De maandag is de rustigste dag van de week, de meeste bestellingen voor die dag zijn de zaterdag ervoor al klaar gezet.


We hebben een aantal bestellingen voor de dinsdag klaar gezet, ook hebben we voorraad gemaakt zodat we de rest van de week alles snel en makkelijk in kunnen pakken.

 

Dinsdag
Vandaag zijn we bezig geweest met oppotten, afgelopen zomer hebben we 4 nieuwe tunnelkassen neergezet die nu vol worden gepot.


We zijn nu bezig met de 3e tunnel, daar komen p9 en p11 potten in. Dit doen we met 4 man, waarvan 2 de stekken in de pot duwen en de machine bijhouden en de resterende 2 halen de potten van de band en zetten ze netjes in de kas.


Woensdag
Op de woensdag werk ik overdag en 's avonds. Dat omdat er dan 4 tot 8 scholieren komen werken en ik ze moet begeleiden. Vandaag heb ik water gegeven in de tunnelkassen, dit gebeurt zo'n 2x in de week. Ook zijn we bezig geweest met het leeghalen van afval bakken. Deze worden leeg gegooid achter de kas op een compost hoop.

Donderdag
Op de donderdag ga ik naar school, ik doe de opleiding Teelt & technologie op het Zone.college in Zwolle. Ik doe de opleiding op niveau 3. Elke donderdag ga ik naar school, ik doe de BBL-variant.. In de avond ben ik wederom scholieren aan het helpen, die werken weer van 4 tot 8.

Vrijdag

Voor mij staat de vrijdag in het teken van water geven. Ik ben de hele ochtend bezig met stek, deze staan in een kleinere glazen kas. Dit neemt aardig wat tijd in beslag omdat ik met de hand langs elk stekje moet gaan.

's Middags ben ik bezig met water geven in de tunnelkassen, ook dit gebeurt vaak met de hand omdat er vaak droge plekken ontstaan in de vakken. Over een paar weken komen er druppelslangen in de kassen zodat ze van onder water zullen krijgen, dit scheelt heel veel tijd.

 

 


In deze ‘De week van…’ vertelt Henry Reijnen eigenaar van Reijnen Sierteelt (een klein familiebedrijf met zijn vader Geert Reijnen, die snijheesters en pompoenen kweken in het mooie land van maas en waal….) zijn verhaal...

Henry Reijnen

Maandag
We starten na het weekend weer op met de mails bekijken. In deze tijd komen er vooral mails binnen voor bestellingen van de pompoenen, zodat we weten wat we moeten gaan snijden op het land en zodat onze medewerkers ze volgens order op een veilingkar of CC kar kunnen zetten. Want deze bestellingen moeten dezelfde avond weer mee naar veiling Aalsmeer.

 

Dinsdag
We starten de dag met het knippen en klaarmaken van de rozenbottels, die gaan vanavond mee voor de klokhandel.
Daarnaast komen de bestellingen weer binnen voor de pompoenen, die we moeten klaarmaken. Daarbij hoort soms ook het stickeren van de pompoenen en pompoengezichtjes plakken.
In deze tijd ook altijd goed kijken in welke fust de klanten deze willen hebben in hoge of lage of in een doos? Dat maakt het werk afwisselend en je moet je hoofd er ook bijhouden.

 

Woensdag

We gaan voor het eerst naar de Productdag in Aalsmeer. Georganiseerd vanuit RFH waarbij je als lid hier naartoe kan gaan.

Ik ben naar Floriworld geweest, dat is een hele interessante moderne weergave over het promoten van bloemen en planten.

Met een chip kon je op verschillende zuilen actief iets invullen/lezen of doen.

Daarna 2 enthousiaste sprekers over circulaire grondstoffenmanagement en over vergroening op de balkons in de steden.

Dit was een innoverende dag.

 

Donderdag
De gewone werkdag begint weer. Er komen inmiddels de eerste aanvragen van de salixboompjes voorbij, deze moet ik ook beantwoorden. Verder blijft het voor vandaag dezelfde werkzaamheden.
Het zijn de laatste weken voor Halloween, dan zit deze teelt er voor ons alweer op, dan eerst het land weer winter klaarmaken en gaan we door naar het volgend product; salix bandwilg, salix snijkatjes.

 

Vrijdag

De week vol pompoenen en kalebassen alweer bijna voorbij.

Vrijdags is altijd wat rustiger, omdat dan de bestellingen ‘s avonds niet naar de veiling hoeven.

We sluiten de week zoals altijd met z’n allen even rustig af met wat drinken in onze kantine.

 

 


Bertus Boer Docent Zone.college

 

Maandag
Vandaag mag ik een proeve afnemen bij een bedrijf in Opheusden. Hier een mooie rondleiding gehad en veel uitleg over de verschillende facetten van dit bedrijf. De student was aan het eind van de morgen met een ruime voldoende geslaagd voor niveau 3 en gaat nu verder met de opleiding voor niveau 4. In de loop van de middag op school met de studenten verder gespard over de projecten waar de laaste-jaars studenten mee bezig zijn. Hier mooi om te zien hoe de groepjes na een aantal weken al mooi beginnen te vormen.


Dinsdag
Ook vandaag mag ik een uitgestelde proeve doen, dit keer bij een grote boomkweker in Oene. De student had vorig jaar enig achterstand opgelopen maar heeft dit in de vakantie knap weten te herstellen en mocht dus voor 1 oktober zijn proeve van bekwaamheid doen en zo laten zien wat hij kan. Deze student laat zien dat hij de laatste tijd hier heel serieus mee bezig geweest is en is dan ook met goed geslaagd.
Daarna ben ik naar IJsselmuiden gereden om aan een aantal personen van verschillende bedrijven de cursus Plantfysologie en bemesting te geven. Dit was een les 3 van in totaal 5 middagen. Hier ook mooi om te zien hoe de verschillende bedrijven met deze materie omgaan. Ik geef bewust de cursus elke week op een ander bedrijf zodat de cursisten ook tijdens een korte rondleiding zien hoe het er bij anderen aan toe gaat.
Aan het eind van de middag even bij v d Belt tomaten aangeschoten om even bij te praten, dit geeft altijd weer energie om met de ondernemers te sparren.

 

Woensdag
's Morgens naar een bedrijf in Wilp geweest om te praten over de inhoud van een verlengingscurcus gewasbescherming door te spreken. Dit was alweer een hele tijd geleden aangezien er door de Corona hier geen gelegenheid voor was. Dit moet op korte termijn gebeuren anders zal er bij een aantal mensen de licentie verlopen. Daarna op hetzelfde bedrijf een stagebezoek gebracht aan een student waar ik coach van mag zijn. Na dit bezoek ben ik naar Heerde gereden waar ook een student bij een boomteelt bedrijf stage loopt. Hier een goed bezoek gehad, mooi om te zien hoe de student mee mag lopen met de ondernemer en onderricht wordt.
Woensdagmiddag een kantoor dag, eerst mijn mailbox doorspitten en daarna de lessen voor donderdag de vakdag voor Teelt en Technologie voor bereiden. Ook heb ik de stukken voor de vergadering die we op donderdagmorgen hebben voorbereid.

 

Donderdag

Vroeg op school om met mijn collega Verbeek de praktijkgedeelte voor de middag door te spreken, hij zal de studenten laten zien hoe je klein onderhoud kunt doen o.a. glassnijden.

Elke donderdag hebben we als team een tussenuur en die benutten we om wekelijks even bij te vergaderen zodat zaken met en over de studenten snel opgepakt kunnen worden.

Hierna nog een overleg gehad over Cum Laude. Dit is waar de studenten alles over de opleiding digitaal kunnen vinden. ‘s

Middags de lessen voor klas 2 mogen verzorgen, hier zitten de glas- en boomtelers bij elkaar in de klas.

Na deze les heb ik overleg gehad met Talentboom. We gaan in december met de Talentboom Brancheopleiding Boomkwekerij beginnen op de locatie Zwolle. Inschrijven voor deze opleiding of een module kan via deze link.

 

Vrijdag
Eerst even op school geweest voor een kort overleg met mijn teamleider en daarna ben ik naar de IJsselhallen in Zwolle gefietst. Hier was een onderwijs beurs voor alle scholen in de regio. Hier kwamen veel studenten op af en mooi om te zien dat er na de corona dit weer op gang komt. Dit blijft natuurlijk het leukste om te doen, fysiek contact met de studenten, ouders en bedrijven. Na afloop van de beurs naar huis gefietst en hier mijn mailbox nagelopen.

 


Helma van der Louw

Maandag
Maandagochtend is het tijd om na het weekend de mail etc. weer op orde te brengen. Deze middag staat in het teken van het 800 jarig jubileum van Boskoop in 2022. In 1222 was de eerste vermelding van Boskoop (Buckeskope) in de documenten. Dit is de aanleiding om in 2022 een groots jubileumjaar te gaan organiseren met diverse evenementen en een Theaterproductie ‘Schone van Boskoop’. Als geboren en getogen Boskoopse mag ik dit alles mede organiseren als adviseur in bestuur en uitvoerder in de werkgroep. Deze middag bestuursvergadering Boskoop800 www.boskoop800.nl 
Iedere maandagavond is het fractievergadering van CDA. Hierin bespreken we de onderwerpen voor de komende tijd en de werkbezoeken die we gaan afleggen.


Dinsdag
In het kader van Boskoop 800 breng ik samen met de regionale omroep Studio Alphen een bezoek aan het Nationaal archief Den Haag. Hier hebben we opnamen van het originele document waarin de eerste melding van Boskoop staat uit 1222. Heel bijzonder om dit op dierenhuid geschreven bewijs in het ‘echt’ te zien en de uitleg hiervan te krijgen van de archivaris van het Nationaal Archief. De vondst van het document staat op bijgaand filmpje: https://youtu.be/IitxrXqJ7G8
Afgelopen zomer heb ik samen met boomkweker Gert Rijkaart meegedaan aan Green Battle Basisscholen. Wij hebben gastlessen gegeven over het boomkwekerijproduct en hoe mooi het is om in deze sector te werken aan 5 groepen van basisscholen in Boskoop en Alphen aan den Rijn. Vandaag tijd voor de evaluatie en het doorspreken van een nieuw ronde in november.

 

Woensdag
Als voorzitter van Koninklijke Vereniging Boskoopse Culturen (KVBC) was ik uitgenodigd om kennis te nemen van een nieuw te ontwikkelen project in Boskoop genaamd “Tuinen van Boskoop”. Samen met o.a. Boomkwekerijmuseum, Sortimentstuin Harry van de Laar, VVV en rondvaarten Boskoop wordt er een nieuw gebied ontwikkeld in Boskoop-oost waarin ook de Nederlandse Plantencollecties en de sterren- en veldkeuringen van de KVBC worden ondergebracht. Een mooi project dat de bekendheid van Boskoop als intern. Boomkwekerijgebied zeker zal vergroten.
De avond wordt iedere week ingevuld met een bijeenkomst van de Rotaryclub Boskoop. Even bijpraten met andere ondernemers uit Boskoop.

 

Donderdag
Aangezien er vanavond een raadsvergadering op de agenda staat, is deze dag geheel gereserveerd voor de voorbereidingen van de vergadering. Moties, amendementen etc. komen op het laatst nog binnen en die moeten allemaal besproken worden. Niet alleen met de eigen fractie maar ook met collega f

Nieuws

Vertrek Robert Soesman
Vertrek Robert Soesman bij Talentboom
22-09-2022
Als je ergens een punt achter zet ga je verder met een hoofdletter.   Na bijna drie jaar als scholingsconsulent te hebben gewerkt bij Talentboom Boomkwekerij ga ik wat anders doen.