De week van......

 

In dit item vertelt iemand uit de sector zijn werkzaamheden in een week. Wat waren zijn/haar afspraken en wat zijn de dingen waar hij/zij zich mee bezig gehouden heeft in deze periode?

In deze ‘De week van…’ vertelt Jeffrey Veldman  student van de opleiding Teelt en Technologie bij Zone.college in Zwolle en medewerker bij De Koekoek potcultures in 't Harde zijn verhaal...

Jeffrey Veldman

Maandag

Op maandag hebben we op school projectdag. Op school heb je met een medestudent een project gekregen waar je het hele jaar aan werkt.

Op zulke dagen leer je altijd veel. Je leert hoe het er aan toe kan gaan op een bedrijf, hoe je contacten legt met bedrijven en samenwerken met leerlingen met wie je niet vaak samen werkt.

We zijn druk bezig geweest met het voorbereiden van een proef met Bokashi samen met Kwekerij van den Belt. We willen kijken hoe je het beste en snelste een touwtje kunt fermenteren met Bokashi, zodat het goed machinaal te verwerken is en dat we de touwtjes op het land kunnen krijgen.

We hebben ook een proef lopen met Green Products. Met dit bedrijf willen we kijken naar biologisch afbreekbare paperpots. Daarvoor hebben we een gesprek gehad hoe het gaat met de proef.

 

Dinsdag
Op de dinsdag heb ik op school de keuzedelen. Dit zijn vakken die je een paar weken in een jaar moet volgen en je daar vervolgens een examen van krijgt. Eerst had ik Oriëntatie op ondernemerschap. Hierbij hebben we een presentatie moeten geven over je ideeën hoe je je eigen bedrijf wilt hebben en wat je wilt gaan doen. Voor de rest hebben we gewoon les gekregen en opdrachten gemaakt. Daarna had ik duurzaamheid in beroep. Hierbij hebben we gewoon les gehad.

 

Woensdag
Op woensdag heb ik gewasbescherming op school. Hiermee zijn we bezig voor licentie 2. Dit zijn altijd dagen met veel theorie. Maar wel leuke dagen. Je leert namelijk veel. Ook is het handig voor als ik mijn eigen bedrijf wil hebben. In de middag hebben we les over zorgsystemen. Hoe behoud je kwaliteit op de kwekerij en hoe zorg je goed voor je personeel.

 

Donderdag
Op donderdag loop ik stage op De Koekoek Potcultures in ‘t Harde. Het was een rustige dag zonder bestellingen. We hebben daarom planten verhuisd om ruimte te maken voor het oppotten volgend jaar. Met de eigenaar heb ik ook gezeten met opdrachten van school en daarover vragen gesteld hoe het gaat op het bedrijf met gewasbescherming.

 

Vrijdag

Op vrijdag zat ik weer op school. Vandaag had ik eerst management. Hierbij moeten we een management verslag maken van je stagebedrijf.

Daarna hebben we economie. Hier leren we hoe een jaarrapport gebouwd is en hoe we het moeten lezen. We krijgen dan een jaarrapport van een bedrijf en krijgen hier vragen over.

Op de vrijdag heb ik ook LOB en Integrale opdracht. LOB is een vak waarbij je jezelf beter gaat ontwikkelen.

Ook leer je hier presenteren voor de klas. integrale opdracht is eigenlijk een opdracht waar het de school periode over gaat. Zoals in deze periode over gewasbescherming en zorgsystemen.

 

 


In deze ‘De week van…’ vertelt Joran van den Belt medewerker bij Boomkwekerij Rozendaal in Ijsselmuiden zijn verhaal...

Joran van den Belt

Maandag

De maandag is de rustigste dag van de week, de meeste bestellingen voor die dag zijn de zaterdag ervoor al klaar gezet.


We hebben een aantal bestellingen voor de dinsdag klaar gezet, ook hebben we voorraad gemaakt zodat we de rest van de week alles snel en makkelijk in kunnen pakken.

 

Dinsdag
Vandaag zijn we bezig geweest met oppotten, afgelopen zomer hebben we 4 nieuwe tunnelkassen neergezet die nu vol worden gepot.


We zijn nu bezig met de 3e tunnel, daar komen p9 en p11 potten in. Dit doen we met 4 man, waarvan 2 de stekken in de pot duwen en de machine bijhouden en de resterende 2 halen de potten van de band en zetten ze netjes in de kas.


Woensdag
Op de woensdag werk ik overdag en 's avonds. Dat omdat er dan 4 tot 8 scholieren komen werken en ik ze moet begeleiden. Vandaag heb ik water gegeven in de tunnelkassen, dit gebeurt zo'n 2x in de week. Ook zijn we bezig geweest met het leeghalen van afval bakken. Deze worden leeg gegooid achter de kas op een compost hoop.

Donderdag
Op de donderdag ga ik naar school, ik doe de opleiding Teelt & technologie op het Zone.college in Zwolle. Ik doe de opleiding op niveau 3. Elke donderdag ga ik naar school, ik doe de BBL-variant.. In de avond ben ik wederom scholieren aan het helpen, die werken weer van 4 tot 8.

Vrijdag

Voor mij staat de vrijdag in het teken van water geven. Ik ben de hele ochtend bezig met stek, deze staan in een kleinere glazen kas. Dit neemt aardig wat tijd in beslag omdat ik met de hand langs elk stekje moet gaan.

's Middags ben ik bezig met water geven in de tunnelkassen, ook dit gebeurt vaak met de hand omdat er vaak droge plekken ontstaan in de vakken. Over een paar weken komen er druppelslangen in de kassen zodat ze van onder water zullen krijgen, dit scheelt heel veel tijd.

 

 


In deze ‘De week van…’ vertelt Henry Reijnen eigenaar van Reijnen Sierteelt (een klein familiebedrijf met zijn vader Geert Reijnen, die snijheesters en pompoenen kweken in het mooie land van maas en waal….) zijn verhaal...

Henry Reijnen

Maandag
We starten na het weekend weer op met de mails bekijken. In deze tijd komen er vooral mails binnen voor bestellingen van de pompoenen, zodat we weten wat we moeten gaan snijden op het land en zodat onze medewerkers ze volgens order op een veilingkar of CC kar kunnen zetten. Want deze bestellingen moeten dezelfde avond weer mee naar veiling Aalsmeer.

 

Dinsdag
We starten de dag met het knippen en klaarmaken van de rozenbottels, die gaan vanavond mee voor de klokhandel.
Daarnaast komen de bestellingen weer binnen voor de pompoenen, die we moeten klaarmaken. Daarbij hoort soms ook het stickeren van de pompoenen en pompoengezichtjes plakken.
In deze tijd ook altijd goed kijken in welke fust de klanten deze willen hebben in hoge of lage of in een doos? Dat maakt het werk afwisselend en je moet je hoofd er ook bijhouden.

 

Woensdag

We gaan voor het eerst naar de Productdag in Aalsmeer. Georganiseerd vanuit RFH waarbij je als lid hier naartoe kan gaan.

Ik ben naar Floriworld geweest, dat is een hele interessante moderne weergave over het promoten van bloemen en planten.

Met een chip kon je op verschillende zuilen actief iets invullen/lezen of doen.

Daarna 2 enthousiaste sprekers over circulaire grondstoffenmanagement en over vergroening op de balkons in de steden.

Dit was een innoverende dag.

 

Donderdag
De gewone werkdag begint weer. Er komen inmiddels de eerste aanvragen van de salixboompjes voorbij, deze moet ik ook beantwoorden. Verder blijft het voor vandaag dezelfde werkzaamheden.
Het zijn de laatste weken voor Halloween, dan zit deze teelt er voor ons alweer op, dan eerst het land weer winter klaarmaken en gaan we door naar het volgend product; salix bandwilg, salix snijkatjes.

 

Vrijdag

De week vol pompoenen en kalebassen alweer bijna voorbij.

Vrijdags is altijd wat rustiger, omdat dan de bestellingen ‘s avonds niet naar de veiling hoeven.

We sluiten de week zoals altijd met z’n allen even rustig af met wat drinken in onze kantine.

 

 


Bertus Boer Docent Zone.college

 

Maandag
Vandaag mag ik een proeve afnemen bij een bedrijf in Opheusden. Hier een mooie rondleiding gehad en veel uitleg over de verschillende facetten van dit bedrijf. De student was aan het eind van de morgen met een ruime voldoende geslaagd voor niveau 3 en gaat nu verder met de opleiding voor niveau 4. In de loop van de middag op school met de studenten verder gespard over de projecten waar de laaste-jaars studenten mee bezig zijn. Hier mooi om te zien hoe de groepjes na een aantal weken al mooi beginnen te vormen.


Dinsdag
Ook vandaag mag ik een uitgestelde proeve doen, dit keer bij een grote boomkweker in Oene. De student had vorig jaar enig achterstand opgelopen maar heeft dit in de vakantie knap weten te herstellen en mocht dus voor 1 oktober zijn proeve van bekwaamheid doen en zo laten zien wat hij kan. Deze student laat zien dat hij de laatste tijd hier heel serieus mee bezig geweest is en is dan ook met goed geslaagd.
Daarna ben ik naar IJsselmuiden gereden om aan een aantal personen van verschillende bedrijven de cursus Plantfysologie en bemesting te geven. Dit was een les 3 van in totaal 5 middagen. Hier ook mooi om te zien hoe de verschillende bedrijven met deze materie omgaan. Ik geef bewust de cursus elke week op een ander bedrijf zodat de cursisten ook tijdens een korte rondleiding zien hoe het er bij anderen aan toe gaat.
Aan het eind van de middag even bij v d Belt tomaten aangeschoten om even bij te praten, dit geeft altijd weer energie om met de ondernemers te sparren.

 

Woensdag
's Morgens naar een bedrijf in Wilp geweest om te praten over de inhoud van een verlengingscurcus gewasbescherming door te spreken. Dit was alweer een hele tijd geleden aangezien er door de Corona hier geen gelegenheid voor was. Dit moet op korte termijn gebeuren anders zal er bij een aantal mensen de licentie verlopen. Daarna op hetzelfde bedrijf een stagebezoek gebracht aan een student waar ik coach van mag zijn. Na dit bezoek ben ik naar Heerde gereden waar ook een student bij een boomteelt bedrijf stage loopt. Hier een goed bezoek gehad, mooi om te zien hoe de student mee mag lopen met de ondernemer en onderricht wordt.
Woensdagmiddag een kantoor dag, eerst mijn mailbox doorspitten en daarna de lessen voor donderdag de vakdag voor Teelt en Technologie voor bereiden. Ook heb ik de stukken voor de vergadering die we op donderdagmorgen hebben voorbereid.

 

Donderdag

Vroeg op school om met mijn collega Verbeek de praktijkgedeelte voor de middag door te spreken, hij zal de studenten laten zien hoe je klein onderhoud kunt doen o.a. glassnijden.

Elke donderdag hebben we als team een tussenuur en die benutten we om wekelijks even bij te vergaderen zodat zaken met en over de studenten snel opgepakt kunnen worden.

Hierna nog een overleg gehad over Cum Laude. Dit is waar de studenten alles over de opleiding digitaal kunnen vinden. ‘s

Middags de lessen voor klas 2 mogen verzorgen, hier zitten de glas- en boomtelers bij elkaar in de klas.

Na deze les heb ik overleg gehad met Talentboom. We gaan in december met de Talentboom Brancheopleiding Boomkwekerij beginnen op de locatie Zwolle. Inschrijven voor deze opleiding of een module kan via deze link.

 

Vrijdag
Eerst even op school geweest voor een kort overleg met mijn teamleider en daarna ben ik naar de IJsselhallen in Zwolle gefietst. Hier was een onderwijs beurs voor alle scholen in de regio. Hier kwamen veel studenten op af en mooi om te zien dat er na de corona dit weer op gang komt. Dit blijft natuurlijk het leukste om te doen, fysiek contact met de studenten, ouders en bedrijven. Na afloop van de beurs naar huis gefietst en hier mijn mailbox nagelopen.

 


Helma van der Louw

Maandag
Maandagochtend is het tijd om na het weekend de mail etc. weer op orde te brengen. Deze middag staat in het teken van het 800 jarig jubileum van Boskoop in 2022. In 1222 was de eerste vermelding van Boskoop (Buckeskope) in de documenten. Dit is de aanleiding om in 2022 een groots jubileumjaar te gaan organiseren met diverse evenementen en een Theaterproductie ‘Schone van Boskoop’. Als geboren en getogen Boskoopse mag ik dit alles mede organiseren als adviseur in bestuur en uitvoerder in de werkgroep. Deze middag bestuursvergadering Boskoop800 www.boskoop800.nl 
Iedere maandagavond is het fractievergadering van CDA. Hierin bespreken we de onderwerpen voor de komende tijd en de werkbezoeken die we gaan afleggen.


Dinsdag
In het kader van Boskoop 800 breng ik samen met de regionale omroep Studio Alphen een bezoek aan het Nationaal archief Den Haag. Hier hebben we opnamen van het originele document waarin de eerste melding van Boskoop staat uit 1222. Heel bijzonder om dit op dierenhuid geschreven bewijs in het ‘echt’ te zien en de uitleg hiervan te krijgen van de archivaris van het Nationaal Archief. De vondst van het document staat op bijgaand filmpje: https://youtu.be/IitxrXqJ7G8
Afgelopen zomer heb ik samen met boomkweker Gert Rijkaart meegedaan aan Green Battle Basisscholen. Wij hebben gastlessen gegeven over het boomkwekerijproduct en hoe mooi het is om in deze sector te werken aan 5 groepen van basisscholen in Boskoop en Alphen aan den Rijn. Vandaag tijd voor de evaluatie en het doorspreken van een nieuw ronde in november.

 

Woensdag
Als voorzitter van Koninklijke Vereniging Boskoopse Culturen (KVBC) was ik uitgenodigd om kennis te nemen van een nieuw te ontwikkelen project in Boskoop genaamd “Tuinen van Boskoop”. Samen met o.a. Boomkwekerijmuseum, Sortimentstuin Harry van de Laar, VVV en rondvaarten Boskoop wordt er een nieuw gebied ontwikkeld in Boskoop-oost waarin ook de Nederlandse Plantencollecties en de sterren- en veldkeuringen van de KVBC worden ondergebracht. Een mooi project dat de bekendheid van Boskoop als intern. Boomkwekerijgebied zeker zal vergroten.
De avond wordt iedere week ingevuld met een bijeenkomst van de Rotaryclub Boskoop. Even bijpraten met andere ondernemers uit Boskoop.

 

Donderdag
Aangezien er vanavond een raadsvergadering op de agenda staat, is deze dag geheel gereserveerd voor de voorbereidingen van de vergadering. Moties, amendementen etc. komen op het laatst nog binnen en die moeten allemaal besproken worden. Niet alleen met de eigen fractie maar ook met collega fracties.
Avond staat in het teken van de raadsvergadering

 

Vrijdag
Op verzoek van de stichting belangenbehartiging Greenport Boskoop (SBGB) organiseer ik de collectieve inzending ‘From Boskoop’ tijdens de Floriade 2022 te Almere.
Deze ochtend zit ik samen met SBGB, Hoveniersbedrijf M. van der Spek en Proba bv om de tafel om het ontwerp te bespreken, de begroting hierbij aan te passen en het uitvoeringsplan op te stellen.

De vrijdagmiddag is meestal voor de kleindochters die ik uit school mag halen. Een heerlijke middag om het weekend mee te beginnen.

 


 

Scholingsconsulent Mariëlle Gooijaers

 

Maandag 

Op maandag ben ik in Boskoop geweest. Hierbij ben ik begonnen met een gesprek bij een boomkwekerij. Namens Talentboom hou ik bedrijven op de hoogte over de scholingsmogelijkheden in de sector. Geregeld heb ik contact met dit bedrijf over de mogelijkheden en ontwikkelingen die spelen.  
 


Daarna ben ik naar het Yuverta gereden om een podcast met Peet Stolwijk op te nemen. Deze podcast kan je hier terugluisteren. Afsluitend heb ik kennisgemaakt met GroenDirekt. 

Hier heb ik een erg leuk gesprek gehad, over de inhoud van het gesprek volgt binnenkort meer informatie.

  

 

Dinsdag 
Vandaag ben ik aan het werk op kantoor in Zoetermeer. Meestal werken wij vanuit huis maar het is fijn dat we ook een kantoor hebben om te kunnen werken. Een mooi moment om met collega’s bij te praten en ideeën uit te wisselen. Vandaag staat het teamoverleg op de planning. Het team A&O agrarisch bestaat uit de medewerkers van KasGroeit en Talentoogst. Aangezien wij kennisdeling belangrijk vinden, heb ik mijn collega’s kort meegenomen in de cursus Inzicht in Invloed die ik eerder dit jaar heb gevolgd.   

 

Woensdag 

Deze dag stond in het teken van de brancheopleiding. Achter de schermen werken we al een tijdje aan de campagne voor de brancheopleiding. Hierbij werken we samen met de scholen die de opleiding aanbieden. Ik ben bezig geweest met het maken van een tekst voor de flyer en het opzetten van berichten die op de sociale media kanalen kunnen.  

Ook heb ik een aantal bedrijven gesproken, sinds Coronatijd hebben we meer telefonisch contact met bedrijven. Dit is een makkelijke manier om even kort bij te praten. Voor vragen zijn we altijd bereikbaar per mail, app of telefoon.  

 

Donderdag 
Vandaag heb ik veel verschillende taken uitgevoerd. Zo ben ik bezig geweest met het cursusaanbod op onze website. We proberen het aanbod zo actueel mogelijk te houden dus geregeld lopen we het aanbod wat op de site staat na en updaten we de startdata en dergelijke. 

 

Ook ben ik verder gegaan met de werving voor de branche opleiding. De komende maanden hebben we ondersteuning van een communicatiemedewerker die ons gaat helpen met de werving van de brancheopleiding. We hebben samen wat ideeën doorgenomen. Zo kunnen we met elkaar de brancheopleiding en de sector mooi promoten.  

 

De werkdag heb ik afgesloten met een online koffierondje met collega’s. Elke week hebben we een half uur ingepland waar je vrijblijvend aan kan deelnemen. Hierdoor houden we goed contact met de collega’s nu we elkaar niet veel zien.  

 

 

 

Vrijdag 

Vrijdag is mijn vaste vrije dag, ik heb heerlijk genoten van het weekend.  

 
Scholingsconsulent Robert Soesman


Maandag

De maandag is gebruikt om twee bedrijfsbezoeken te doen in regio Opheusden. Bij het bedrijf in de ochtend was een vraag over scholing van een personeelslid . Talentboom geeft, kosteloos, advies over scholing, groei en ontwikkeling van medewerkers en organisaties in de boomkwekerij-, vasteplanten, en zomerbloemensector en helpt bij het vinden van, hierbij passende, subsidies en opleidingen.

In de middag was er een gesprek met een boomkwekerij welke graag wilde dat ik persoonlijke gesprekken ging afnemen met het personeel over de wensen qua opleiding en ontwikkeling. Hoe dit precies in zijn werk gaat is hier te lezen: Persoonlijke gesprekken met medewerkers

 

Dinsdag
Vanochtend staat de teamsessie op het programma. Samen met onze collega’s van Kasgroeit en Talentoogst hebben we besproken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Hoe kunnen we gebruik maken van elkaars kwaliteiten en professionaliteit zodat alle sectoren nog beter bediend worden. Samenwerken en leren van elkaar is erg belangrijk in onze sectoren.

De middag is gebruikt om kantoorwerk te doen en de mail weg te werken. Er komen toch stiekem steeds meer scholingsvragen van de boomkwekers binnen, een goede zaak!

 

Woensdag

Deze dag ben ik begonnen om de Social Media kalender voor aankomende week te vullen. We proberen drie keer per week iets te plaatsen op onze Social Media kanalen Sociale media Talentboom  Op deze manier proberen we bij te dragen aan een positief imago van de sector, we laten zien wat onze werkzaamheden zijn en wat de scholingsmogelijkheden zijn voor medewerkers in de boomkwekerij.

 

’s Middags ben ik naar Zone.college in Zwolle gegaan. Erik van Gijtenbeek heeft geholpen om de lesstof van de Talentboom Brancheopleiding Boomkwekerij in het nieuwe format te plaatsen. Wil je meer weten over de Talentboom Brancheopleiding? Kijk dan eens op Talentboom Brancheopleiding Boomkwekerij

 

Donderdag

Op deze dag ben ik op bezoek geweest bij Boomkwekerij ’t Kempke. Hier had ik een afspraak met Gijs van Meerten en Bjorn Kohlmann.

We hebben een podcast opgenomen over het binden & boeien van personeel en de rol die Talentboom kan spelen bij het ontwikkelen van het personeel.

De podcast is hier te luisteren: Podcasts Talentboom

 


Vrijdag
Vandaag had ik een vrije dag en dus vroeg weekend.

Nieuws

Dag van de taal
Dag van de taal
21-01-2022
Taal is de basis onder al onze samenwerking. Elkaar verstaan en begrijpen maakt samenwerken niet alleen veel leuker, maar ook effectiever.